Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΤΗΣ... ΒΡΕΤΑΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΙΡΛΑΝΔΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΜΑΤΩΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ"!

Η Βρετανία θα αποζημιώσει τις οικογένειες όσων σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν από τους στρατιώτες της στη Βόρεια Ιρλανδία στη διάρκεια της κατ...


Η Βρετανία θα αποζημιώσει τις οικογένειες όσων σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν από τους στρατιώτες της στη Βόρεια Ιρλανδία στη διάρκεια της καταστολής των επεισοδίων της 30ης Ιανουαρίου 1972, ημέρα που έχει μείνει στην ιστορία ως "Ματωμένη Κυριακή".

Τα βρετανικά στρατεύματα άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους όταν έπειτα από μία πορεία Καθολικών ξέσπασαν επεισόδια στη συνοικία Μπογκσάιντ, στο Λόντοντερι της Βόρειας Ιρλανδίας. Δεκατρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν επί τόπου, ενώ ακόμη 14 τραυματίστηκαν, ένας από τους οποίους αργότερα υπέκυψε.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι μέλη των ενόπλων δυνάμεων «έδρασαν λανθασμένα» και ότι η κυβέρνηση "λυπάται βαθιά" για τα γεγονότα αυτής της ημέρας.
"Είμαστε σε επικοινωνία με τους δικηγόρους των οικογενειών και όπου υπάρχει νομική ευθύνη και πρέπει να πληρώσουμε αποζημίωση θα το κάνουμε", αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον αριθμό των οικογενειών που ενδέχεται να λάβουν αποζημιώσεις, ή το ύψος τους.

Οι συζητήσεις για την καταβολή αποζημιώσεων έρχονται έπειτα από μία επίσημη έρευνα που διεξήχθη πέρυσι και η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει δικαιολογία για τους πυροβολισμούς και ότι όσοι σκοτώθηκαν ήταν άοπλοι Καθολικοί.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, είχε ζητήσει πέρυσι συγγνώμη μετά τη δημοσιοποίηση των συμπερασμάτων της έρευνας. "Αυτό που συνέβη τη Ματωμένη Κυριακή ήταν λάθος", είχε δηλώσει ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου ο Κάμερον τον Ιούνιο του 2010. "Γι' αυτό το λόγο εκ μέρους της κυβέρνησης και της χώρας εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη".

Πάντως η οικογένεια ενός από τα θύματα ανακοίνωσε ότι δεν θα δεχθεί την αποζημίωση και υπογράμμισε ότι επιθυμεί να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι στρατιώτες που ευθύνονται για το μακελειό. "Είναι αποκρουστικό, προβλητικό", δήλωσε στο BBC η Λίντα Νας, αδερφή του Ουίλιαμ Νας που ήταν 19 ετών όταν σκοτώθηκε. "Ούτε τώρα ούτε ποτέ δεν θα δεχθώ χρήματα. Εχω ήδη ενημερώσει τη νομική μου ομάδα ότι θέλω να προχωρήσω δικαστικά", πρόσθεσε.

----------------------------


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.