Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΘΕΛΑΝΕ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ... 1968 Η ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΟΒΙΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΜΑΧΩΝ ΣΤΗΝ ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΑ ΚΑΤΑΣΤΕΛΛΕΙ ΤΗΝ "ΑΝΟΙΞΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΑΣ"!

Στην Τσεχοσλοβακία ο Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ έχει ήδη αναλάβει τα ηνία της χώρας -μέσο του ΚΚ Τσεχοσλοβακίας- και εφαρμόζει ένα πρόγραμμα φιλε...


Στην Τσεχοσλοβακία ο Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ έχει ήδη αναλάβει τα ηνία της χώρας -μέσο του ΚΚ Τσεχοσλοβακίας- και εφαρμόζει ένα πρόγραμμα φιλελευθεροποίησης και εκδημοκρατισμού στη χώρα το 1968.

Οι Σοβιετικοί υπό την ηγεσία του Μπρέζνιεφ αρχικά είχαν ευλογήσει την ανάληψης της εξουσίας από τον Ντούμπτσεκ, στη συνέχεια όμως παρακολουθούσαν με μεγάλη δυσπιστία τις εξελίξεις στην Τσεχοσλοβακία. Το «Μανιφέστο των 2000 Λέξεων» αξιολογήθηκε σαν μια πλατφόρμα της αντεπανάστασης. Αυτή τους την εκτίμηση ενίσχυε η ανατολικογερμανική προπαγάνδα και ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της τσεχοσλοβακικής κυβέρνησης Gustáv Husák, που έκανε λόγο για «ατμόσφαιρα τρόμου». Οι Ανατολικοί εκτιμούν ότι η Τσεχοσλοβακία θα αποτελέσει "κακό παράδειγμα" και για τους υπόλοιπους κι ότι είναι πολύ πιθανό η διαδικασία του ντόμινο να παρσύρει ολόκληρο το "Σύμφωνο της Βαρσοβίας" κι αποφασίζουν να επέμβουν δυναμικά...

Στις 23:00 τη νύχτα προς την 21η Αυγούστου 1968, αρχίζει η προέλαση στρατευμάτων της Σοβιετικής Ένωσης, της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Βουλγαρίας στην Τσεχοσλοβακία με το κωδικό όνομα «Επιχείρηση Δούναβης». Από τις 02:00 άρχισαν να προσγειώνονται σοβιετικά στρατιωτικά αεροπλάνα στο αεροδρόμιο της Πράγας ανά ένα λεπτό. 200.000 άνδρες συμμετείχαν στην εισβολή και έφτασαν συνολικά τους 800.000 τις επόμενες μέρες.

Μέσα σε λίγες ώρες είχαν καταληφθεί τα στρατηγικά σημεία της χώρας. Στις μάχες που σημειώθηκαν έχασαν τη ζωή τους 98 Τσέχοι και Σλοβάκοι, καθώς και 50 στρατιώτες του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Τα στρατεύματα της Ανατολικής Γερμανίας δεν πήραν μέρος στην κατοχή σύμφωνα με νεότερες έρευνες, ήταν όμως σταθμευμένα στα σύνορα σε κατάσταση ετοιμότητας. Μόνο 30 περίπου στρατιώτες μιας μονάδας πληροφοριών παρευρίσκονταν στο αρχηγείο των στρατευμάτων εισβολής κοντά στο Milovice.

Η Ανατολική Γερμανία ήταν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της δυναμικής λύσης, φοβούμενη ότι θα ήταν η πρώτη που θα δεχτεί τη σπίθα αν επικρατούσαν οι μεταρρυθμίσεις στην Τσεχοσλοβακία. Ίσως όμως έγινε αντιληπτό την τελευταία στιγμή πόσο «άκομψο» θα ήταν να ξαναεισβάλουν Γερμανοί στρατιώτες στην Τσεχοσλοβακία είκοσι μόλις χρόνια μετά την οδυνηρή κατοχή της από Γερμανούς στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.


1 σχόλιο

  1. Γιατι , νομιζετε οτι αν τα ειχαν καταφερει το 49 οι κκεδες τι θα γινονταν ? Αφου θα ειχαν σφαξει με τη βοηθεια βουλγαρο-οθωμανων(πχ καπεταν κεμαλ) και δε συμμαζευεται τον μισο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ και θα ειχαν καθησει χαρουμενοι στα εδρανα των κεντρικων γραμματεων μετα 2-3 μηνες θα κατηγορουνταν για αντεπανασταση , εχθροι της παλης των λαων και θα ζουσαμε και μεις τα ιδια .

    Θα επευτε ΠΟΛΥ ΓΚΟΥΛΑΚ ...
    (η αμαρτια μου : θα ηθελα να εβλεπα τις σημερινες φατσες σε γουλακ και τιποτα αλλο !!)
    -----
    Οπως ο ΗΓΕΤΗΣ του ΚΚΕ Ζαχαριαδης (ο μεγαλυτερος ελληνας αρχιδ...γλυφτης του ΣΤΑΛΙΝ ) που μολις εγινε αποσταλινοποιηση απο τον χρουτσοφ εφυγε απο λαοπροβλητος εθνικος ηγετης του καταπιεσμενου ελληνικου προλεταριατου σαν ΑΝΤΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ και φραξιονιστης για ΓΚΟΥΛΑΚ στην αλλη ακρη του πλανητη....εκει αυτοκτονησε...
    -------
    Συμπερασμα:
    καλος ο κομμουνισμος αν εισαι λαμογιο και θες να γινεις ηγετης γρηγορα αλλα αν κατσει η στραβη αστα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.