Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ Ο ΠΑΠΑΣ ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ ΦΑΡΜΑΚΙΔΗΣ ΒΓΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ. ΕΙΝΑΙ 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΤΟΥ 1821

 Έχουν περάσει μόλις 4 μήνες από την απελευθέρωση της πόλης και την έναρξη του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα και στην Καλαμάτα ο παπάς Θεόκλητ...

 Έχουν περάσει μόλις 4 μήνες από την απελευθέρωση της πόλης και την έναρξη του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα και στην Καλαμάτα ο παπάς Θεόκλητος Φαρμακίδης με την βοήθεια του Δημήτρη Υψηλάντη τυπώνει και εκδίδει την πρώτη ελεύθερη και Ελληνική εφημερίδα στα απελευθερωμένα εδάφη. Η «Σάλπιγξ Ελληνική».
.
 «Εις τας παρούσας περιστάσεις της Ελλάδος, ότε το ελληνικόν γένος, μη υπομένον τον βαρύν της τυραννίας ζυγόν, τον οποίον έφερεν αναξίως αιώνας ολοκλήρους, απεφάσισεν υπό την προστασία της Θείας Προνοίας, να πιάση τα όπλα, διά να αναλάβη την οποίαν απώλεσεν αυτονομίαν, είναι αναγκαιοτάτη εφημερίς εις την Ελλάδα εκδιδομένη».

Αυτά τονίζει ο ιερέας με την πανεπιστημιακή μόρφωση, ο οποίος όμως λίγο αργότερα αποχωρεί από την έκδοση αρνούμενος να δεχτεί λογοκρισία και προεξέταση των γραπτών του. Η εφημερίδα τυπωνόταν σε ένα μικρό τυπογραφείο που είχε φέρει ο ίδιος ο Δημήτριος Υψηλάντης από την Τεργέστη.

"ΣΤΟΧΟΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.