Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΙ ΤΟ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΕΙ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ...

Επιλαρχία Ιππικού, αφού διάβηκε το Στρυμόνα ποταμό μαζί με την VΙ Μεραρχία από τον πόρο του χωριού Αγριόλευκα, κατευθύνεται προς το Σιδηρόκ...


Επιλαρχία Ιππικού, αφού διάβηκε το Στρυμόνα ποταμό μαζί με την VΙ Μεραρχία από τον πόρο του χωριού Αγριόλευκα, κατευθύνεται προς το Σιδηρόκαστρο, το οποίο και απελευθερώνει. Οι Βούλγαροι πριν υποχωρήσουν από το Σιδηρόκαστρο λεηλατούν την πόλη και κατασφάζουν τον Μητροπολίτη Κωνσταντίνο και 100 προκρίτους αυτής.

Ο μέραρχος της έκτης Μεραρχίας Δελαγραμμάτινας, πήγε στο Σιδηρόκαστρο και αφού διενήργησε έρευνα απέστειλε τηλεγράφημα στο Στρατηλάτη Κωνσταντίνο...

Το τηλεγράφημα αυτό έχει ως εξής:

« Λαμβάνω την τιμή να αναφέρω ότι μετά τις πληροφορίες που λάβαμε για σφαγές στο Δεμίρ Ισσάρ, εστάλη αξιωματικός του Επιτελείου που εξακρίβωσε τα παρακάτω:
Ο Βούλγαρος λοχαγός της χωροφυλακής Μίκτα Μίλεγκώφ με την υπόδειξη τριών βουλγαρόφωνων κατοίκων συνέλαβε το Μητροπολίτη Κωνσταντίνο, τον ιερέα Παπασταύρο, τον προύχοντα Θωμά Παπαζαχαρίου και πλέον των εκατό άλλων ομογενών, του οποίους έκλεισε στον περίβολο της βουλγαρικής Σχολής.


Όλους αυτούς τη νύχτα της 25ης προς 26 τρέχοντος μηνός (1913) Βούλγαροι στρατιώτες και χωροφύλακες τους σκότωσαν. Αγγάρεψαν, μάλιστα, Τούρκους χωρικούς και τους έθαψαν στον περίβολο της Σχολής, έξω από τον ανατολικό μαντρότοιχο αυτής.
Ο αξιωματικός του επιτελείου μου διέταξε την εκταφή αυτών για να βεβαιωθεί για το αποτρόπαιο γεγονός. Πράγματι, σε βάθος πλέον των δύο μέτρων βρέθηκαν μαζεμένα τα πτώματα αυτών που έσφαξαν.


Εκτός από τις σφαγές, αξιωματικοί αλλά και στρατιώτες του βουλγαρικού στρατού βίασαν πολλές παρθένους. Μία, μάλιστα, από αυτές, ονομαζόμενη Αγαθή Θωμά, κόρη κηπουρού, αντιστάθηκε και την έσφαξαν. Τα καταστήματα της πόλης καταστράφηκαν και διαρπάχθηκαν καθώς και όλα τα σκεύη των σπιτιών των ομογενών, πολλούς από αυτούς έσωσαν οι Τούρκοι που τους έκρυψαν στα σπίτια τους.


Γενικά η πόλη παρουσιάζει οικτρό θέαμα καταστροφής και η πείνα απειλεί να την συμπληρώσει.»
 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.