Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΑΕΤΟΝΥΧΗΔΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΣΠΡΩΧΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ "ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ" ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ Η... ΛΥΣΗ ΤΗΣ "ΔΙΖΩΝΙΚΗΣ"!

Είναι καιρός να απαντηθεί μια κι έξω το ερώτημα «ΝΑΙ ή ΟΧΙ προς την Τουρκική Επιτροπή Αποζημιώσεων», ΔΙΟΤΙ ακούστηκαν πολλά, ο κόσμος μπερδε...

Είναι καιρός να απαντηθεί μια κι έξω το ερώτημα «ΝΑΙ ή ΟΧΙ προς την Τουρκική Επιτροπή Αποζημιώσεων», ΔΙΟΤΙ ακούστηκαν πολλά, ο κόσμος μπερδεύτηκε αφάνταστα, όσοι προσέφυγαν στην Επιτροπή “για άλλα πήγαν και με ΑΛΛΑ γύρισαν ή γύρισαν άπρακτοι" και, το κυριότερο, κλονίστηκε επικίνδυνα η εμπιστοσύνη του Κυπριακού Λαού προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (το ΕΔΑΔ) ΔΙΟΤΙ, με την αρχική ΤΡΥΠΑ που άνοιξε στην υπόθεση Ξενίδη-Αρέστη (που κανένας δεν φρόντισε να κλείσει έγκαιρα) και με την τελική, ΑΝΟΜΗ απόφαση του στην υπόθεση Δημόπουλος, που επισημοποίησε αυτή την Επιτροπή, ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΙ Δικαστές του ΕΔΑΔ πείσθηκαν να παραβιάσουν κάθε αρχή Δικαίου και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και, στην ουσία, να ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ να εκδικάσουν τις προσφυγές των ευρωπαίων Κυπρίων Πολιτών και να τις εκφυλίζουν μέσω της ανήκουστης αυτής διαδικασίας.

Μετά από την προ 7 ημερών εκπομπή του ΣΙΓΜΑ “60 λεπτά”, η οποία εκτόξευσε στα ύψη την ανησυχία των Προσφύγων και όλων των ιδιοκτητών περιουσίας στην Κατεχόμενη Κύπρο, υπάρχουν πλέον ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ, για να μιλήσουμε στον κόσμο ξεκάθαρα.

Στην εκπομπή, συνομιλητές του παρουσιαστή κ. Τσουρούλλη ήσαν ο κ. Τουμάζος Τσελεπής (σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας), ο κ. Λουκής Λουκαΐδης (Δικηγόρος, πρ. Βοηθός Γεν. Εισαγγελέας και πρ. Δικαστής του ΕΔΑΔ) και οι Δικηγόροι κ. Αχιλλέας Δημητριάδης και κ. Κωσταντής Καντούνας.

Οι κύριοι Δημητριάδης και Καντούνας σπρώχνουν με πολλή σπουδή τον κόσμο “να προσφύγει στην “Τουρκική Επιτροπή Αποζημιώσεων”, με κύριο επιχείρημα ότι, εάν ΔΕΝ προσφύγουμε μέχρι τις 21/12/2011, δεν θα μπορούμε να προσφύγουμε ξανά στο ΕΔΑΔ, ότι θα χάσουμε κάθε ευκαιρία για ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΓΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ, κάθε ευκαιρία για τυχόν αποκατάσταση, ανταλλαγή ή ΕΚΠΟΙΗΣΗ της περιουσίας μας (ο κ. Δημητριάδης την εκποίηση την ονόμασε “αποζημίωση”), ότι οι τίτλοι της ιδιοκτησίας μας θα αξίζουν ΜΟΝΟ ως “κάδρο στον τοίχο” και, μάλιστα, ο κ. Καντούνας (για να γίνει πιο πειστικός) είπε ευθαρσώς ότι, όσοι ΔΕΝ προσφύγουν εντός της προθεσμίας, στις 22 Δεκεμβρίου 2011... θα ΧΑΡΙΣΟΥΝ την περιουσία τους στην Τουρκία.

Παρέλειψαν οι 2 Νομικοί να μας πουν, ότι οι πλείστες από τις 240 τόσες διευθετήσεις που έγιναν μέσω της Επιτροπής, ΔΕΝ ήσαν “αποζημίωση για τον παράνομο σφετερισμό” αλλά ΑΝΤΙΤΙΜΟ για την παράδοση του τίτλου και το ξεπούλημα της κυπριακής γης τους προς την Τουρκία μέσω του ψευδοκράτους, στο οποίο (αντίτιμο) είναι ενσωματωμένη ΚΑΙ η αποζημίωση για την ούτω καλούμενη “απώλεια χρήσης”. Το δε συνολικό πακέτο ΔΕΝ υπερβαίνει το 10% της πραγματικής αξίας της περιουσίας, πλην σκόπιμων εξαιρέσεων.

Όπως επίσης δεν μας είπαν οι 2 Νομικοί, ΠΟΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ το αντικείμενο που τυχόν θα εξετάσει το ΕΔΑΔ όταν -μετά από την οδύσσεια “Τουρκική Επιτροπή και Τουρκικό Εφετείο"- ο νόμιμος ιδιοκτήτης προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Το ΕΔΑΔ θα δικάσει την κάθε υπόθεση εξ υπ’ αρχής (δηλαδή δικαίωμα επιστροφής, αποζημιώσεις παντός είδους κλπ), ή θα ασχοληθεί ΜΟΝΟ με το “εάν το ποσό που πρόσφερε η Επιτροπή είναι αρκετό ή όχι”; Εμείς πιστεύουμε πως το δεύτερο είναι που θα συμβεί, η δε απόφαση του ΕΔΑΔ σε εκείνο το στάδιο, λίγο ή καθόλου θα διαφέρει από την απόφαση του τουρκικού εφετείου και, στο μεταξύ, θα έχουν περάσει 15-20 χρόνια και θα έχουν καταβληθεί και κάμποσα δικηγορικά έξοδα.

Λέμε λοιπόν προς τους κυρίους Δημητριάδη και Καντούνα, ότι από Νομικούς του δικού τους κύρους, ο Κυπριακός Λαός θα ανέμενε περισσότερη γνώση των προνοιών του Διεθνούς Δικαίου περί Ατομικής Ιδιοκτησίας, θα αναμέναμε έγκυρη νομική συμβουλή για το ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ η άνομη απόφαση του ΕΔΑΔ και -σίγουρα- ΔΕΝ θα αναμέναμε κινδυνολογία και ψυχολογικό εκβιασμό του Κυπριακού Λαού προς όφελος των Τούρκων...

Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι ένα από τα επιχειρήματα του κ. Δημητριάδη, ότι δηλαδή “η κυβέρνηση δημιουργεί στον κόσμο ενοχές για να μην διεκδικήσει την περιουσία του”, το είπε αυτολεξεί και ο Αντιπρόεδρος της Τουρκικής Επιτροπής, στη ζωντανή συνέντευξη που έδωσε προς τον κ. Τσουρούλλη. Για τον Αντιπρόεδρο όμως της Επιτροπής θα επανέλθουμε.

Ο κ. Τσελεπής αντέδρασε μεν έντονα ως προς το να γίνονται αιτήσεις προς την Επιτροπή, αλλά το κύριο επιχείρημα του (ότι δηλαδή, με την επιδιωκόμενη ‘’Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία” οι νόμιμοι ιδιοκτήτες θα απολαύσουν περισσότερα) ΔΕΝ μπορεί να πείσει, εκτός κι εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ΑΠΕΣΥΡΕ τις προτάσεις του για το “Περιουσιακό” και δεν το πληροφορηθήκαμε...

Όταν η διευθέτηση θα είναι συνεταιρισμός 2 ισοτίμων κρατών, “η οκά 400”. Είτε μέσω της Τουρκικής Επιτροπής, είτε μέσω των προτάσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι τίτλοι ιδιοκτησίας ΘΑ ΧΑΘΟΥΝ...

Ούτε μας πείθει ο προεδρικός σύμβουλος, όταν δηλώνει ότι “η Κυβέρνηση ΜΟΝΟ ΝΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΕΙ μπορεί τον κόσμο για το πώς να ενεργήσει”!

Εμείς λέμε ότι, για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα (όπως το ξεπούλημα κυπριακής γης προς την Τουρκία μέσω του ψευδοκράτους) η Κυβέρνηση έχει καθήκον ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙ, ακόμα και με νομοθέτημα που να ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΕΙ τη προσφυγή σ’ αυτή την Επιτροπή.

Ο κ. Λουκαΐδης, οφείλω να πω ότι μας μπέρδεψε:

Ενώ από τη μια, θεωρεί ότι η απόφαση του ΕΔΑΔ που εγκαθίδρυσε αυτή την Επιτροπή είναι εντελώς εκτός νομικής και ηθικής τάξης, από την άλλη αποδέχεται τη διαδικασία, αλλά μόνο “για να ζητηθούν αποζημιώσεις για απώλεια χρήσης” και “για να μην απολεσθεί το δικαίωμα να προσφύγουμε αργότερα στο ΕΔΑΔ”.

Δεν θα συμμεριστούμε αυτή την προσέγγιση, καθόσον ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ μέσα από ολόκληρο το Κυπριακό Ζήτημα πως, όταν αρχίσεις να παζαρεύεις με τον κλέφτη για ένα (μικρό έστω) μέρος των απαράγραπτων δικαιωμάτων σου επί των κλοπιμαίων, θα καταλήξεις “ξυπόλυτος”.

Όμως, επιφυλασσόμαστε να ακούσουμε περισσότερα από τον κ. Λουκαΐδη αύριο το βράδυ, που η Κίνηση για ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ & ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ θα τον έχει ως ομιλητή, με θέμα “την καταστρατήγηση των Αρχών Δικαίου από το ίδιο το ΕΔΑΔ, με την απόφαση στην υπόθεση Δημόπουλος”.

Πρέπει όμως να αναφερθούμε και στη σύνθεση της “Τουρκικής Επιτροπής Αποζημιώσεων”, η οποία αποτελείται από πέντε Τ/κ, ένα Γερμανό και ένα Σουηδό, αλλά από ΚΑΝΕΝΑ Τούρκο εκ Τουρκίας, που σε αυτήν υποτίθεται ότι ανήκει αυτό το ένδικο μέσο!

Ειδικότερα, αναφερόμαστε στον Τ/κ Αντιπρόεδρο της Επιτροπής (τον κ. Εκμέν), ο οποίος, στη ζωντανή συνέντευξη του και με ύφος 10 Δικαστών του Αρείου Πάγου, μας είπε ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΑΜΑΤΑ:

Μας είπε πρώτα, ότι οι Ε/κ αιτητές ΥΠΕΡΕΚΤΙΜΟΥΝ τις περιουσίες τους, εξ ου και για αξία λ.χ. ενός εκατομμυρίου στερλινών, ΕΜΕΙΣ (όπως είπε) προσφέρουμε 100,000 (ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗΣ και της απώλειας χρήσης) και ο αιτητής είναι ευχαριστημένος! Και η γη του -προσθέτουμε εμείς- από κυπριακή γίνεται τουρκική.

Πρόσθεσε δε ο κ Εκμέν, ότι “μπορεί τα προσφερόμενα χρήματα να θεωρούνται λίγα, αλλά ΤΟΣΑ επιτρέπουν οι συνθήκες στο ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ”!

Μα, η Τουρκία δεν είναι, που ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ότι αποζημιώνει; Αυτή δεν καταδικάστηκε και κλήθηκε από το ΕΔΑΔ “να δώσει τη θεραπεία από μόνη της”; Έκανε “λάθος” ο κ. Εκμέν; ΟΧΙ, οι Τούρκοι ΔΕΝ κάμνουν τέτοια λάθη...

Στο ψευδοκράτος μας έστειλε το ΕΔΑΔ και όχι στην Τουρκία, η δε ΓΗ ΠΟΥ ΞΕΠΟΥΛΙΕΤΑΙ, μετατρέπεται -με την υπογραφή όσων την ξεπουλούν- σε ΕΔΑΦΟΣ του μελλοντικού, συνεταιρικού και ισότιμου, τουρκικού κράτους της “Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας”.

Αυτό, είναι το πρώτιστο σημείο, πάνω στο οποίο θα έπρεπε η κυπριακή κυβέρνηση να πάει στο ΕΔΑΔ και να προσπαθήσει να ανατρέψει αυτή την απόφαση.

Και επισφράγισε αυτό το γεγονός ο κ. Εκμέν, λέγοντας ότι “βάσει της Νομοθεσίας ΜΑΣ (δηλαδή του ψευδοκράτους) η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 22 Δεκεμβρίου 2011” και ότι “η τυχόν παράταση θα εξαρτηθεί από πολιτική απόφαση της κυβέρνησης ΜΑΣ (δηλαδή της ψευδο-κυβέρνησης)”.

Στη δε ερώτηση του κ. Τσουρούλλη “εάν υπάρχουν υποθέσεις κράχτες”, ο κ. Εκμέν απέφυγε να απαντήσει, ΑΛΛΑ διαπιστώνοντας εμείς ότι, από τις 244 διεκπεραιωμένες υποθέσεις, στις 243 δόθηκε κατά μέσον όρο “αποζημίωση” 200 χιλιάδων στερλινών και σε ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ δόθηκαν 8½ εκατομμύρια στερλίνες, η απάντηση είναι ότι ΒΕΒΑΙΟΤΑΤΑ υπάρχουν “περιπτώσεις κράχτες”. Όταν αποταθεί στην Επιτροπή ένας επώνυμος, οι Τούρκοι γίνονται χουβαρντάδες, για σκοπούς μάρκετινγκ και δελεασμού των υπολοίπων.

Είπε πολλά ακόμα ο κ. Εκμέν, μεταξύ των οποίων και η συμφωνία του με τον κ. Δημητριάδη, ότι “οι Ε/κ εκφοβίζονται για να ΜΗΝ προσφεύγουν στην Επιτροπή”. Όλα όσα είπε, καταδεικνύουν την διακαή επιδίωξη της Τουρκίας για διόγκωση του αριθμού των αιτήσεων προς την Επιτροπή.

Εμείς πιστεύουμε ότι, όχι μόνο παράταση μετά τις 22 Δεκεμβρίου θα δοθεί, αλλά και οι πανταχόθεν πιέσεις (έξωθεν και έσωθεν) προς όλους μας θα αυξηθούν τη ανοχή της Κυβερνήσεως, διότι -δεν είναι μυστικό- ότι μέσω αυτής της Επιτροπής εξυπηρετούνται τέσσερις τουλάχιστο στόχοι:

Πρώτον, η Τουρκία απο-ενοχοποιείται ως προς τις ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ για τον σφετερισμό των περιουσιών, ξοφλώντας με πενταροδεκάρες μέσω του ψευδοκράτους.

Δεύτερον, διευθετείται σε μεγάλο βαθμό το ΕΔΑΦΙΚΟ, μέσω νόμιμου ξεπουλήματος κυπριακής γης προς το ψευδοκράτος.

Τρίτον, διευθετείται αντίστοιχα το ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΟ, διότι ο δεσμός των προσφύγων με την κατεχόμενη γη που θα ξεπουλήσουν εξαφανίζεται, άρα ΔΕΝ θα υπάρχει και επιθυμία για επιστροφή.

Και τέταρτον, βεβαίως, καταλήγοντας κάποιος σε συμφωνία ξεπουλήματος με το ψευδοκράτος, αμέσως γίνεται και θιασώτης του “ΝΑΙ” στην επιδιωκόμενη “Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία”, διότι μόνον έτσι θα υλοποιηθεί η συμφωνία που έκαμε.

Με λίγα λόγια, η υπόθεση αυτής της Επιτροπής πράγματι αποτελεί μια σοβαρότατη διπλωματική νίκη της Τουρκίας, η οποία όμως βασίζεται σε μια ΑΝΟΜΗ απόφαση συγκεκριμένων Δικαστών του ΕΔΑΔ.

Στην προσπάθεια για ανατροπή αυτής της απόφασης είναι, που θα πρέπει να επικεντρωθεί η Κυβέρνηση και υπάρχουν τρόποι, τόσο νομικοί όσο και πολιτικοί-διπλωματικοί. Ιδιαίτερα, εάν κινηθούμε επίσημα και τεκμηριωμένα μέσω της ΕΕ.

Όμως, με βεβαιότητα προβλέπουμε ότι η παρούσα Κυβέρνηση ΔΕΝ θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, διότι ακριβώς, οι στόχοι που εξυπηρετεί η ύπαρξη αυτής της Επιτροπής, υποβοηθούν ΤΟ ΤΣΙΜΕΝΤΩΜΑ της “Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας”.

Πάνος Ιωαννίδης, Πρόεδρος Κίνησης για την Ελευθερία και τη Δικαιοσύνη στην Κύπρο

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.