Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΑΝΤΙ-ΙΣΛΑΜΙΣΤΗ ΤΟΥΡΚΟ ΖΩΓΡΑΦΟ ΜΑΧΑΙΡΩΣΑΝ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Ο Μπεντρί Μπαϊκάμ, γνωστός Τούρκος καλλιτέχνης και δραστήριος αντι-ισλαμιστής, τραυματίστηκε τη Δευτέρα σε επίθεση που δέχτηκε με μαχαίρι στ...

Ο Μπεντρί Μπαϊκάμ, γνωστός Τούρκος καλλιτέχνης και δραστήριος αντι-ισλαμιστής, τραυματίστηκε τη Δευτέρα σε επίθεση που δέχτηκε με μαχαίρι στην Κωνσταντινούπολη.
Η επίθεση σημειώθηκε την ώρα που αποχωρούσε από μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατεδάφιση ενός αμφιλεγόμενου γλυπτού στην πόλη Καρς.
Ο 53χρονος ζωγράφος και multimedia artist μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης όταν ένας άγνωστος τον μαχαίρωσε στο στομάχι.
O καλλιτέχνης δέχθηκε την επίθεση, την ώρα που αποχωρούσε από συνάντηση που διοργάνωσαν καλλιτέχνες σε διαμαρτυρία για την κατεδάφιση του «Μνημείου για την ανθρωπότητα» στο Καρς (το βλέπετε στη φωτογραφία), μια πόλη στην ανατολική Τουρκία, κοντά στα σύνορα με την Αρμενία.
Το μνημείο φιλοτεχνήθηκε από το γλύπτη Μεχμέτ Ακσόι για την προώθηση -κατά δήλωση των εμπνευστών του- της συμφιλίωσης Τουρκίας και Αρμενίας, σε μία προσπάθεια να εξυπηρετηθεί η πάγια τουρκική πολιτική, που ενώ αρνείται να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων επιρρίπτει τις ευθύνες για την μη ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων στην αρμενική πλευρά.
H πρώην αντιδήμαρχος της πόλης επί της θητείας του οποίου ελήφθη η απόφαση ανέγερσης του γλυπτού αρνείται ότι πρόκειται για μνημείο συμφιλίωσης.
Το γλυπτό έγινε θέμα πολιτικής διαμάχης πρόσφατα όταν ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το αποκάλεσε «τερατούργημα», είπε ότι δεν είναι σύμφωνο με τον ιστορικό χαρακτήρα της πόλης, και ζήτησε από το δημοτικό συμβούλιο του Καρς να ψηφίσει υπέρ της αφαίρεσης του γλυπτού.
Η κατεδάφιση του γλυπτού ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο, παρά τις αντιδράσεις καλλιτεχνών και οργανώσεων, που υποστηρίζουν ότι ο εθνικισμός και θρησκευτικά κίνητρα, και όχι η αισθητική, είναι αυτό που βρίσκεται πίσω από την απόφαση για την καταστροφή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.