Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟ.ΠΟ.!

ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ Στη σύσταση Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας, το οποίο θα υπάγεται απευθείας στο...

ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ


Στη σύσταση Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας, το οποίο θα υπάγεται απευθείας στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, καθώς και σε διεύρυνση της αποστολής της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. και σε άλλα αδικήματα των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, σε μία προσπάθεια αντιμετώπισης της διαφθοράς, προχωρά η κυβέρνηση.
Το σχετικό νομοσχέδιο παρουσίασε την Πέμπτη στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής.

Στο Γραφείο Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας, θα καταγγέλλονται περιστατικά προσβολής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ή βασανιστηρίων, ή άλλων περιστατικών αυθαιρεσίας από το ένστολο προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας (ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστικό Σώμα, Λιμενικό Σώμα) σε βάρος πολιτών, κατά τα πρότυπα άλλων χωρών της ΕΕ.

Το Γραφείο θα έχει τη δυνατότητα να επιλαμβάνεται και αυτεπαγγέλτως όταν υπάρχουν σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο ή σε μέσα ενημέρωσης
. Το Γραφείο δεν διερευνά το ποινικό σκέλος της υπόθεσης, αλλά όταν πρόκειται για αξιόποινη πράξη, η καταγγελία θα διαβιβάζεται αμέσως στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Η άσκηση του πειθαρχικού ελέγχου παραμένει στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα του οικείου Σώματος, και υπάρχει δέσμευση να εξετάζονται οι υποθέσεις αυτές κατά απόλυτη προτεραιότητα.

Το Γραφείο θα λειτουργεί υπό την ευθύνη τριμελούς επιτροπής αποτελούμενης από έναν επίτιμο αρεοπαγίτη, ως πρόεδρο και ως μέλη τον Νομικό Σύμβουλο του κράτους στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και από έναν επίτιμο εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ή Εφετών. Η Τριμελής Επιτροπή θα υποβάλλει κατ΄ έτος αναλυτική έκθεση πεπραγμένων, διαπιστώσεων και προτάσεων στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.