Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΕΓΙΝΑΝ ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΑΓΑΛΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ,ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ Την ημέρα εορτασμού της Επετείου της απελευθέρωσης της πόλης αλλά και της Ημέρας του Μακεδονικού α...

20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ,ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

Την ημέρα εορτασμού της Επετείου της απελευθέρωσης της πόλης αλλά και της Ημέρας του Μακεδονικού αγώνα επέλεξε ο δήμος Γιαννιτσών για να κάνει τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που από την Τρίτη 20 Οκτωβρίου το μεσημέρι δεσπόζει επιβλητικό στον περιβάλλοντα χώρο του Πνευματικού Κέντρου των Γιαννιτσών. Το άγαλμα είναι δωρεά του τέως δημάρχου Γεωργίου Ηλίδη ο οποίος με την ομιλία του στην τελετή αποκαλυπτηρίων προκάλεσε τη συγκίνηση των παρευρισκομένων.

Ο δωρητής τέως δήμαρχος παρά το μεγάλο της ηλικίας του ζήτησε και μίλησε με τρεμάμενη φωνή για λίγο, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι τη συγκεκριμένη ημέρα η μνήμη όλων συναντά τα ηρωικά παλικάρια της ένδοξης Μάχης των Γιαννιτσών που έπεσαν μαχόμενοι στις παρυφές και στα στενά της πόλης των Γιαννιτσών, μιας μάχης που σήμανε το θλιβερό τέλος της Οθωμανικής Τυραννίας και την αφετηρία απελευθέρωσης και ενσωμάτωσης ελληνικών εδαφών στον εθνικό κορμό. Σχετικά με τη δωρεά του σημείωσε πώς την ιδέα της εγκατάστασης του ανδριάντα του Μ. Αλεξάνδρου την ονειρευόταν εδώ και πολλά χρονιά συχνά και τώρα που βρίσκεται στο τέλος της ζωής του έτυχε να αξιωθεί της εξαιρετικής τιμής να έχει κάποιο λόγο σε αυτή τη σεμνή τελετή των αποκαλυπτηρίων.

Όπως ανέφερε ο Μ. Αλέξανδρος είχε οραματιστεί ένα σχέδιο, να ενώσει του Έλληνες και να τιμωρήσει του αλαζόνες Μήδους, που τόσα δεινά έφεραν στην Ελλάδα ενώ απ’ όπου πέρασε σκόρπιζε φώς, γκρέμιζε επαχθείς δυναστείες και απολυταρχικά καθεστώτα. Εδραίωνε δημοκρατικούς θεσμούς μεταφέροντας την ελληνική γλώσσα και την εθνική κουλτούρα. Κλείνοντας υπογράμμισε πως με ιδιαίτερη συγκίνηση προσφέρει αυτό το δώρο σαν ελάχιστη τιμή στη γενέτειρα του, σαν κληρονομιά.

Πηγή:History of Macedonia
Αετός για το stoxos.gr

1 σχόλιο

  1. Μπράβο στον κύριο Γεώργιο Ηλίδη! Αυτοί είναι πολιτικοί άνδρες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.