Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΤΟΥΣ ΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΕΣ ΤΟΥ "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ" ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΑ ΚΟΥΜΟΥΝΙΑ ΣΤΗΝ ΣΑΜΟ... "ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ" Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ!

ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΑ ΤΑ ΚΟΥΜΟΥΝΙΑ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΤΙΜΑΝΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΕΣ ΠΟΥ ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΙΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ... ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ Ο "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ...

ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΑ ΤΑ ΚΟΥΜΟΥΝΙΑ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΤΙΜΑΝΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΕΣ ΠΟΥ ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΙΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ... ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ Ο "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ":

Τους ηγέτες του Δημοκρατικού Στρατού Σάμου (ΔΣΣ), συνταγματάρχη Γιάννη Μαλαγάρη, στρατιωτικό αρχηγό, και αντισυνταγματάρχη Γιάννη Σαλλά, πολιτικό επίτροπο, τίμησε η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ, με εκδήλωση που έγινε στο Δημοτικό Κήπο στο Βαθύ.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε ανάγνωση αποσπασμάτων επιστολών του Γιάννη Μαλαγάρη και αφηγήσεων συναγωνιστών του Γιάννη Σαλλά καθώς επίσης και σύντομη αναφορά στο ιστορικό πλαίσιο της εποχής και στη δίχρονη δράση (1947 - 1949) του ΔΣΣ.
Οπως αναφέρθηκε, «η δίχρονη πορεία του Δημοκρατικού Στρατού Σάμου αποτελεί μια λαμπρή σελίδα της πάλης του επαναστατικού κινήματος στη Σάμο, αποτελεί μια μοναδική εποποιία στα βουνά της Σάμου, που ξεπέρασε τα όρια της ανθρώπινης αντοχής και απόδοσης. Αντιμετωπίζοντας τρομερές δυσκολίες στον εξοπλισμό και την τροφοδοσία, στηριγμένος όμως στη λαϊκή συμπαράσταση, ο Δημοκρατικός Στρατός Σάμου ατσαλώθηκε μέσα στη στέρηση και την κακουχία και εξελίχθηκε μοναδικός παρτιζάνικος στρατός που πολέμησε πραγματικά σαν τάγμα θυσίας.
Χρειάστηκαν να έρθουν στη Σάμο ο στρατάρχης Παπάγος και ο Αμερικανός επικυρίαρχος στρατηγός Βαν Φλιτ για να υποδείξουν στους υφισταμένους τους τα σκληρότερα αντιλαϊκά μέτρα εκφοβισμού του λαού και να επιβάλουν μέχρι την εκκένωση των χωριών του Καρβούνη και του Κέρκη, προκειμένου να "στραγγαλίσουν" το αντάρτικο κίνημα. Οι νεκροί του ΔΣ πάνω από 200 και οι τραυματίες πάνω από 700, δείχνουν την άνιση μάχη με 20πλάσιες δυνάμεις καθεστωτικών - που τις είχε καθηλωμένες μέχρι το Μάρτη του 1949 - και έχουν αφήσει λαμπρές και στέρεες παρακαταθήκες στο εργατικό και λαϊκό - επαναστατικό κίνημα του νησιού μας.

Ο Γιάννης Μαλαγάρης

Σ' αυτό τον άθλο του Δημοκρατικού Στρατού Σάμου, μέσα από την αυτοθυσία των μαχητών και μαχητριών του, αναδείχθηκε η στρατιωτικοπολιτική ηγετική φυσιογνωμία των δυο Γιάννηδων, όπως τους τραγούδησαν οι συμμαχητές τους. Του Γιάννη Μαλαγάρη και του Γιάννη Σαλλά. Η υπέρτατη θυσία τους σφράγισε μια διαδρομή όπου κυριάρχησαν το ανθρώπινο μεγαλείο, η ανυπέρβλητη αντοχή και αυτοθυσία στις πιο σκληρές δοκιμασίες».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και χαιρέτισε η γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Ικαρίας του ΚΚΕ, Κωστούλα Σεφέρη. Επίσης, παραβρέθηκαν δύο από τους επιζώντες μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Σάμου, οι Γιάννης Δαδάρος και Αλέξης Παχυμανώλης και από την οικογένεια του Γ. Μαλαγάρη ο Μάνος Μαλαγάρης, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε εκ μέρους της ΤΕ Σάμου η Δήμητρα Παντάπαση, μέλος του Γραφείου, η οποία είπε μεταξύ άλλων:
«Στο πρόσωπό τους (σ.σ. των Γ. Μαλαγάρη και Γ. Σαλλά) συμπυκνώνουν τις συλλογικές αρετές και χαρακτηριστικά του ανθρώπου της νέας σοσιαλιστικής κοινωνίας. Του κομμουνιστή που έχει τάξει συνειδητά τον εαυτό του στον αγώνα για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό και δεν κάνει πίσω όσες δυσκολίες κι αν συναντήσει γιατί ξέρει με επιστημονική βεβαιότητα ότι ο δρόμος που τραβάει είναι σωστός, ότι ο κόσμος αλλάζει και θα αλλάξει. Υποτάσσει την προσωπικότητα και τη ζωή του στο συλλογικό στόχο και αγώνα όσες θυσίες κι αν απαιτεί αυτός ο δρόμος, ακόμη και της ίδιας της ζωής του. Εχουν τα χαρακτηριστικά του συνεπούς ιδεολόγου και αγωνιστή που πρώτα από όλα σέβεται και ακολουθεί αρχές όπως η ενότητα θεωρητικής και πρακτικής δράσης, η συλλογικότητα και ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός που εξασφαλίζει την πιο πλατιά δημοκρατία με τη συνειδητή πειθαρχία ώστε η συλλογική δράση να είναι ενιαία, ανυποχώρητη και γι' αυτό αποτελεσματική».
Ο Γιάννης Σαλλάς

Ιδιαίτερη στιγμή στην εκδήλωση ήταν η παρουσίαση του πρωτότυπου της ιδιόχειρης επιστολής του Γ. Μαλαγάρη προς τον συμβολαιογράφο και κοινωνικό παράγοντα του νησιού Νίκο Κυράνη, με την οποία τον καλούσε να ενδιαφερθεί για τις κρατούμενες οικογένειες των μαχητών του ΔΣΣ, που ζούσαν σε άθλιες συνθήκες, χωρίς σίτιση, σε καπναποθήκες της πόλης. Την επιστολή έφερε στην εκδήλωση ο γιος του Ν. Κυράνη, Γιάννης.
Την παρουσίαση των κειμένων έκαναν οι Στέλιος Γιαννικάκης, Σταύρος Κουτράκης, Κώστας Τζίχας, την επιμέλεια της μουσικής είχε ο Νίκος Καρβούνης, ενώ προβλήθηκε απόσπασμα από την ταινία του Λεωνίδα Βαρδαρού «Ούλοι εμείς εφέντη».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.