Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΗΣ ΠΟΥΤ@Ν@Σ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΚΙ ΕΔΩ ΤΟ ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΑ ΡΕΜΑΛΙΑ... ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ... ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΥΠΕΞ...!!!

Ιούλιος 5, 2014. Σκόπια. Την ανησυχία τους εξέφρασαν οι διεθνείς οργανισμοί, οι οποίοι έχουν αντιπροσωπείες στην πρωτεύουσα του νοτι...

Ιούλιος 5, 2014.

Σκόπια.

Την ανησυχία τους εξέφρασαν οι διεθνείς οργανισμοί, οι οποίοι έχουν αντιπροσωπείες στην πρωτεύουσα του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων, μετά τα βίαια επεισόδια που έλαβαν χώρα το μεσημέρι της 4ης Ιουλίου στο κέντρο της πόλης.


Εκατοντάδες μουσουλμάνοι Αλβανοί, μετά την προσευχή της Παρασκευής σε παρακείμενο τζαμί - εξαγριωμένοι από την ετυμηγορία του Δικαστηρίου για ομοεθνείς τους- βγήκαν στους δρόμους και άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα «Αλλάχ Ακμπάρ» και «UCK», σπάζοντας και καίγοντας ότι έβρισκαν μπροστά τους.

Ακολούθησαν συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις. Δεκάδες τραυματίστηκαν.

Εκπρόσωποι των διεθνών Οργανισμών συνήλθαν εκτάκτως και προέβησαν σε μια κοινή δήλωση προκειμένου να προλάβουν τυχόν απρόβλεπτες εξελίξεις στο πολυεθνικό κρατίδιο.

«Καλούμε τους πολίτες να παραμείνουν ήρεμοι και να αποφύγουν τη βία. Καλούμε τους ηγέτες και τους πολίτες του κράτους να ενταχθούν στο πνεύμα του εποικοδομητικού διαλόγου για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που υπονομεύουν την αμοιβαία κατανόηση και τις σχέσεις μεταξύ των εθνοτήτων», δήλωσαν σε κοινή ανακοίνωσή τους η αντιπροσωπεία της ΕΕ, η πρεσβεία των ΗΠΑ, η αποστολή του ΟΑΣΕ και η αποστολή του NATO στα Σκόπια.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα της διαμαρτυρίας και της έκφρασής των απόψεων τους ειρηνικά, αλλά, όχι στο δικαίωμα της συμμετοχής σε καταστροφικές και βίαιες πράξεις.

«Καθώς κάθε εθνοτικό συμβάν, η προσπάθεια ενθάρρυνσης της δυσανεξίας αποτελεί μια ευκαιρία πολιτικοποίησης ή εκμετάλλευσης της κατάστασης για προσωπικό ή πολιτικό όφελος, παρουσιάζεται συγχρόνως μια ευκαιρία για ανοιχτό διάλογο για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των διαφόρων κοινοτήτων.

Αυτή είναι μια ευκαιρία για τους ηγέτες να δημιουργήσουν ένα ολοκληρωμένο κράτος που σέβεται τη διαφορετικότητα», αναφέρει η δήλωση των διεθνών οργανισμών, σύμφωνα με την τηλεόραση Sitel των Σκοπίων.

Αντίδραση του ΥΠΕΞ Αλβανίας για τη βία κατά των Αλβανών στα Σκόπια

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας, αντέδρασε για τη βία των αρχών των Σκοπίων προς τους Αλβανούς, αναφέρει το αλβανικό δημοσίευμα και συνεχίζει:

Το υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία του για τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων Αλβανών στα Σκόπια και ζητά από τις αρχές του νοτιοσλαβικού κράτους και ιδιαίτερα από τα αρμόδια δικαστικά όργανα να εξασφαλίσουν μια δίκαιη δίκη, αμερόληπτη και με βάση τεκμηριωμένων αποδείξεων κατά των έξι Αλβανών, που κατηγορούνται για τη δολοφονία των πέντε ατόμων σλαβικής καταγωγής, το 2012.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες εξελίξεις στα Σκόπια, την τιμωρία των έξι πολιτών του νοτιοσλαβικού κράτους, αλβανικής καταγωγής, που κατηγορούνται για τρομοκρατία, το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει την ανησυχία του για τη βία κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

»Το ΥΠΕΞ καλεί τις αρχές των Σκοπίων και τα αρμόδια δικαστικά όργανα να εξασφαλίσουν μια δίκαιη δίκη, αμερόληπτη και με βάση των αποδεικτικών στοιχείων. Η βία δεν βοηθά στην επίλυση του θέματος και πληγώνει τις διεθνικές σχέσεις και την αρμονία μεταξύ των κοινοτήτων.

»Το ΥΠΕΞ θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στα Σκόπια και καλεί τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και ηρεμία», αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Αλβανίας, σύμφωνα με την εφημερίδα ‘Shekulli’.
--

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.