Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΟΥ "ΣΤΟΧΟΥ" ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΡΙΧΝΟΥΝ... ΤΟ FACEBOOK KAI TO TWITTER ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΑ ΙΣΛΑΜΙΚΑ ΖΩΑ ΓΙΑ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΓΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΕΛΑΥΝΟΥΝ...

Παίρνουν τα όπλα και με απίστευτη αγριότητα εκτελούν δεκάδες στρατιωτών και πολιτών, ενώ κακοποιούν γυναίκες και στρατολογούν παιδιά. Ο...


Παίρνουν τα όπλα και με απίστευτη αγριότητα εκτελούν δεκάδες στρατιωτών και πολιτών, ενώ κακοποιούν γυναίκες και στρατολογούν παιδιά. Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε, όμως, δεν περιορίζονται σε αυτά τα όπλα, αλλά χρησιμοποιούν και άλλα πιο τεχνολογικά.

Μέσω των τόπων κοινωνικής δικτύωσης εξαπολύουν απειλές για νέα 11η Σεπτεμβρίου, καλούν τους φανατικούς ακολούθους τους να συνεχίσουν την τζιχάντ μέχρι να κατακτήσουν τη Βαγδάτη και αναρτούν φωτογραφίες από τα αποτρόπαια εγκλήματά τους.

Διατηρούν λογαριασμούς στο Twitter, το Facebook, ενώ διαθέτουν και application για android κινητά τηλέφωνα, μέσω του οποίου ενημερώνουν για τις επόμενες κινήσεις τους.

Από την επίθεση των Σομαλών ανταρτών της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Σαμπάμ στο εμπορικό κέντρο της Κένυας το 2013, όπου σκόρπισαν το θάνατο και στη συνέχεια ανήρτησαν μηνύματα στο Twitter, οι ειδικοί είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την χρήση των κοινωνικών δικτύων ως ισχυρά μέσα προπαγάνδας από τους τρομοκράτες.

Στην περίπτωση, πάντως, του ΙΚΙΛ οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η διαδικτυακή τους δραστηριότητα είναι εκλεπτυσμένη και μελετημένη με κάθε λεπτομέρεια.

«Σχεδίασαν καλά και εκ των προτέρων την καμπάνια τους στους τόπους κοινωνικής δικτύωσης. Δεν ήταν κάτι που έκαναν τυχαία», δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο CBS ο Τζον Λιτλ αναλυτής για θέματα εθνικής ασφάλειας.

Μάλιστα, πέρα από τα hashtag, τους λογαριασμούς και τα προφίλ, οι αντάρτες του ΙΚΙΛ έχουν κάνει ένα βήμα παραπέρα δημιουργώντας application για android κινητά με ονομασία «The Dawnof Glad Tidings».

Το application προσφέρει σε όσους το «κατεβάσουν» πληροφορίες για την τρομοκρατική οργάνωση και δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να αποκτήσουν προσωπικό προφίλ ώστε να στέλνουν τα δικά τους βίαια τιτιβίσματα.

Όπως τονίζει ο Τζέι Μ. Μπέργκερ, συγγραφέας και ειδικός για θέματα που σχετίζονται με τα δημοφιλή δίκτυα και τον εξτρεμισμό, πρόκειται για έναν συνδυασμό φιλόδοξης στρατιωτικής καμπάνιας και εξαιρετικά φιλόδοξης καμπάνιας δημοσίων σχέσεων.

Σύμφωνα με τον Μπέργκερ, μάλιστα, το ΙΚΙΛ ανήρτησε περίπου 40.000 tweets μέσα σε μόλις μία ημέρα, την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια της προέλασης των ανταρτών στη Μοσούλη.

«Εκατοντάδες, ή ακόμα και χιλιάδες είναι οι μαχητές που χρησιμοποιούν τα social media και χιλιάδες είναι όσοι ενδιαφέρονται για εκείνους και τους υποστηρίζουν διαδικτυακά», προσθέτει ο αναλυτής.

Παρά την προσπάθεια της ιρακινής κυβέρνησης να σταματήσει τους τζιχαντιστές, απαγορεύοντας την πρόσβαση σε Twitter και Facebook, έπειτα από την ανάρτηση φωτογραφίας με αποκεφαλισμένο άνδρα από τους αντάρτες του ΙΚΙΛ, οι αντάρτες βρίσκουν τον τρόπο να επικοινωνούν με τους φανατικούς οπαδούς τους μέσω Διαδικτύου, χάρη σε συστήματα περιοχών έξω από τον έλεγχο της κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα αρκετοί ήταν οι λογαριασμοί του Twitter που καταργήθηκαν τις περασμένες ημέρες από τους επικεφαλής του δημοφιλούς τόπου κοινωνικής δικτύωσης, επισημαίνοντας πως οι κανονισμοί που ισχύουν αφορούν στη βία, τις απειλές και την παράνομη χρήση του προφίλ.

«Ο χρήστης δεν επιτρέπεται να αναρτήσει ή να δημοσιεύσει απειλές κατά άλλων. Δεν επιτρέπεται να κάνει χρήση της υπηρεσίας για παράνομο σκοπό ή παράνομη δραστηριότητα», αναφέρει ένας από τους κανονισμούς του Twitter.

Παρά τους περιορισμούς, ωστόσο, οι αντάρτες δεν πτοούνται καθώς στόχος τους είναι να προκαλέσουν φόβο στον κόσμο και να αποδείξουν ότι κυριαρχούν ακόμα και στα δυτικά socialmedia.

Δεν είναι τυχαίο ότι μία φωτογραφία τζιχανιστών που είχε αναρτηθεί στο Twitter εμφανιζόταν στην κορυφή των αποτελεσμάτων του δημοφιλούς ιστοχώρου, ενώ το μήνυμα «Βαγδάτη, φτάνουμε» είχε αναπαραχθεί δεκάδες φορές.

Η διευθύντρια του Site Intelligence Group, το οποίο παρακολουθεί ισλαμιστικούς ιστοτόπους, Ρίτα Κατζ, εξέφρασε ανησυχία για το πώς μπορεί να σταματήσει το φαινόμενο αυτό, την ώρα που είχε προειδοποιήσει για την διαρκώς αυξανόμενη τάση των εξτρεμιστών να χρησιμοποιούν για προπαγάνδα τους ιστότοπους.

Μάλιστα, όπως επισήμανε η δραστηριότητά τους έφτασε σε επίπεδα κορυφής κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία.

«Τα τελευταία τρία χρόνια προειδοποιώ ότι τα social media μετατρέπονται σε μη ελεγχόμενη πηγή για την τζιχάντ, εξαιτίας της εύκολης χρήσης τους, της γρήγορης ανανέωσής τους και της απλής σύνδεσης, καθώς και για τη δυνατότητα αναρίθμητων χρηστών», τόνισε η Κατζ στο CBS.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.