Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1941: Ο ΗΡΩΑΣ ΚΟΥΚΙΔΗΣ ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ....

Στις 27 Απριλίου, στην Ακρόπολη των Αθηνών, ο Γερμανός Αξιωματικός δίνει εντολή στον εύζωνα Κωνσταντίνο Κουκίδη , φρουρό της Σημαίας μας, ν...

Στις 27 Απριλίου, στην Ακρόπολη των Αθηνών, ο Γερμανός Αξιωματικός δίνει εντολή στον εύζωνα Κωνσταντίνο Κουκίδη, φρουρό της Σημαίας μας, να την αφαιρέσει για να αναρτήσει τον αγκυλωτό σταυρό. Εκείνος την υποστέλλει κλαίγοντας και ψάλλοντας τον Εθνικό Ύμνο, τυλίγεται με αυτήν και αυτοκτονεί πέφτοντας από τον Ιερό Βράχο.Ο ραδιοφωνικός σταθμός της Αθήνας μεταδίδει την είδηση τονίζοντας ότι σε λίγα λεπτά ο σταθμός δεν θα είναι πια Ελληνικός.Επιχειρώντας να δώσει κουράγιο στους θλιμμένους Αθηναίους, ο εκφωνητής του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών Κωνσταντίνος Σταυρόπουλος μετέδιδε με τη χαρακτηριστική ένρινη φωνή του τις τελευταίες ελεύθερες φράσεις που μπορούσαν να ακουσθούν:
Εδώ ελεύθεραι ακόμα Αθήναι…
Έλληνες! Οι Γερμανοί εισβολείς ευρίσκονται εις τα πρόθυρα των Αθηνών.Αδέλφια! Κρατήστε καλά μέσα στην ψυχή σας το πνεύμα του μετώπου.
Ο εισβολεύς εισέρχεται με όλας τας προφυλάξεις εις την έρημον πόλιν με τα κατάκλειστα σπίτια.


23 σχόλια

  1. mipos ton legane gklezo; giati ton mono pou eho skousi gia ipostoli simeas itan kapios gklezos. ke lene pos to gegonos elave hora stin akropoli. i mipos ine alo gegonos. ere anevasma stin akropoli pou theloun ke i 300 na tous valis na horepsoun ton horo tou zalogkou;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. esy file 1:41 μμ exeis akousei ayta pou poulane perissotero.Oso gia tous BOyLEYTES exeis dikio.Sta tsakidia na pane,alla oxi stin Akropoli,min tin lerosoun kiolas.se kanan Gkremo mazi me ta gerika Gaidouria na pesoun oi kseftiles

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. esy den thes anebasma sthn akropolh re? O Koukidhs htan aytos pou aytoktonise gia na mhn paradosei th shmaia stoys germanous. O Glezos einai aytos(zei o anthrwpos ) pou anebhke kai kateyase ton agkylwto stayro apo thn akropolh.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. O KOYKIΔΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΗΡΩΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΣΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΑ ΙΕΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΣΙΑ,ΟΠΩΣ ΠΑΡΕΔΩΣΑΝ ΟΣΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΙΚΑΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΑΝΘΕΛΛΗΝΑ ΕΠΙΒΟΥΛΕΑ.ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΗΛΗΘΙΟΙ ΠΟΥ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑΖΙΣΜΟ ΚΑΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ ΟΤΑΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΥΟ ΜΟΝΟ ΚΑΚΟ ΚΑΝΑΝΕ ΣΤΗΝ ΗΡΩΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ.
    ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΥΤΕ Ο ΞΕΝΟΦΕΡΤΟΣ ΝΑΖΙΣΜΟΣ - ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΟΥΤΕ Ο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ.
    ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ.
    ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΤΖ.ΣΟΡΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΙΩΝΙΣΤΩΝ.ΜΕΓΑΛΗ ΙΔΕΑ ΚΑΙ Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπράβο! Αυτα θέλουμε να ακούμε(5:41) Αληθινός αυθόρμητος εθνικισμός. Μιλανε για Ελλάδα και την σχετίζουν με Εθνικισμό μορφής σωβινισμού αυτοί οι τάχα πατριώτες. ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΙΑ - -Η ΠΙΟ ΤΡΑΝΗ ΑΞΙΑ.
    Ίσως επειδή αφήσαμε τους ξένους να διαμορφώσουν τον εθνικισμό μας, ίσως γιατί αυτοί δεν εκτίμησαν τη σημασία του Βυζαντίου στα Ελληνικα χρονικά, και πιστεύω πως η Αθηνοκεντρική Ελλάδα οφείλεται σε αυτούς τους λάθος χειρισμούς, όπως επείσης με την άνοδο του φιλελευθερισμού την τότε επόχη που οδήγησε την Ελλάδα το σχηματισμό εθνικισμού τύπου Νεας Δημοκρατίας και ΔΗΣΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μαζί με τον αθάνατο Κωνσταντίνο Κουκίδη τον ΕΟΝίτη (και όχι Εύζωνα) φρουρό της Σημαίας μας την μαύρη εκείνη ημέρα που οι Ναζί πάτησαν το βρομερό πόδι τους στον ιερό βράχο της Παλλάδος, πρέπει να μνημονεύουμε και την αείμνηστη Πηνελόπη Δέλτα που πήρε δηλητήριο μη μπορώντας να αντέξει στην σκέψη και μόνον της κατοχής,(αυτή βλέπετε δεν έκανε ζιγκ-ζαγκ στις νερατζιές, ούτε συνοστήστηκε για να δεί τους Γερμανούς να παρελεύνουν στην πόλη των Αθηνών) καθώς και τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό Αλέξανδρο Κορυζή ο οποίος αν και ήταν υπηρεσιακός και μόνον, υπήρξε ο μόνος (εστω και προσωρινός) πολιτικός της Νεώτερης Ελλάδος που διέθετε ΦΙΛΟΤΙΜΟ και αυτοκνόνησε όταν οι Ούννοι μπήκαν στην Ελλάδα. (οι σημερινοί "συνάδελφοι" του όταν τους φτύνουν, νομίζουν ότι ψθχαλίζει). Αιωνία και Αθάνατη η μνήμη όλων των Ηρώων του Εθνους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συγκρούονται οι γνώμες κατά πόσο υπήρξε ή δεν υπήρξε ο Κουκίδης. Απ' όσο γνωρίζω, κανείς δεν ξέρει για την οικογένειά του, πράγμα ασφαλώς περίεργο. Αλλά και να μην υπήρξε, λίγη σημασία έχει. Η Ελλάδα πολέμησε και στην συνέχεια αντιστάθηκε. Έγραψε αλλεπάλληλες σελίδες ενδόξου ιστορίας και αυτό εμένα μου αρκεί.

    Παραθέτω για τον ενδιαφερόμενο δύο αντικρουόμενες απόψεις:

    Κωνσταντίνος Κουκίδης, ο Έλληνας φρουρός της Σημαίας στην ΑκρόποληΟ ήρωας - φάντασμα@ 27/4/09 1:41 μμ

    O Mανόλης Γλέζος με τον Απόστολο Σιάντα κατέβασαν την γερμανική σημαία από την Ακρόπολη στις 30 Μαΐου 1941.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. http://www.iospress.gr/ios2000/ios20001022a.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. pros 27/4/09 3:04 μμ:
    Nai,o Gklezos ekane tin "mangia" na katebasei tin shmaia,alla thn ebgale Ka8arh,se anti8esi me 20 Sympatriotes mas pou ektelesan oi Nazi.Den eixe to Antriliki o Gklezos na pei:ego to ekana re Gourounia Germanoi,ekteleste emena kai oxi tous 20.Ante giati mallon den sou exoune pei OLH tin Istoria.
    O Koukidhs MEGAS HROAS pou 8ysiase tin Zoh tou para na paradosei tin Shmai mas stous NAZI,o Gklezos apla enas mikros iroas ,pou den anelabe thn Ey8ynh ths Prakshs tou, pou 8a ton ekane ontos HROA...
    Mallon h Ellada paei kata Diaolou,giati h Epoxh 8elei Hroismous kai oxi HROES.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. pros 27/4/09 3:04 μμ:
    kai ti eironeia E?Ton Gklezo ton blepoume stin TV,exei ginei proti "Mouri",alla ta onomata ton 20 pou ektelesan anti gia ayton oi Germanoi,den ta gnorizei pia kaneis.
    Kai kati akoma:tous synomilites sou mhn tous pianeis apo ton laimo kai brizeis,ma8e prota na diabazeis kai na bgazeis Nohma apo ayta pou sou grafoun alloi.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. http://www.pare-dose.net/blog/?p=2795 Κωνσταντίνος Κουκίδης και Μανώλης Γλέζος - Τι συνέβη στην πραγματικότητα, με την ελληνική και την γερμανική σημαία, στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, τις πρώτες ημέρες της γερμανικής Κατοχής, το 1941

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ 27/4/09 11:00 μμ

    >Nai,o Gklezos ekane tin "mangia" na katebasei tin shmaia,alla thn ebgale Ka8arh,se anti8esi me 20 Sympatriotes mas pou ektelesan oi Nazi.Den eixe to Antriliki o Gklezos na pei...<

    Είχε το αντριλίκι να κατεβάσει την γερμανική σημαία από την Ακρόπολη κάτω από την μύτη του φρουρού και δεν είχε το αντριλίκι ... κ.λπ.; Καταλαβαίνεις τι ανοησίες λες;

    Ο Μ. Γλέζος (και όχι Γκλέζος, μάθετε τουλάχιστον το όνομα σωστά) έκανε μία ηρωική πράξη αντίστασης και πολύ σωστά ο στρατηγός Ντε Γκωλ το αποκάλεσε πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης και παρενέβη, όταν καταδικάστηκε σε θάνατο από την ... «ελληνική» δικαιοσύνη (ω Αιωνία Ελλάς!), ώστε να μην εκτελεσθεί. Μα για κάθε πράξη ανταρτών εκτελούνταν αθώοι πολίτες. Είδες κανέναν να κατέβει από το βουνό και να πει «εγώ το έκαμα»; Σαν σήμερα πριν 65 χρόνια, στις 28/4/1944, απήχθη ο στρατηγός Κράιπε στην Κρήτη. Μία πράξη άνευ ουσιαστικής σημασίας, αφού ο πόλεμος, ή τουλάχιστον η κατοχή του νησιού, πλησίαζε στο τέλος και η απαγωγή δεν ήταν ζημιά, όπως τα σαμποτάζ, για τις γερμανικές δυνάμεις. Ήταν απλώς μία ηρωική πράξη με αντίκτυπο στο ηθικό των κατακτητών. Εκτελέστηκαν άνθρωποι και κάηκε ένα ολόκληρο χωριό, τα Ανώγεια Μυλοποτάμου. Είδες να παρουσιαστεί κανείς και να πει «εγώ το έκαμα»;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. eiste anoitoi vlakes kai mikroprepeis alla mexri ekei ftanei o egkefalos sas.An o Glezos psifize laos twra oloi tha ton glyfate. Tipotenioi patriwtes.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Gia ton Glezo:
    Στις 30 Μαΐου 1941, αυτός και ο Απόστολος Σάντας υπέστειλαν τη γερμανική σημαία με τον φερόμενο αγκυλωτό σταυρό (του Γ' Ράιχ) που βρισκόταν στην Ακρόπολη, κυριολεκτικά κάτω από τα μάτια της εκεί φρουράς.

    Το τολμηρό εκείνο επιχείρημα προκάλεσε κύμα ενθουσιασμού τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό που μεταδόθηκε η είδηση. Η πράξη τους ενέπνευσε τους Έλληνες που αντιστέκονταν ενάντια στον κατακτητή που καθιέρωσε και τους δύο ως σύμβολα αντίστασης κατά της χιτλερικής κατοχής. Μάλιστα ο Γάλλος στρατηγός Ντε Γκωλ χαρακτήρισε τον Μανώλη Γλέζο ως "Πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης". Βέβαια το ναζιστικό καθεστώς αποκρίθηκε με την αναζήτηση και καταδίκη των υπευθύνων (του Γλέζου και του Σάντα) σε ερήμην θάνατο. Έτσι ξεκίνησε μια εκτεταμένη αναζήτηση όπου και τελικά, σχεδόν ένα χρόνο μετά, στις 24 Μαρτίου του 1942 ο Μ. Γλέζος και ο συνεργός του συλλαμβάνονται από γερμανικό κλιμάκιο και φυλακίζονται στις φυλακές Αβέρωφ. Εκεί ο Γλέζος μετά από απάνθρωπους βασανισμούς προσβλήθηκε από φυματίωση βαριάς μορφής όπου και αφέθη ελεύθερος.

    Στις 21 Απριλίου του 1943 συλλαμβάνεται και πάλι αυτή τη φορά από τους Ιταλούς κατακτητές για ενάντια δράση του, όπου και παρέμεινε στη φυλακή για τρεις μήνες. Έξι μόλις μήνες μετά την απελευθέρωσή του από τους Ιταλούς, στις 7 Φεβρουαρίου του 1944 ξανασυλλαμβάνεται, αυτή τη φορά από συνεργάτες των κατακτητών, για επικίνδυνη αντεθνική δράση όπου και φυλακίζεται για 7,5 μήνες, όταν τελικά κατάφερε να δραπετεύσει στις 21 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους.
    Apo : http://el.wikipedia.org/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΥΚΚΙΔΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.
    ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΕΖΟ KΑΙ ΤΟΝ ΣΑΝΤΑ ΜΟΝΟ ΟΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μια απορία. Οι Γερμανοί μετά την δύση του ηλίου έκαναν ή οχι υποστολή σημαίας;;; Απ' ότι γνωρίζω η μόνη χώρα που δεν έκανε υποστολή της σημαίας της μετά την δύση του ηλίου, ήταν η Αγγλία με το αιτιολογικό ότι "ο ήλιος δεν δύει ποτέ στην βρεττανική αυτοκρατορία". Οι Ναζί έκαναν ή δεν έκαναν;; Διότι εάν πραγματοποιούσαν υποστολή, τότε ποιά σημαία κατέβηκε εκείνη την νύχτα;;; Μπορεί κάποιος να απαντήση; υπεύθυνα όμως!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΕΓΕΡΣΙΣ, αν έχετε στοιχεία για τον Κουκίδη, δώστε τα. Τα γυρεύουν. Για τους Γλέζο και Σάντα, υπάρχει μάλλον κάτι περισσότερο από τις συνεντεύξεις τους, όπως γράφει ο 28/4/09 3:31 μμ.

    @ 29/4/09 6:04 μμ
    Μέρα την κατέβασαν, μέρα...

    @ ΣΤΟΧΟ

    >Ο ραδιοφωνικός σταθμός της Αθήνας μεταδίδει την είδηση τονίζοντας ότι σε λίγα λεπτά ο σταθμός δεν θα είναι πια Ελληνικός.<

    Έχω κατ' επανάληψη ακούσει το τελευταίο ραδιοφωνικό μήνυμα των Αθηνών, αλλά δεν θυμάμαι να αναφέρει τίποτε για Κουκίδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Σύμφωνα με τις αφηγήσεις των ίδιων (Μ.Γλέζου και Λ.Σάντα) το εγχείρημα έγινε νύχτα 30 προς 31 Μαΐου 1941 ενώ (σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις των πρωταγωνιστών) η γερμανική διμοιρία-φρουρά γλεντοκοπούσε με κάποιες πόρνες μέσα στο θάλαμο-φυλάκιο πάνω στην Ακρόπολη(;;;;). Αυτά δήλωσαν οι ίδιοι και δεν υπάρχει άλλη μαρτυρία. Τελικά γινόταν υποστολή σημαίας από τους Γερμανούς το βράδυ;; Γνωρίζει κάποιος;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @ 29/4/09 10:17 μμ

    >Τελικά γινόταν υποστολή σημαίας από τους Γερμανούς το βράδυ;; Γνωρίζει κάποιος;;;<

    Δεν γινόταν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. file 8a tin psakso.Endexetai kai na einai Paramy8i to "kator8oma" tou glezou,panta pantote me dika tou stoixeia.Kai na einai etsi opos ta leei,8a prepei na yparxei kai kati sta praktika ton Germanon.Oso gia to poios htan o Protos Partizanos,o nte gkol mallon den gnorize gia ton Koukidh.
    Oso gia ton allon Ponhro,pou leei giati den to eipan sto Radio,prepei na eisai h Poly Ponhros....
    Eixan kai eksoterikes metadoseis tote,me Van kai tetoia?
    H perimenes me thn Polh olh Kleisth kapoios na tous Paei freska nea apo tin Akropoli?
    Kai pou einai h Akropoli kai pou htan to Radiomegaro?
    Ponirouli.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @29/4/09 10:17 μμ

    file ayto einai kalh Idea.
    tha kano kapies energeies na tin psakso.
    An apokalyf8ei oti einai Paramy8i h Istoria tou Glezou,Min parakseneyteis,edo akoma kai simera pisteyoun kapioi alla paramy8ia,opos tous Nekrous MESA sto polytexneio kai tin Nekri Foithtria....
    eno gia ton Koukidh pou epese yper Bomon kai estion....toumbeki.Ante kai tora peite mou tin giati grafo Greeklish,Ellinares me Ellinika fonts,tromara sas.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. GIA TON FILO 2:08 M.M TO MIPOS TON LEGANE GKLEZO INE KOROIDEFTIKO. DIOTI OSO KE NA THELI NA MAS PISI TO KATHE THRASIDILO ANTHROPAKI GIA TA AKATORTHOTA KATORTHOMATA TOU DEN MAS PITHI.. GIATI KE TOU HITLER I EVREI TOU FORTOSAN 6. 000 000 NEKROUS ALLA KANENAS MAS DEN EMPIKE STON KOPO NA KANI MIA DIERESI M,ETAXI IMERON POLEMOU KE NEKRON EVREON. KE ANTI NA KLEME GIA TO HALIMAS KLEME GIA TOU ANIPERKTOUS PSIMENOU EVREOUS. KE GIA NA MIN XEHNIOMASTE TO APOTELESMA TIS DIERESIS LEI POS O GERMANIKOS STRATOS EPREPE EPI KATHIMERINIS VASEOS NA PIANI NA METAFERI KE NA EKTELI STIN GERMANIA KE POLONIA 3.500 KATHE MERA. I EVREI ME AFTO TO PARAMITHI EHOUN ISPRAXI APO TON GERMANIKO LAO PERIPOU MEHRI SIMERA 200.000 000 000 DOLARIA. EMIS POU KLEME GIA AFTOUS TI EHOUME ISPRAXI; KE MIN XEHNAS POS ME TO PARAMITHITOUS AFTO EKANAN KRATOS GIATI ENAS GKKLEZOS NA MIN GINI IROAS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ο Γλεζος μας λεει παραμυθια.
    Ο Ηρωας Κουκιδης δεν μας ειπε ιστοριες αλλα εγραψε και αλλη χρυση σελιδα στην ιστορια των Ελληνων.
    Αυτη ειναι η διαφορα του ενος και του αλλου.
    Και φυσικα γινεται υποστολη της σημαιας το βραδυ.
    Ειδικα απο εναν τοσο καλα οργανομενο στρατο,οπως ηταν ο Γερμανικος.Ποσο οργανομενος ; Επι 5 χρονια ολα τα "πολιτισμενα" κρατοι με τους σκλαβους τους, και δεν μπορουσαν να τους γονατισουν.Και αν δεν ητο οι Ελλας σε λαθος στρατοπεδο,ο Χιτλερ θα ητο ο νικητης.Και τοτε ισως να ειχαμε τις δικες του Βερολινου οπου και θα δικαζοταν το πιο φοβερο εγκλημα στην ιστορια της ανθρωποτητος. ΧΙΡΟΣΙΜΑ ΚΑΙ ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ.
    Υ.Γ Να ειστε επιεικεις για την ορθογραφια μου γιατι δυστυχως οπως και ξαναεγραψα δεν ειχα την τυχη να παω σε Ελληνικο σχολειο.
    Λυκουργος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.