Μήνυμα προς το NATO με στόχο την Τουρκία έστειλε σήμερα (08.07.2026) ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας ανοιχτή αναφορά στο τουρκικό casus b...
Μήνυμα προς το NATO με στόχο την Τουρκία έστειλε σήμερα (08.07.2026) ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας ανοιχτή αναφορά στο τουρκικό casus belli και στο γεγονός ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της προς την Συμμαχία ως προς τις αμυντικές δαπάνες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε αρχικά: «Η χώρα μου έχει αμυντικές δαπάνες ύψους 3,5% του ΑΕΠ σε υλοποιημένα προγράμματα εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων. Έχουμε ήδη τηρήσει τη δέσμευσή μας προς το ΝΑΤΟ. Όσον αφορά την τρέχουσα κατάσταση θέλω να εκφράσω την πεποίθησή μου ότι η συμφωνία θα τηρηθεί και δεν θα υπάρξει νέα ένταση στην περιοχή».
Ερωτηθείς για τα F-35 και όσα ειπώθηκαν χθες, ο ίδιος τόνισε: «Δεν θα σχολιάσω τις χθεσινές δηλώσεις Τραμπ και Ερντογάν αλλά το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι μία συμμαχία πρέπει να εδράζεται στη θεμελιώδη αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας, διότι τη στιγμή που η χώρα μου αντιμετωπίζει casus belli από την Τουρκία σε περίπτωση που ασκήσουμε το έννομο δικαίωμά μας να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα, πιστεύω ότι πρέπει να είναι σαφές ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ευαισθησίες όλων των μελών του NATO.
Είμαστε, εξάλλου, μια αμυντική συμμαχία και είμαι βέβαιος ότι αυτές οι εκκρεμότητες μπορούν να επιλυθούν στο πνεύμα της σχέσης καλής γειτονίας και της συνεργασίας» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη συνεδρίαση των ηγετών.
Έπειτα, πρόσθεσε: «Θα πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε σε ετοιμότητα και να λαμβάνονται υπόψιν όλες οι ευαισθησίες των συμμάχων. Είμαι βέβαιος ότι τα ζητήματα αυτά μπορούν να επιλυθούν σε πνεύμα συνεργασίας και καλής γειτονίας. Αυτό που μπορώ να σας πω ότι είναι χαρά μου να επισκέπτομαι την Άγκυρα και πάντα ήμουν ένθερμος υποστηρικτής των καλών σχέσεων με την Τουρκία».
Αναφερόμενος στα όσα θα συζητηθούν στη Σύνοδο τόνισε: «Συναντιόμαστε εδώ στην Άγκυρα σε περίοδο μεγάλων αβεβαιοτήτων. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ στην πρώτη του θητεία έθεσε στους ευρωπαίους συμμάχους την ανάληψη μεγαλύτερου μέρους των δαπανών από την Ευρώπη. Είμαστε υπέρ της Ευρωπαϊκής αμυντικής αυτονομίας όχι ανταγωνιστικά στο ΝΑΤΟ. Στη Χάγη λάβαμε σημαντικές αποφάσεις.
Με πληροφορίες από: Newsit
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.