Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ισραηλινός σκηνοθέτης, απόγονος επιζώντων του Ολοκαυτώματος, κατηγορείται για αντισημιτισμό…

  Ο Γιουβάλ Αβραάμ, Εβραίος, Ισραηλινός, καταγγέλλει το «απαρτχάιντ» στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Η ταινία του ‘No Other Land’ , σε συν -σκ...

 



Ο Γιουβάλ Αβραάμ, Εβραίος, Ισραηλινός, καταγγέλλει το «απαρτχάιντ» στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η ταινία του ‘No Other Land’ , σε συν -σκηνοθεσία με άλλους Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς ακτιβιστές, μόλις κέρδισε βραβείο στο Βερολίνο. Κέρδισε το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ. Αυτός ο ακτιβιστής της ειρήνης έγινε έκτοτε στόχος της ισραηλινής ακροδεξιάς, γράφει η France 24.

Όταν έλαβε το βραβείο του, ο Γιουβάλ Αβραάμ (Yuval Abraham) ανέβηκε στη σκηνή με τον Παλαιστίνιο συν-σκηνοθέτη του Μπάσελ Αντρά (Basel Adra).



Ο Γιουβάλ Αβραάμ εκφωνεί αυτή την ομιλία.

«Στεκόμαστε εδώ, μπροστά σας. Με τον Μπάσελ έχουμε την ίδια ηλικία. Είμαι Ισραηλινός, ο Μπάσελ είναι Παλαιστίνιος. Σε δύο μέρες θα επιστρέψουμε σε μια χώρα όπου δεν είμαστε ίσοι. Ζω σε καθεστώς αστικού δικαίου. Ο Μπασελ ζει υπό καθεστώς στρατιωτικού νόμου. Μένουμε μισή ώρα ο ένας από τον άλλο, αλλά εγώ έχω δικαίωμα ψήφου και ο Μπάσελ όχι. Είμαι ελεύθερος να κινούμαι όπως θέλω σε αυτή τη γη, αλλά ο Μπάσελ, όπως και εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, είναι κλειδωμένοι στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Αυτή η κατάσταση του απαρτχάιντ μεταξύ μας, αυτή η αδικία, πρέπει να τελειώσει».

Αρκετοί Γερμανοί πολιτικοί φωνάζουν για «αντισημιτισμό»

Αυτή η ομιλία περιγράφεται ως «αντισημιτική» από την ισραηλινή δημόσια τηλεόραση. Και στο Βερολίνο, όπου εκφωνήθηκε, οι γερμανικές αρχές το θεωρούν «απαράδεκτο». Ιδιαίτερα ο δήμαρχος του Βερολίνου. «Ο αντισημιτισμός δεν έχει θέση στο Βερολίνο, και αυτό ισχύει και για την καλλιτεχνική σκηνή. Περιμένω από τη νέα διοίκηση της Μπερλινάλε να διασφαλίσει ότι τέτοια περιστατικά δεν θα επαναληφθούν», απάντησε ο δήμαρχος του Βερολίνου Κάι Βέγκνερ.

Das, was gestern auf der Berlinale vorgefallen ist, war eine untragbare Relativierung. In Berlin hat Antisemitismus keinen Platz, und das gilt auch für die Kunstszene. Ich erwarte von der neuen Leitung der Berlinale, sicherzustellen, dass sich solche Vorfälle nicht wiederholen.— Kai Wegner (@kaiwegner) February 25, 2024

Έκτοτε, ο Γιουβάλ Αβραάμ δέχθηκε απειλές θανάτου

Έπρεπε να ακυρώσει την πτήση της επιστροφής του στο Ισραήλ. Ισραηλινοί ακροδεξιοί ακτιβιστές πήγαν στο σπίτι της οικογένειάς του.

Τα μέλη της οικογένειάς του απειλήθηκαν επίσης και έπρεπε να καταφύγουν σε άλλη ισραηλινή πόλη. Παρά τις πιέσεις αυτές, ο νεαρός σκηνοθέτης παραμένει ίσιος στα παπούτσια του. Λέει «πάρνω την ευθύνη για κάθε μου λέξη».

Our film “No Other Land” on occupied Masafer Yatta’s brutal expulsion won best documentary in Berlinale. Israel’s channel 11 aired this 30 second segment from my speech, insanely called it “anti semitic” – and I’ve been receiving death threats since. I stand behind every word. pic.twitter.com/2burPfZeKO— Yuval Abraham יובל אברהם (@yuval_abraham) February 25, 2024

Επισημαίνει την ανευθυνότητα των ισραηλινών ΜΜΕ. Και η εκμετάλλευση των δηλώσεών του από Γερμανούς πολιτικούς, στόχος των οποίων, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι «να φιμώσει κάθε κριτική στο Ισραήλ».

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης λέει ότι «είναι απαράδεκτο να μην αναφέρεται η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου» κατά τη διάρκεια της ομιλίας στη Μπερλινάλε.

Θανάσιμες απειλές

«Τι θράσος», διαμαρτύρεται ο Γιουβάλ Αβραάμ στον λογαριασμό του X (πρώην Twitter). «Το να κατηγορείσαι για αντισημιτισμό από Γερμανούς πολιτικούς, όταν έχεις μια γιαγιά που γεννήθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης και όταν έχασες μέρος της οικογένειάς σου που εξοντώθηκε από τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, είναι σκανδαλώδες».

A right-wing Israeli mob came to my family’s home yesterday to search for me, threatening close family members who fled to another town in the middle of the night. I am still getting death threats and had to cancel my flight home. This happened after Israeli media and German…— Yuval Abraham יובל אברהם (@yuval_abraham) February 27, 2024

Ο Γιουβάλ Αβραάμ λέει επίσης ότι ανησυχεί για τη ζωή του φίλου του και Παλαιστίνιου συν-σκηνοθέτη Μπάσελ Αντρά. Γιατί ζει στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, στο Massafer Yatta. Αυτή η περιοχή, νότια της παλαιστινιακής πόλης της Χεβρώνας, περιβάλλεται από ισραηλινούς οικισμούς. Η ταινία ντοκιμαντέρ των Μπάσελ Αντρά και Γιουβάλ Αβραάμ, No Other Land, παρακολουθεί την ιστορία της βίαιης εκδίωξης των Παλαιστινίων από τα χωριά τους, σε αυτήν την περιοχή που κηρύχθηκε στρατιωτική ζώνη από τον ισραηλινό στρατό.


The Hellenic Information Team

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.