defence-point.gr_Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 υπενθύμισε στην Ευρώπη ότι μετά από περίπου 80 χρόνια ο πόλεμος ε...
defence-point.gr_Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 υπενθύμισε στην Ευρώπη ότι μετά από περίπου 80 χρόνια ο πόλεμος επέστρεψε στην ήπειρο. Ως συνέπεια, όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει τον επανεξοπλισμό τους υπό τον φόβο περαιτέρω κλιμάκωσης του πολέμου και της πιθανής άμεσης εμπλοκής ευρωπαϊκών χωρών. Στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στις 13 Οκτωβρίου 2022, υπογράφτηκε Μνημόνιο Κατανόησης (MoU – Memorandum of Understanding) για την δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής αεράμυνας. Ονομάστηκε European Sky Shield Initiative – ESSI (σε ελεύθερη μετάφραση «ευρωπαϊκή πρωτοβουλία ασπίδας του ουρανού»), και ως απώτερο σκοπό έχει τη δημιουργία ενός ευρύτερου δικτύου αεράμυνας, με συστήματα που θα μπορούν να αναχαιτίσουν στόχους (πρωτίστως βαλλιστικούς πυραύλους νέας γενεάς) σε μικρά, μεσαία και μεγάλα βεληνεκή.
Οι Γερμανία, Εσθονία, Λετονία και Σλοβενία προχώρησαν στην αγορά του μεσαίου βεληνεκούς αντιαεροπορικού οπλικού συστήματος IRIS-T SLM, του οποίου οι παραδόσεις αναμένονται το επόμενο έτος, ενώ τον προηγούμενο μήνα αρκετές χώρες που επιχειρούν με μεσαίας – μεγάλης εμβέλειας συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot, μέσω της Υπηρεσίας Υποστήριξης και Προμηθειών του ΝΑΤΟ, την NSPA (Support and Procurement Agency), σύναψαν σύμβαση για 1.000 βλήματα Patriot GEM-T (Guidance Enhanced Missile-Tactical), τα οποία θα παραχθούν από την κοινοπραξία COMLOG Gesellschaft für Logistik mbH που εδρεύει στο Schrobenhausen της Γερμανίας και την οποία έχουν συστήσει η αμερικανική εταιρεία RTX (πρώην Raytheon) και η γερμανική εταιρεία MBDA Germany με τον κάθε εταίρο να κατέχει το 50% του μετοχικού κεφαλαίου.
Το τρίτο οπλικό σύστημα που συμμετέχει στην ESSI είναι το ισραηλινής προέλευσης και παραγωγής Israel Aerospace Industries (IAI) Arrow-3, το οποίο θα αγορασθεί από τη Γερμανία στο πλαίσιο σύμβασης ύψους 3,5 δισ. δολαρίων ΗΠΑ για να καλύψει τις ανάγκες της για μεγάλης εμβέλειας αντιβαλλιστική προστασία (ABMD – Anti-Ballistic Missile Defence).

Από τα προαναφερθέντα συστήματα, το Patriot αποτελεί την ραχοκοκαλιά της αεράμυνας των ΗΠΑ και πολλών ευρωπαϊκών χωρών και μελών του NATO για πολλά χρόνια, αποδεικνύοντας την αξιοπιστία του και την αποτελεσματικότητα του μέσω της χρήσης του σε πολλές ένοπλες συγκρούσεις. Ας σημειωθεί ότι σε ελληνική υπηρεσία το Patriot, συμπληρώνει φέτος 25 χρόνια σε υπηρεσία (εντάχθηκε το 1999) και είναι πλέον επιτακτική ανάγκη η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του ώστε να διατηρήσει και στο μέλλον την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα του.
Ωστόσο, αποτελεί αρκετά ακριβό οπλικό σύστημα, τόσο για την αγορά όσο και για την συντήρηση του, το οποίο σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίζει τις απειλές των προηγούμενων δεκαετιών. Παρά τις αναβαθμίσεις τόσο του συστήματος όσο και των βλημάτων του, δεν δύναται να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα σύγχρονα βαλλιστικά και πολυηχητικά βλήματα, όπως αποδεικνύεται στον πόλεμο της Ουκρανίας, γι’ αυτό και η πρωτοβουλία ESSI, θα μπορούσε και θα έπρεπε να συμπεριλάβει ένα πιο προσιτό οικονομικά αντιαεροπορικό οπλικό σύστημα για τα μεσαία έως μεγάλα βεληνεκή, με σύγχρονη σχεδίαση και ενσωμάτωση τεχνολογιών που θα επιτρέπουν να αντιμετωπίσει τις απειλές του σύγχρονου πεδίου της μάχης.
Ένα τέτοιο αντιαεροπορικό οπλικό σύστημα θα μπορούσε να είναι το BARAK MX, ισραηλινής προέλευσης και κατασκευής της IAI, που μπορεί να καλύπτει βεληνεκή από 35 έως 150 χιλιόμετρα. Σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις παρούσες αλλά και τις μελλοντικές απειλές, με αρθρωτή (σπονδυλωτή) διαμόρφωση και είναι ικανό να διασυνδέεται με κάθε σύστημα αεράμυνας, Διοίκησης και Ελέγχου (C2 – Command and Control), ζεύξης δεδομένων (TDL: Tactical Data Link), αλλά και με το ARROW-3 (κατασκευάζονται και τα δύο από την ΙΑΙ). Με το έξυπνο σύστημα εκτοξευτών του (MX Smart Launcher), το BARAK MX μπορεί να εκτοξεύσει βλήματα με βεληνεκή από 35 έως 150 χλμ. (MR: 35 χλμ.,. Long Range – LR: 70 χλμ., Extended Range – ER: 150 χλμ.) από τον ίδιο εκτοξευτή (οκτώ βλήματα ανά εκτοξευτή), ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει πολλαπλές επιθέσεις κορεσμού αποτελεσματικά, με το κατάλληλο βλήμα ανά κατηγορία στόχου.
Επιπρόσθετα αποτελείται από λίγα υποσυγκροτήματα, εν συγκρίσει με τα σύγχρονα αντιαεροπορικά οπλικά συστήματα, ώστε να εξασφαλίζει μειωμένες τιμές πρόσκτησης και απαρτίων, απαιτεί περιορισμένο αριθμό προσωπικού για τη λειτουργία του και επιτρέπει στους χρήστες του να το διαμορφώσουν ανάλογα με τις ανάγκες τους μέσω της ευέλικτης διαμόρφωσης του. Στο σημείο αυτό να υπενθυμιστεί, ότι οι ισραηλινές λύσεις απασχολούν εδώ και αρκετό καιρό τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Μια χώρα που αποτελεί μέλος της πρωτοβουλίας ESSI και η οποία θα μπορούσε να συνδυάσει τη μελλοντική χρήση του BARAK MX με το Patriot είναι η Ελλάδα, καθώς ήδη επιχειρεί έξι μοίρες (πυροβολαρχίες) Patriot με τη Πολεμική Αεροπορία. Τυχόν προμήθεια του συστήματος BARAK MX για την αντιαεροπορική / αντιβληματική / αντιβαλλιστική κάλυψη περιοχών υψηλής αξίας, αλλά και απομακρυσμένων νησιών (μέσω των έξυπνων εκτοξευτών του), εναντίον όλων των σύγχρονων απειλών, με συνδυασμένη χρήση του Patriot, θα μπορούσε να αποτελέσει ιδανικό συνδυασμό για την ελληνική αεράμυνα, εξαιρετικά αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της τουρκικής βαλλιστικής απειλής.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.