Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Το χαμένο αρχαίο δαχτυλίδι της ξεχασμένης πριγκίπισσας ανακαλύφθηκε ύστερα από 1.500 χρόνια – Το μυστήριο με τα χρυσά κέρατα

  Ένα χρυσό δαχτυλίδι, που πιθανότατα ανήκε σε μια πριγκίπισσα, ανακαλύφθηκε στη Δανία. Το σπάνιο δαχτυλίδι χρονολογείται περίπου στον 5ο-6ο...

 Ένα χρυσό δαχτυλίδι, που πιθανότατα ανήκε σε μια πριγκίπισσα, ανακαλύφθηκε στη Δανία. Το σπάνιο δαχτυλίδι χρονολογείται περίπου στον 5ο-6ο αιώνα μ.Χ. και βρέθηκε κοντά σε άλλα αντικείμενα. Ανάμεσα σε αυτά, ήταν και χρυσά κέρατα.Το δαχτυλίδι, το οποίο κοσμείται με μια κόκκινη ημιπολύτιμη πέτρα – σύμβολο δύναμης στα παλιά βασίλεια της Σκανδιναβίας – πιστεύεται ότι ανήκε σε μια προηγουμένως άγνωστη οικογένεια ευγενών ή βασιλέων, που πιθανώς κατείχαν εξουσία στη νοτιοδυτική Γιουτλάνδη.

Το δαχτυλίδι υποδηλώνει συνδέσεις με τους Μεροβίγγειους, καθώς μοιάζει με κοσμήματα που συνδέονται με τη διάσημη δυναστεία. Οι Μεροβίγγειοι ήταν Φράγκοι βασιλείς που κυβέρνησαν τη σημερινή Γαλλία, το Βέλγιο, τις Κάτω Χώρες, το Λουξεμβούργο και τμήματα της Γερμανίας από τον πέμπτο έως τον όγδοο αιώνα.

Ο Βασιλιάς Κλόβις Α’ είναι ένας από τους πιο διάσημους Μεροβίγγειους, καθώς ασπάστηκε τον Χριστιανισμό και καθιερώθηκε ως ο πρώτος βασιλιάς που ένωσε όλες τις Φραγκικές φυλές υπό μία εξουσία, επηρεάζοντας σημαντικά την πορεία της Ευρωπαϊκής ιστορίας. Η δύναμη των Μεροβίγγειων μειώθηκε με την πάροδο του χρόνου και τελικά αντικαταστάθηκαν από τη δυναστεία των Καρολιδών, η οποία ιδρύθηκε από τον Καρλομάγνο τον 8ο αιώνα.

«Το χρυσό δαχτυλίδι είναι πιθανόν γυναικείο και ίσως να ανήκε στην κόρη κάποιου πρίγκιπα που παντρεύτηκε κάποιον άλλο πρίγκιπα στο Έμερλεβ», δήλωσε η Κίρστιν Πόμεργκααρντ, επιμελήτρια στο Εθνικό Μουσείο της Δανίας, η οποία εξέτασε το νέο εύρημα.

Φωτογραφία: Εθνικό Μουσείο της Δανίας

«Ο Χρυσός ήταν ένα τυπικό διπλωματικό δώρο και ξέρουμε ότι άνθρωποι σχημάτιζαν συμμαχίες μέσω των γάμων που έκαναν», είπε η Πόμεργκααρντ.

Παράθεσε ως παράδειγμα τον Δανό βασιλιά του 10ου αιώνα, Γκορμ τον Παλαιό και τη σύζυγό του, Τίρα, και σε πιο πρόσφατους χρόνους, τον Χριστιανό Θ’, ο οποίος κυβέρνησε τη Δανία από το 1863 έως το 1906. Έγινε γνωστός ως “ο πεθερός της Ευρώπης” επειδή πάντρεψε τις κόρες του με διάφορες βασιλικές οικογένειες. Μεταξύ των απογόνων του συγκαταλέγονται ο Βασιλιάς Φίλιππος του Βελγίου, ο Βασιλιάς Κάρολος Γ’ του Ηνωμένου Βασιλείου και ο Βασιλιάς Φίλιππος ΣΤ’ της Ισπανίας.

Το δαχτυλίδι βρέθηκε από τον Λαρς Νίελσεν, 39 ετών, στο Έμερλεβ της νοτιοδυτικής Γιουτλάνδης, ο οποίος ενθουσιάστηκε με την ανακάλυψή του.

«Ήμουν τόσο ενθουσιασμένος και συγκλονισμένος που δεν μπορούσα σχεδόν να μιλήσω, κάτι που συνήθως δεν με χαρακτηρίζει, αλλά είναι χωρίς αμφιβολία το καλύτερο μου εύρημα μέχρι τώρα», δήλωσε ο Νίελσεν. «Το να κάνω μια τόσο μοναδική και μοναδική ανακάλυψη είναι εντελώς σουρεαλιστικό. Είμαι πολύ περήφανος και αισθάνομαι τιμή που μπορώ να συνεισφέρω κι εγώ στην κοινή μας ιστορία, τόσο τοπικά όσο και εθνικά»

Διαπιστώθηκε ότι το δαχτυλίδι έχει λεπτούς σπειροειδείς σχηματισμούς στην κάτω πλευρά του και άλλες λεπτομέρειες που το συνδέουν με τους Φράγκους και κατ’ επέκταση τους Μεροβίγγειους. «Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό επίπεδο δεξιοτεχνίας που είναι δύσκολο να μιμηθεί κανείς σήμερα», δήλωσε η Πόμεργκααρντ.

Τα χρυσά κέρατα που ίσως συνδέονται με το δαχτυλίδι

Κοντά στο σημείο όπου ανακαλύφθηκε το δαχτυλίδι ανακαλύφθηκαν κι άλλοι θησαυροί, συμπεριλαμβανομένων δύο χρυσών νομισμάτων, επτά ασημένιων νομισμάτων (sceattas) και κεραμικά φρισικής κατασκευής (Οι Φρίσιοι ήταν γερμανικός λαός). Αυτά τα ευρήματα ενισχύουν περαιτέρω την υπόθεση της σύνδεσης με τους Μεροβίγγειους. Επίσης, μόλις σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων βρέθηκε ένα σετ από χρυσά κέρατα από τον 4ο αιώνα.

«Το άτομο που είχε το δαχτυλίδι πιθανότατα γνώριζε και τους ανθρώπους που είχαν τα χρυσά κέρατα. Ίσως να ήταν συγγενείς», δήλωσε στην ανακοίνωση ο Άντερς Χάρτβιγκ από το Μουσείο Sønderjylland. «Μαζί με άλλα πρόσφατα ευρήματα, δίνει μια εικόνα ότι η νότια Γιουτλάνδη είχε μεγαλύτερη επιρροή από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, και ότι η Θάλασσα του Βάντεν (μια περιοχή παλιρροϊκής ζώνης στο νοτιοανατολικό τμήμα της Βόρειας Θάλασσας) δεν ήταν απομονωμένη, αλλά είχε μια αριστοκρατική παρουσία με σημαντικούς εμπορικούς δεσμούς προς τον νότο».

Αρχικά, το χρυσό δαχτυλίδι βρισκόταν στο Μουσείο Sønderjylland, αλλά τώρα έχει παραδοθεί στο Εθνικό Μουσείο της Κοπεγχάγης.

Φωτογραφία: Εθνικό Μουσείο της Δανίας

«Οι Μεροβίγγειοι ενδιαφέρονταν να συνάψουν δίκτυο με οικογένειες και άτομα που θα μπορούσαν να ελέγξουν το εμπόριο και τους πόρους σε μια περιοχή», είπε η Πόμεργκααρντ. «Ίσως η πριγκιπική οικογένεια στο Έμερλεβ να είχε τον έλεγχο μιας περιοχής μεταξύ του Ribe και του Hedeby και έτσι να διασφάλιζε το εμπόριο στην περιοχή».

Ο Nielsen χάρισε στη γυναίκα του ένα αντίγραφο του χρυσού δαχτυλιδιού για τα Χριστούγεννα, ελπίζοντας να διατηρήσει τη μοναδική του ιστορία μέσα από τη δική του οικογενειακή γραμμή.

«Ελπίζω να περάσει στην οικογένεια, η οποία στο μέλλον θα μπορέσει να εντοπίσει το σημείο όπου βρέθηκε και να διαβάσει την επιστολή από το Εθνικό Μουσείο, η οποία περιγράφει τη ξεχωριστή ιστορία και τη σημασία του δαχτυλιδιού», δήλωσε.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.