Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Χαρτογραφήθηκε για πρώτη φορά η χαμένη ήπειρος της Zealandia – Το μυστήριο με την βύθιση της και τα ευρήματα των γεωλόγων

  Έπειτα από χρόνια εξερεύνησης και έρευνας, οι επιστήμονες ολοκλήρωσαν την χαρτογράφηση μιας βυθισμένης ηπείρου που κρύβεται κάτω από τον ...

 



Έπειτα από χρόνια εξερεύνησης και έρευνας, οι επιστήμονες ολοκλήρωσαν την χαρτογράφηση μιας βυθισμένης ηπείρου που κρύβεται κάτω από τον Νότιο Ειρηνικό. Αυτό το κομμάτι του ηπειρωτικού φλοιού, που οδηγήθηκε στα βάθη της θάλασσας πριν από εκατομμύρια χρόνια, είναι γνωστό ως Zealandia (Ζηλανδία), ή με το όνομα Te Riu-a-Māui στην γλώσσα των ιθαγενών Μαορί.



Συνθέτοντας δείγματα πετρωμάτων με μαγνητικούς χάρτες, οι γεωλόγοι αποκάλυψαν την έκταση της Zealandia, που κρύβεται κάτω από τον ωκεανό, ο οποίος περιβάλλει την Νέα Ζηλανδία. Πριν από επτά χρόνια, ο γεωλόγος Nick Mortimer και οι συνεργάτες του αποκάλυψαν την ύπαρξη αυτής της, κυρίως βυθισμένης, ηπείρου και το 2021 χαρτογράφησαν το νότιο τμήμα της.

Τώρα, σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Tectonics, οι επιστήμονες ολοκλήρωσαν τη χαρτογράφηση ολόκληρης αυτής της ηπείρου και των περίπου 5 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων της.


 

Η Zealandia στον χάρτη

«Βάλαμε την Zealandia στο χάρτη», λέει ο Mortimer, ο οποίος εργάζεται για το ερευνητικό ίδρυμα GNS Science της Νέας Ζηλανδίας. Αυτή η νέα μελέτη «δείχνει ότι η Νέα Ζηλανδία δεν είναι απλώς μερικά νησιά», λέει ο γεωλόγος James Scott του Πανεπιστημίου του Οτάγκο στη Νέα Ζηλανδία, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα. «Είναι στην πραγματικότητα μια τεράστια ήπειρος που έχει σχεδόν το μισό μέγεθος της Αυστραλίας – απλώς είναι κυρίως υποβρύχια».

Ο κόσμος χωρίζεται γεωλογικά σε ηπειρωτικό και ωκεάνιο φλοιό. Το μεγαλύτερο μέρος του ηπειρωτικού φλοιού βρίσκεται πάνω από τους ωκεανούς, αποτελούμενο από τις επτά ηπείρους. Αλλά η ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα εκτείνεται κάτω από τον ωκεανό, όπως φαίνεται στο ανοιχτόχρωμες περιοχές στα ανοικτά των ακτών.

Αποκαλύπτοντας την Zealandia

«Η Zealandia είναι ένα κομμάτι που λείπει από τον ηπειρωτικό φλοιό», λέει η γεωεπιστήμονας Maria Seton του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ. Ταιριάζει σαν κομμάτι παζλ ανάμεσα στις άλλες κοντινές ηπείρους της Ανταρκτικής και της Αυστραλίας, επιτρέποντας στους γεωλόγους να μελετήσουν πώς σχηματίστηκε και διαχωρίστηκε η Ζηλανδία από τις κοντινές ηπείρους στη γεωλογική ιστορία.

Τώρα που οι επιστήμονες έχουν χαρτογραφήσει τα όρια αυτού του κρυμμένου κομματιού του φλοιού της Γης, μπορούν να αρχίσουν να αποκαλύπτουν πώς και γιατί σχηματίστηκε εξαρχής – ερωτήματα που έχουν επιπτώσεις πολύ πέρα από τα σύνορα της ηπείρου.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.