Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ο Μπλίνκεν φιλοξενούμενος του Μητσοτάκη στα Χανιά: Κρίσιμη συνάντηση με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ , αποφάσεις για τα F-35 και την Τουρκία

   Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν, αναμένεται να επισκεφθεί μεθαύριο την Ελλάδα, και συγκεκριμένα την Κρήτη,...

  



Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν, αναμένεται να επισκεφθεί μεθαύριο την Ελλάδα, και συγκεκριμένα την Κρήτη, στο πλαίσιο ταξιδιού στην περιοχή, που περιλαμβάνει το Ισραήλ και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.

Εκτός απροόπτου η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού στη χώρα μας, στην Τουρκία και στη Μέση Ανατολή θα ανακοινωθεί σήμερα Πέμπτη. Λόγω των δολοφονικων επιθέσεων στελεχών της Χαμάς στη Βηρυτό και του ιρανικού καθεστώτος στην Τεχεράνη, τα πράγματα χαρακτηρίζονται άγρια μεταξύ του Ισραήλ και χωρών ή οντοτήτων που υποστηρίζουν το Ιράν.



Η αμερικανική κυβέρνηση εκφράζει φόβους για τη γενίκευση των συγκρούσεων και εκτός της Λωρίδας της Γάζας.

Ο κ. Μπλίνκεν θα πάει την βρεθεί την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη με την ελπίδα ότι θα συναντήσει τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Ο Αμερικανός υπουργός ζήτησε τη συνάντηση εδώ και μερικές μέρες και αρχικά έλαβε θετική απάντηση. Όμως δεν γνωρίζουμε αν στο τέλος ο Ερντογάν θα τηρήσει την υπόσχεσή του.

Το Σάββατο το απόγευμα το αεροπλάνο του κ. Μπλίνκεν θα προσγειωθεί στην αμερικανική βάση της Σούδας. Στη συνέχεια θα μεταβεί στα Χανιά, στο σπίτι του Έλληνα Πρωθυπουργού, όπου θα πραγματοποιηθεί η συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι ο δεύτερος υπουργός Εξωτερικών, μετά τον Μάικ Πομπέο, που θα επισκεφθεί την πρωθυπουργική οικία. Παλαιότερα είχε επισκεφθεί το ίδιο σπίτι ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζόρτζ Μπους.

Ο κ. Μπλίνκεν θα συζητήσει με τον κ. Μητσοτάκη και την ηγεσία του υπουργείου των Εξωτερικών το θέμα της πώλησης των αμερικανικών μαχητικών F-35 στην Ελλάδα και θα επιβεβαιώσει την στενή συνεργασία των δυο χωρών, η οποία βρίσκεται στην καλύτερη εποχή τους από ποτέ.

Κατά την επίσκεψη του στην Κωνσταντινούπολη, και ανεξάρτητα από το αν θα συναντήσει ή όχι τον Ερντογάν, θα μιλησει στους συνομιλητές του για την ανάγκη έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία αρνείται να το πράξει εάν δεν λάβει ταυτόχρονα τα μαχητικά F-16.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν συνδέει τα δύο θέματα, όμως το Κογκρέσο έχει θέσει ως όρο την έγκριση της συμμετοχής της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ, για να συζητηθεί στη συνέχεια το θέμα των F-16.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.