Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΜΑΧΙΜΑ ΖΩΑ... Σε εμπόλεμες ζώνες! ΔΕΛΦΙΝΙΑ, ΣΚΥΛΟΙ, ΜΕΛΙΣΣΕΣ, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑ ακόμη και ΑΡΚΟΥΔΕΣ, Κατατάχθηκαν στις Ένοπλες Δυνάμνεις και Πολέμησαν στο πλευρό των Στρατιωτών -ΦΩΤΟ-

Ο άνθρωπος δεν είναι μόνος στο πεδίο της μάχης. Εδώ και αιώνες, δίπλα του βρίσκονται ζώα που δεν του κάνουν απλά συντροφιά, αλλά του προ...Ο άνθρωπος δεν είναι μόνος στο πεδίο της μάχης. Εδώ και αιώνες, δίπλα του βρίσκονται ζώα που δεν του κάνουν απλά συντροφιά, αλλά του προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια, πολλές φορές μάλιστα σώζοντας τις ζωές στρατιωτών.
Το αν θα έπρεπε τα ζώα να χρησιμοποιούνται σε εμπόλεμες ζώνες είναι κάτι που πάντα αποτελούσε αντικείμενο διαμάχης. Γεγονός όμως είναι ότι πολλοί εκπρόσωποι του ζωικού βασιλείου «κατατάσσονται» στις ένοπλες δυνάμεις, από τις πρώτες συγκρούσεις μεταξύ των λαών, που έχει καταγράψει η ιστορία.

Από περιστέρια, μέχρι ελέφαντες και από σκύλους μέχρι δελφίνια, πολλά είναι τα ζώα που έχουν τεθεί στην υπηρεσία του στρατού. Το θέμα ήρθε πρόσφατα ξανά στην επικαιρότητα, όταν η Κριμαία αποσχίστηκε από την Ουκρανία και η Ρωσία κατάσχεσε τα «στρατιωτικά» δελφίνια της Ουκρανίας. Το Κρεμλίνο σκοπεύει να συνεχίσει να τα χρησιμοποιεί, καθώς από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου εκπαιδεύονταν για να ξεχωρίζουν τα εχθρικά υποβρύχια, να επιτίθενται σε αντιπάλους με μαχαίρια που ήταν δεμένα στο κεφάλι τους ή να λειτουργούν ως βομβιστές αυτοκτονίας.
Η Ουκρανία και η Ρωσία δεν είναι οι μόνες χώρες που έχουν τέτοιο στρατιωτικό πρόγραμμα- οι ΗΠΑ διαθέτουν 75 δελφίνια μάχης- ενώ υπάρχουν κι άλλα ζώα που έχουν στρατευθεί.

ΣκύλοιΟ καλύτερος φίλος του ανθρώπου είναι στην υπηρεσία του στρατού εδώ και αιώνες. Αναλαμβάνουν ιδιαίτερα επικίνδυνες αποστολές, όπως να μυρίζουν σε δρόμους ή σε κτίρια για βόμβες ή να εντοπίζουν εχθρούς. Εχουν σώσει αμέτρητες ζωές, ενώ μόνο στο στρατό των ΗΠΑ αυτή τη στιγμή «υπηρετούν» περίπου 2.700 σκύλοι.

Μέλισσες

Αν και ακούγεται τρελό, οι μέλισσες εκπαιδεύονται να ανιχνεύουν βόμβες. Ερευνητές ισχυρίζονται ότι έχουν καταφέρει να τις μάθουν να βγάζουν το κεντρί που χρησιμοποιούν για να μαζέψουν νέκταρ όταν μυρίζουν τα χημικά που περιέχουν οι βόμβες. Ακόμη βέβαια δεν έχει δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητά τους στο πεδίο της μάχης.

ΠεριστέριαΤα συγκεκριμένα πτηνά χρησιμοποιούνταν ως αγγελιοφόροι, αλλά και ως «μονάδες» παρακολούθησης. Κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου πολέμου ένα περιστέρι με το όνομα «Σερ Αμί» έγινε ήρωας. Παρότι χτυπήθηκε από εχθρική σφαίρα και έχασε ένα πόδι, το περιστέρι παρέδωσε το μήνυμα χάρη στο οποίο σώθηκαν 194 Αμερικανοί στρατιώτες. Μάλιστα, για αυτή του την πράξη, το περιστέρι παρασημοφορήθηκε.

Αρκούδες


To 1942, ένα αρκουδάκι πωλήθηκε σε μία ομάδα Πολωνών στρατιωτών στο Ιράν, που ανήκαν στην 22η μεραρχία τροφοδοσίας του πυροβολικού και επρόκειτο να σταλούν στο μέτωπο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Το ονόμασαν Βόιτεκ και το μεγάλωσαν οι ίδιοι. Οπως αποδείχθηκε, η αρκούδα είχε τις ίδιες αδυναμίες με τους στρατιώτες. Της άρεσαν τα τσιγάρα και οι μπύρες. Τελικά «κατατάχθηκε» στο σώμα και βρέθηκε στο μέτωπο, μεταφέροντας βλήματα κατά τη διάρκεια μαχών στην Ιταλία. Μετά από τον πόλεμο, ο Βόιτεκ μεταφέρθηκε στο ζωολογικό κήπο του Εδιμβούργου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.