Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Έρχεται εκρηξη ροών στην Ελλάδα: Η ΕΥΠ εστιάζει στα νότια παράλια της Κρήτης & στη Ρόδο! Όσα αποκάλυψε στην ΕΛ.ΑΣ. διακινητής

  Εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Λωρίδα της Γάζας, τη Συρία, τον Λίβανο, την Ιορδανία και την Αίγυπτο προς τη Δύση. Τέσσερις προφυλακισμένοι ...

 Εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Λωρίδα της Γάζας, τη Συρία, τον Λίβανο, την Ιορδανία και την Αίγυπτο προς τη Δύση.

Τέσσερις προφυλακισμένοι διακινητές, που συνελήφθησαν διαδοχικά ο ένας στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας τον περασμένο Απρίλιο, δύο τον Σεπτέμβριο στην παραλία Κοµµός της Μεσαράς, στην Κρήτη, και ένας, παλαιστινιακής καταγωγής, στη βραχονησίδα Ρω, στις 4 Οκτωβρίου, λίγο πριν από την επίθεση της «Χαµάς» σε βάρος άμαχων Ισραηλινών, φαίνεται ότι αποτελούν -µμεταξύ άλλων- µέλη διεθνών οργανώσεων, οι οποίες καταρτίζουν σχέδια «µμεταφοράς» εκατοντάδων χιλιάδων, ίσως και εκατομμυρίων προσφύγων από τη Λωρίδα της Γάζας, τη Συρία, τον Λίβανο, την Ιορδανία και την Αίγυπτο προς τη ∆ύση.

Στη διάρκεια της προανάκρισής τους ανέκυψε πλήθος στοιχείων για τους συνεργούς, τις διαδροµές και τις διασυνδέσεις τους µε τον ευρωπαϊκό πυρήνα.

Για πιθανή έκρηξη µμεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο τις προσεχείς εβδομάδες μίλησε ένας εκ των συλληφθέντων διακινητών.

Λόγω της σοβαρότητας των απολογιών τους, κρίθηκε σκόπιμο να διατηρηθεί η ανωνυμία τους, ενώ ένας -δείχνοντας έµπρακτο ενδιαφέρον συνεργασίας- µμίλησε µε λεπτοµέρειες για πιθανή έκρηξη µμεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο τις προσεχείς εβδοµάδες. Η δε διακλάδωσή τους στην ελληνική επικράτεια είναι τέτοια, ώστε σε µόνο µία περιορισμένης κλίμακας αστυνομική επιχείρηση στα µέσα της εβδομάδας, σε διαμερίσματα 3 εμπλεκομένων, στο Παλαιό Φάληρο και τη Νέα Σµύρνη, κατασχέθηκαν 662 πλαστά έγγραφα (δελτία ταυτότητας, άδειες παραµονής).

Επίσης αποκαλύφθηκε ότι οι εν λόγω αλλοδαποί διακινούσαν µμετανάστες µε σκάφη αναψυχής από τη Σµύρνη, διέθεταν ανεπτυγμένο δίκτυο πληρωμών και µμεταφοράς χρημάτων, ενώ τα ποσά που εισέπρατταν κυμαίνονταν -ανάλογα µε το είδος και την προέλευση του εγγράφου- από 300-600 ευρώ και για κάθε παράνοµη προώθηση αποκόµιζαν από 4.500 έως 6.000 ευρώ το άτοµο. Η ΕΥΠ εστιάζει στα νότια παράλια της Κρήτης και στη Ρόδο, αξιοποιώντας σχετικές πληροφορίες περί αναβάθµισης των µέσων και των συστηµάτων επικοινωνίας που χρησιµοποιούν οι διακινητές, αλλά και των νέων «στρατοπέδων συγκέντρωσης» στο Τοµπρούκ της Λιβύης και στη Βόρεια Αίγυπτο, κοντά στα λιβυκά σύνορα.

ΜΚΟ σε δράση

Μεταξύ των υπόπτων βρίσκονται και Ευρωπαίοι πολίτες-µέλη Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, γνωστοί για διάπραξη αντίστοιχων εγκληματικών ενεργειών στη Λέσβο το 2016 και το 2022, καθώς και στη Λέρο και τη Σάµο το 2018. Σύµφωνα µε την πρακτική τους, παρέχουν οδηγίες και κατευθύνσεις προς τα διακινούµενα άτοµα, επιβάλλοντας την τήρηση αυτών, πριν από την αναχώρηση, κατά τη διάρκεια της πλεύσης και κατά την άφιξη της λέµβου σε ελληνικό νησί, είτε προφορικά είτε κάνοντας χρήση κρυπτογραφηµένων εφαρµογών επικοινωνίας.

Μέλη της ΜΚΟ αποκρύπτουν τους νεοεισερχόµενους σε δύσβατες χερσαίες περιοχές, αφού πρώτα τους χωρίζουν σε µικρότερες ομάδες, και στη συνέχεια επικοινωνούν µε τους εγκεφάλους του κυκλώματος, ενημερώνοντας παράλληλα το Λιµενικό για δήθεν κατεπείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια. Την ίδια ώρα, αυξάνεται ανησυχητικά και ο αριθµός των «αχαρτογράφητων» μεταναστών, αφού στα καραβάνια των Παλαιστινίων φαίνεται ότι παρεισφρέουν και αλλοδαποί από την υποσαχάρια Αφρική και την Ασία, οι οποίοι ανέμεναν επί µακρόν στους τεράστιους καταυλισμούς της Βόρειας Αιγύπτου και της Νότιας Τουρκίας την ευκαιρία για το ξέσπασα πολεμικής κρίσης, που θα τους επέτρεπε να εισέλθουν στα ευρωπαϊκά εδάφη µε προσφυγικό προφίλ.

Οι προβλέψεις είναι πραγµατικά εφιαλτικές. Πέραν των 3 εκατοµµυρίων Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας και τη ∆υτική Οχθη, υπάρχουν ακόµη 2,5 εκατοµµύρια ξεριζωµένοι στην Ιορδανία και 3 εκατοµµύρια σε Αίγυπτο, Λίβανο και Συρία, πολλοί εκ των οποίων αναζητούν τρόπους διαφυγής. Το θέµα τέθηκε στην πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη µε τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι, το αποτέλεσμα της οποίας «τροφοδοτείται συνεχώς µε νεότερα στοιχεία».

Ο «Άγγλος»

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Απογευματινή» της Κυριακής, έχουν ανταλλαγεί δελτία για τον αποκαλούμενο «Αγγλο», έναν 40χρονο Αιγύπτιο, που συνελήφθη στις 22 Ιουνίου στο Λονδίνο από την Εθνική Εγκληματολογική Υπηρεσία (NCA) λίγο µετά το τραγικό ναυάγιο της Πύλου και κατηγορείται ότι στα χρόνια της δράσης του οργάνωσε τουλάχιστον 2.000 «αποστολές παρανόµων» σε Ελλάδα και Ιταλία. Το 2018 είχε ηγετική δράση σε περιφερειακό δίκτυο της Κρήτης, που δρούσε σε συνεργασία µε το δίκτυο της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου.

Εκείνη η οµάδα των 15 ατόµων (µεταξύ αυτών και 6 Έλληνες) είχε εξαρθρωθεί και στη διάρκεια της δίκης προέκυψε ότι παραλάµβαναν τους πρόσφυγες και χρησιμοποιώντας κάθε φορά τα κατάλληλα οχήματα τους μετέφεραν στην ενδοχώρα του Νοµού Ηρακλείου. Οι μετανάστες εγκαθίσταντο σε οικίες, αποθήκες ή µάντρες. Στα εν λόγω οικήματα, µέλη της σπείρας φέρεται να τους εξασφάλιζαν διαμονή και τροφή, ωστόσο -όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο- τους επιτηρούσαν κρατώντας όπλα.

Αλλοι εξασφάλιζαν στους μετανάστες πλαστά διαβατήρια και εισιτήρια, ενώ στη συνέχεια τους μετέφεραν στο λιµάνι του Ηρακλείου, από όπου έφταναν ακτοπλοϊκώς στον Πειραιά. Ο «Αγγλος» είχε καταφέρει να διαφύγει τότε από την Ελλάδα.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.