Στην διάρκεια της ομιλίας του εχθές για την Παλαιστίνη, μπροστά σε 500.000 τούρκους όπως εκτίμησαν οι αρχές, ο Τούρκος ηγέτης θέλοντας ν...
Στην διάρκεια της ομιλίας του εχθές για την Παλαιστίνη, μπροστά σε 500.000 τούρκους όπως εκτίμησαν οι αρχές, ο Τούρκος ηγέτης θέλοντας να εξηγήσει το ενδιαφέρον του για την Γάζα, ανακάλεσε την θεωρία των «συνόρων της καρδιάς», στα οποία φρόντισε να συμπεριλάβει και την... Θεσσαλονίκη.
Καθώς σήμερα η Τουρκία γιορτάζει τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Τουρκικού Κράτους ο Τ. Ερντογάν θέλησε να δώσει και μια άλλη διάσταση στην στήριξη που προσφέρει στην Γάζα (και στην Χαμάς) συνδέοντας την με τον «απελευθερωτικό αγώνα»: «..Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις ματαιωμένες φιλοδοξίες εκείνων που, κατά τη διάρκεια της κατοχής της Κωνσταντινούπολης, ενήργησαν για να εκδικηθούν την κατάκτηση του 1453. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με σύγχρονες εκδοχές εκείνων που προσπάθησαν να καταστρέψουν το έθνος μας προκαλώντας τους Αρμένιους στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ανατολία και τους Έλληνες στις περιοχές του Αιγαίου, του Μαρμαρά και της Μαύρης Θάλασσας..».
Με το σύνθημα ότι όσα συμβαίνουν δεν είναι ανεξάρτητα από τις συνωμοσίες εναντίον της Τουρκίας, ο Ερντογάν τόνισε ότι η καταδίκη της σφαγής στην Γάζα είναι επίσης αγώνας «για να υπερασπιστούμε την δική μας Ανεξαρτησία και το μέλλον μας».
Εκτός της σκληρής επίθεσης στο Ισραήλ, ο Τ. Ερντογαν όμως χαρακτήρισε την Δύση υπεύθυνη εξ ολοκλήρου για την κατάσταση στην Γάζα και επικαλούμενος τον ποιητή Μεχμέτ Ακίφ (έγραψε τους στίχους του τουρκικού Εθνικού Ύμνου) που είχε χαρακτηρίσει την Δύση «ξεδοντιασμένο τέρας», ο Τ. Ερντογαν δήλωσε ότι «υπεύθυνοι για όλα είναι η Αμερική και η Ευρώπη και όλα τα πιόνια που χρησιμοποιούν..». Έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στην βοήθεια που δέχεται το Ισραήλ από τις ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι δεν άντεχε ούτε τρεις ημέρες πριν καταρρεύσει χωρίς την στήριξη αυτή, ενώ επιτέθηκε και πάλι σε εκείνους που όπως είπε στηρίζουν την τρομοκρατία στην Συρία καθώς όπως είπε «γνωρίζουμε καλά τις μηχανορραφίες εναντίον της Τουρκίας στα λόμπι των Ευρωπαίων και της αμερικανικής κυβέρνησης..».
Στο τέλος της ομιλίας του ο Τούρκος πρόεδρος πρότεινε την σύγκληση διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης για το παλαιστινιακό με την συμμετοχή των χωρών που συμβάλλουν θετικά στην υπόθεση και με ένα σύστημα Εγγυήσεων. Κάλεσε επίσης τις χώρες εκτός περιοχής να σταματήσουν να βάζουν λάδι στην φωτιά, ζήτησε να υπάρξει άμεσα ανθρωπιστική εκεχειρία και τάχιστα να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για την απελευθέρωση των ομήρων.
Στην ομιλία του χωρίς να αναφερθεί στην Χαμάς αποδοκίμασε τις επιθέσεις εναντίον αμάχων και στο Ισραήλ, αμφισβητώντας πάντως τους αριθμούς των θυμάτων της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου….
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.