Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Τότε που ακόμη κρατούσαμε... 2/6/1992... Η Ελλάδα απορρίπτει το «Άνω Μακεδονία»

    Είναι 2 Ιουνίου του 1992. Η χρονιά των μεγάλων συλλαλητηρίων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Πρωθυπουργός είναι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.... ...

   


Είναι 2 Ιουνίου του 1992. Η χρονιά των μεγάλων συλλαλητηρίων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Πρωθυπουργός είναι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης....

Η Ελλάδα απορρίπτει την πρόταση της Πορτογαλικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ονομαστεί η Δημοκρατία των Σκοπίων Άνω ή Κάτω Μακεδονία.



Είχε προηγηθεί πρόταση συμβιβασμού με αποδοχή από την πλευρά της Ελλάδος μιας σύνθετης ονομασίας για το κράτος των Σκοπίων, με επικρατέστερη ονομασία «Νοβοματσεντόνια» («Νέα Μακεδονία»). Πρόκειται για το λεγόμενο «Πακέτο Πινέιρο», που προκαλεί τελικά διάσταση στις σχέσεις του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και του Υπουργού Εξωτερικών Αντώνη Σαμαρά που ενώ είχε αποπεμφθεί, όλες οι θέσεις του υιοθετήθηκαν από το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών.

Λίγες μέρες αργότερα, στις 26 Ιουνίου του 1992 η Διάσκεψη Κορυφής της ΕΟΚ στη Λισαβόνα αποφασίζει να μην αναγνωρίσει τα Σκόπια με το όνομα Μακεδονία, αποδεχόμενη τις ελληνικές θέσεις - προτάσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.