Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Στραπάτσο Πούτιν και στον αέρα: Οι Ουκρανοί διέλυσαν το πιο ισχυρό υπερηχητικό ρωσικό όπλο, τους «ασταμάτητους» πυραύλους Kinzhal

   Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι εξουδετέρωσε το πιο ισχυρό υπερηχητικό όπλο του Κρεμλίνου, καταρρίπτοντας έξι στους έξι -θεωρούμενους ως σταμά...

  



Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι εξουδετέρωσε το πιο ισχυρό υπερηχητικό όπλο του Κρεμλίνου, καταρρίπτοντας έξι στους έξι -θεωρούμενους ως σταμάτητους- πυραύλους Kinzhal, οι οποίοι εκτοξεύτηκαν στο Κίεβο κατά τη διάρκεια μιας σαρωτικής και «εξαιρετικά έντονης» νυχτερινής επίθεσης.

Ο Γιούρι Ιχνάτ, εκπρόσωπος της αεροπορικής διοίκησης της Ουκρανίας, είπε ότι η Μόσχα βομβάρδισε επίσης την πρωτεύουσα με εννέα πυραύλους Kalibr και τρεις βαλλιστικούς πυραύλους, καθώς και έξι επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναγνώρισης. Όλοι καταρρίφθηκαν, αποτρέποντας, όπως είπε, την «αεροπορική τρομοκρατία».

Η επίθεση στο Κίεβο ήταν μια από τις μεγαλύτερες από την περσινή εισβολή και ακολούθησε το τριήμερο ταξίδι του Volodymyr Zelenskiy στην Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια συναντήσεων στο Λονδίνο, το Βερολίνο, το Παρίσι και τη Ρώμη, ο πρόεδρος της Ουκρανίας εξασφάλισε υποσχέσεις για περισσότερη στρατιωτική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων των drones επιθέσεων μεγάλης εμβέλειας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η έξαλλη απάντηση της Ρωσίας επισυνέβη στις 02.30 τοπική ώρα. Οι σειρήνες έκτακτης ανάγκης ξύπνησαν τους κατοίκους. Αμέσως μετά υπήρξαν δυνατές εκρήξεις καθώς οι ουκρανικές αντιαεροπορικές άμυνες εμπλέκονταν με εισερχόμενους πυραύλους. Η πυρκαγιά ιχνηλάτη φώτισε τον ουρανό και οι συναγερμοί αυτοκινήτων έκλεισαν. Ακούστηκαν εκρήξεις που… γρύλιζαν. Μια ακόμη προειδοποίηση αεροπορικής επιδρομής ακούστηκε στις 4 το πρωί.

«Έχουμε λάβει πολύ ισχυρά συστήματα αεράμυνας από τους δυτικούς εταίρους μας. Λειτουργούν ενάντια σε αεροδυναμικούς στόχους. Οι πύραυλοι Kinzhal X-47 που μας τρομοκρατούσαν δεν είναι πλέον τόσο τρομακτικοί», είπε ο Iχνάτ. Η επιδρομή ήταν «μοναδική» ως προς τη χρήση έξι Kinzhal από τους περίπου 50 που εκτιμάται ότι διαθέτει η Μόσχα».

«Ο εχθρός έχει χρησιμοποιήσει έναν σχετικά μεγάλο αριθμό από αυτούς», πρόσθεσε.

Η συνδυασμένη επίθεση τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης περιλάμβανε επίσης drones Shahed, Kinzhals που εκτοξεύθηκαν από μαχητικά αεροσκάφη MiG-31K στα ανατολικά και πυραύλους Kalibr που εκτοξεύθηκαν από ρωσικά πολεμικά πλοία που σταθμεύουν στη Μαύρη Θάλασσα, είπε.

Μετά από μια άγρυπνη νύχτα κατά τη διάρκεια της οποίας πολλοί κάτοικοι αναζήτησαν καταφύγιο σε καταφύγια βομβών, ο δήμαρχος του Κιέβου, Vitali Klitschko, εξέδωσε μια ενημέρωση για τις ζημιές. Είπε ότι υπήρξαν τρία θύματα στην περιοχή Σολομιάν, η οποία χτυπήθηκε από συντρίμμια ρουκετών που έπεσαν. Οι διασώστες έσβησαν τις φλόγες μετά από φωτιά σε οχήματα.

Συντρίμμια των πυραύλων έπεσαν στα προάστια Νταρνίτσκι και Ομπολόνσκι καθώς και στον ζωολογικό κήπο του Κιέβου. Ο διευθυντής του ζωολογικού κήπου, Kirill Trantin, είπε ότι τα υπολείμματα ενός πύραυλου που καταρρίφθηκε κατέληκε μέσα σε δέντρα και προσγειώθηκε δίπλα σε περιβόλους που περιείχαν γύπες και μια οικογένεια ρακούν. Είπε ότι βρισκόταν μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά εκείνη τη στιγμή και είχε κρυφτεί σε ένα καταφύγιο μαζί με άλλους 20 υπαλλήλους.Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν μια έκταση περίπου 20 τετραγωνικών χιλιομέτρων από τους Ρώσους γύρω από την πόλη Μπαχμουτ τις τελευταίες ημέρες, ανέφερε σήμερα η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Χάνα Μαλιάρ.

Σε ανάρτησή της στο Telegram η Μαλιάρ γράφει ωστόσο ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προωθηθεί «κάπως» εντός της ίδιας της πόλης και ότι οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται.

«Τις τελευταίες ημέρες οι στρατιώτες μας απελευθέρωσαν περίπου 20 τετρ. χλμ. στα βόρεια και τα νότια της περιφέρειας της Μπαχμούτ. Ταυτόχρονα, ο εχθρός προχωρά εντός της ίδιας της Μπαχμούτ, καταστρέφοντας ολοκληρωτικά την πόλη με τη βοήθεια του πυροβολικού», ανέφερε στην ανάρτησή της.

Mε πληροφορίες από Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.