Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ορθόδοξοι του κ@λου... Καζάν: Φόρουμ «Ρωσία – Ισλαμικός κόσμος» – Συμμετείχαν 85 χώρες

   Τον τελευταίο χρόνο, οι δυτικές χώρες έχουν κάνει πολλά για να απομονώσουν τη Ρωσία στη διεθνή σκηνή. Οι πολυάριθμες κυρώσεις, ο εκφοβισ...

  



Τον τελευταίο χρόνο, οι δυτικές χώρες έχουν κάνει πολλά για να απομονώσουν τη Ρωσία στη διεθνή σκηνή. Οι πολυάριθμες κυρώσεις, ο εκφοβισμός των εταίρων της Ρωσίας και πολλά άλλα θα έπρεπε να είχαν δημιουργήσει ένα πραγματικό κενό γύρω από τη Ρωσική Ομοσπονδία προκειμένου να αναγκάσει τη Μόσχα να αποδεχθεί τους όρους που πρότειναν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους.

Ωστόσο, όπως δείχνει η πρακτική, δεν μπορεί να τεθεί θέμα διεθνούς απομόνωσης της Ρωσίας σήμερα, κάτι που αποδείχθηκε για άλλη μια φορά από το XIV Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ « Ρωσία – Ισλαμικός κόσμος: KazanForum» που πραγματοποιήθηκε στις 18-19 Μαΐου στο Καζάν.

Το ίδιο το φόρουμ αποτελεί εδώ και αρκετά χρόνια πλατφόρμα για τη συζήτηση διαφόρων ζητημάτων μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των χωρών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC).

Το κύριο νόημά του είναι η δημιουργία και υλοποίηση κοινών έργων, καθώς και η ενίσχυση των εμπορικών, οικονομικών, επιστημονικών, τεχνικών, πολιτιστικών και άλλων δεσμών. Το φόρουμ οργανώθηκε για πρώτη φορά το 2009, μετά το οποίο έγινε ετήσια σύνοδος κορυφής στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες εκπρόσωποι από όλο τον κόσμο.

Η προηγούμενη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2022 και συμμετείχαν 6388 άτομα από 64 χώρες του κόσμου και 59 περιοχές της Ρωσίας.

Σύμφωνα με το διάταγμα του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η σύνοδος κορυφής έλαβε ομοσπονδιακό καθεστώς, γεγονός που καταδεικνύει όλη τη σημασία της για τη ρωσική πλευρά. Αυτό οφείλεται, μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι ο ισλαμικός κόσμος, που δεν θέλει να υποταχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Συμμετείχαν αντιπροσωπείες από 85 χώρες

Το τρέχον φόρουμ πραγματοποιήθηκε με το σύνθημα «Εμπιστοσύνη και Συνεργασία», τα βασικά του θέματα ήταν η συνεργασία, η βιώσιμη ανάπτυξη, η βιομηχανία, η ισλαμική χρηματοδότηση, η βιομηχανία halal, το φόρουμ νέων, η επιχειρηματικότητα, οι επιχειρηματικές ευκαιρίες, η διπλωματία, η τεχνολογία, η επιμελητεία, οι επενδύσεις, η άποψη των γυναικών, εκπαίδευση, ιατρική, αθλητισμός.

Με απλά λόγια, μιλάμε για την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης εταιρικής σχέσης στη σύγχρονη πραγματικότητα ενός μεταβαλλόμενου κόσμου.

Ταυτόχρονα, ο αριθμός των συμμετεχόντων που εξέφρασαν την επιθυμία τους να έρθουν στο Καζάν δείχνει ότι το ενδιαφέρον για τη Ρωσία από τις περισσότερες χώρες του κόσμου όχι μόνο δεν μειώθηκε τον περασμένο χρόνο, αλλά έχει επίσης αυξηθεί σημαντικά – περισσότερες από 7 χιλιάδες από 85 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 45 διπλωματικών αποστολών και 37 πρεσβευτών.

Οι μεγαλύτερες αντιπροσωπείες προέρχονταν από το Αζερμπαϊτζάν, το Ιράν, τη Μαλαισία, το Τατζικιστάν, την Τουρκία και το Ουζμπεκιστάν.

Παράλληλα, περιλάμβαναν ανώτερα κυβερνητικά στελέχη – πρωθυπουργούς, αντιπρόεδρους της κυβέρνησης, επικεφαλής υπηρεσιών εξωτερικών σχέσεων κ.λπ.

Από την πλευρά της Ρωσίας, στη σύνοδο συμμετείχαν οι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αντρέι Μπελούσοφ, Μάρατ Χουσνουλίν, Αλεξέι Αβερτσούκ, ο επικεφαλής του Ταταρστάν Ρουστάμ Μιννικάνοφ, εκπρόσωποι περισσότερων από 80 ρωσικών περιοχών.

Υπεγράφησαν 100 συμφωνίες

Ο όγκος των συμφωνιών που ετοιμάστηκαν για υπογραφή στο πλαίσιο του φόρουμ ήταν περίπου 100.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται συμβάσεις για την προμήθεια προϊόντων, διάφορα μνημόνια και συμφωνίες μεταξύ επιχειρήσεων, περιφερειών και χωρών, συμπεριλαμβανομένων συμφωνιών στον τομέα των μεταφορών και των logistics, στον τομέα της εκπαίδευσης και των οικονομικών, όπως μεταξύ του AAOIFI (Οργανισμός Λογιστικής και Ελεγκτικής για Ισλαμικά Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα) και της Sberbank για κοινή εκπαίδευση ειδικών στον τομέα των ισλαμικών χρηματοοικονομικών, και πολλών άλλων. Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής, οι διοργανωτές και οι συμμετέχοντες κατάφεραν να εκπληρώσουν όλα όσα είχαν προγραμματιστεί, και ακόμη περισσότερα.

Η σύνδεση Αγίας Πετρούπολης -λιμάνι Βομβάης

Επιπλέον, ένα από τα πιο σημαντικά θέματα τόσο για τη Ρωσική Ομοσπονδία όσο και για τον μουσουλμανικό κόσμο τέθηκε στο φόρουμ – η κατασκευή του διεθνούς διαδρόμου μεταφορών (ITC) «Βορράς-Νότος» (η διαδρομή από την Αγία Πετρούπολη στο λιμάνι της Βομβάης στην Ινδία με μήκος 7,2 χιλιάδες χλμ).

Όπως σημείωσε ο Marat Khusnullin, σήμερα υπάρχει ανάγκη αναθεώρησης των απαιτήσεων για την τεκμηρίωση για τη μεταφορά εμπορευμάτων σε αυτό το ITC, προκειμένου να διασφαλιστεί η «αδιάλειπτη εφοδιαστική».

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι την παραμονή του φόρουμ στις 17 Μαΐου, η Ρωσία και το Ιράν υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή του τελευταίου τμήματος αυτής της διαδρομής Rasht – Astara στο Ιράν, το οποίο θα επιτρέπει τη σιδηροδρομική μεταφορά εμπορευμάτων από την Αγία Πετρούπολη στον Περσικό Κόλπο.

Ένα από τα σημαντικά γεγονότα της πρώτης ημέρας ήταν και οι διακοινοβουλευτικές ακροάσεις, που είχαν ως στόχο την ενίσχυση και ανάπτυξη των διεθνών σχέσεων. Πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία της ομάδας συνεργασίας μεταξύ της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του κοινοβουλίου των χωρών του Περσικού Κόλπου. Ταυτόχρονα, κύριος στόχος των ακροάσεων ήταν «η εξάλειψη των γραφειοκρατικών εμποδίων και η οικοδόμηση ενός άμεσου αποτελεσματικού διαλόγου μεταξύ των εκπροσώπων των λαών των χωρών που συμμετέχουν στο φόρουμ».

Ρωσία και Τουρκία σχεδιάζουν συνεργασία υψηλής τεχνολογίας

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι Ρωσία και Τουρκία σχεδιάζουν τη σύσταση ομάδας εργασίας για την ψηφιοποίηση στο πλαίσιο μικτής διακυβερνητικής επιτροπής, καθώς βλέπουν σημαντικές δυνατότητες σε κοινές δραστηριότητες στον τομέα των υψηλών τεχνολογιών. Αυτό και πολλά άλλα έδειξαν ότι η διεθνής δραστηριότητα της Ρωσίας όχι μόνο δεν έχει σταματήσει, αλλά συνεχίζει να αποκτά δυναμική, παρά τις όποιες δυτικές κυρώσεις. Αυτό επιβεβαιώθηκε από τη δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής.

Επιπλέον, υπογράφηκαν μια σειρά από συμφωνίες που θα πρέπει να ενισχύσουν τις σχέσεις της Ρωσίας με τον ισλαμικό κόσμο.

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στο Καζάν, συζητήθηκαν και τα θέματα αγοράς πετρελαιοειδών από το Αφγανιστάν από ρωσικές εταιρείες. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, η Καμπούλ σχεδιάζει ήδη να συνάψει συμφωνία με την Tatneft, η οποία κλήθηκε «να λάβει μέρος στην ανάπτυξη, παραγωγή και επεξεργασία πετρελαίου στις εγκαταστάσεις της». Και σήμερα κανείς δεν αμφιβάλλει ότι η συνεργασία των δύο χωρών σίγουρα θα συνεχιστεί υπό τις παρούσες συνθήκες.

Συμμετοχή του Πατριάρχη Μόσχας

Ένα από τα σημαντικά γεγονότα της δεύτερης ημέρας ήταν η συνάντηση της Ομάδας Στρατηγικού Οράματος Ρωσίας-Ισλαμικού Κόσμου, στην οποία συμμετείχε ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος.

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στις «παραδοσιακές πνευματικές και ηθικές αξίες ως βάση της διαθρησκειακής συνεργασίας» και κατέδειξε, όπως σημείωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στον χαιρετισμό του, τη διαφάνεια και τις «στενές σχέσεις εμπιστοσύνης της Ρωσίας, αποδεικνύοντας τη δέσμευση να ενώσει τις προσπάθειες για τη διαμόρφωση ενός πολυπολικού κόσμου με βάση τη διαθρησκειακή συνεργασία».

Συνολικά, κατά τις ημέρες της συνόδου, πραγματοποιήθηκαν περίπου 200 διαφορετικές εκδηλώσεις σε 16 θεματικές ενότητες, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων επιχειρηματικών συνεδριάσεων, συνεδρίων, φόρουμ και διαγωνισμών, στρογγυλών τραπεζιών, καθώς και πολιτιστικών, αθλητικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων.

Αυτό, ίσως, κυρίως που έδειξε το Φόρουμ, γράφει ο «Ρυθμός Ευρασίας» είναι ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να υποστηρίξει οποιονδήποτε επιδιώκει να οικοδομήσει ένα νέο ανοιχτό και πολυπολικό μοντέλο της παγκόσμιας οικονομίας και των διεθνών σχέσεων, καταλήγει το δημοσίευμα.

The Hellenic Information Team

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.