Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Τι έρχεται... Αυτή είναι η διαδικασία εως τις επαναληπτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου ή 2ας Ιουλίου!

    Από τη στιγμή που το εκλογικό αποτέλεσμα επικυρωθεί, ξεκινά μια πολυήμερη διαδρομή μέχρι τη συγκρότηση της Εθνικής Αντιπροσωπείας και π...

   



Από τη στιγμή που το εκλογικό αποτέλεσμα επικυρωθεί, ξεκινά μια πολυήμερη διαδρομή μέχρι τη συγκρότηση της Εθνικής Αντιπροσωπείας και προφανώς την προκήρυξη νέων εκλογών////

Η απλή αναλογική, δεν έδωσε αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα, παρά την εντυπωσιακή νίκη της Νέας Δημοκρατίας και την συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ... για να έχουμε κυβέρνηση τη Δευτέρα, οπότε από τις 22 Μαΐου διενεργούνται οι διερευνητικές εντολές, τις οποίες θα λάβουν οι τρεις πρώτοι αρχηγοί κατά σειρά ποσοστών. 

Την εντολή έχει τη δυνατότητα να την κρατήσει και να την αξιοποιήσει έκαστος αρχηγός έως τρεις ημέρες, ή μπορεί να την παραδώσει και νωρίτερα. Μια τελευταία προσπάθεια θα γίνει και από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας εφόσον εξαντληθεί το εννιαήμερο, ή όσο διαρκέσουν οι διερευνητικές εντολές. Η ΠτΔ καλεί όλους τους πολιτικούς αρχηγούς στο προεδρικό μέγαρο και κάνει μια προσπάθεια συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας. Εφόσον αποτύχει, αναθέτει ή στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, ή στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου είτε τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το σχηματισμό κυβέρνησης όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής για να διενεργήσει τις εκλογές.

Η διαδικασία των διερευνητικών κυρίως λόγο του αποτελέσματος πιθανότατα θα επιταχυνθεί αφού κανένα από τα επόμενα από το πρώτο κόμμα δεν δικαιούται ηθικά λόγω της ευρύτατης νίκης του πρώτου αλλά και της ευρύτατης ήττας του δευτέρου να κάνει πραγματική χρήση των διερευνητικών εντολών, οποτε και δεν θα εξαντληθεί το εννιαήμερο, θα επιστρέφουν την ΠτΔ είτε αυθημερόν είτε την επόμενη. Αυτό καθιστά δυνατόν την προκήρυξη των επόμενων εκλογών για τις 25 Ιουνίου, από τις 2 Ιουλίου που ήταν η αρχική πρόβλεψη.   

Σε κάθε περίπτωση τα βήματα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας έχουν ως εξής:
  • Πέμπτη 1η Ιουνίου: Συγκαλείται η Βουλή
  • Ορκωμοσία Βουλευτών
  • Εκλογή προεδρείου Βουλής (πιθανότατα τη 2α Ιουνίου), και αφού δεν σχηματιστεί κυβέρνηση πάμε σε
  • Διάλυση Βουλής
  • Προκήρυξη νέων εκλογών, όπως είπαμε πιθανότατα στις 25 Ιουνίου. 
Οι εκλογές αυτές, θα διεξαχθούν με νέο εκλογικό σύστημα ενισχυμένης αναλογικής, οπότε και με σχεδόν βέβαιη την πιθανότητα  σχηματισμού κυβέρνησης από το πρώτο κόμμα και χωρίς σταυρό προτίμησης. 

Αν θέλετε και μια εκτίμηση, το σύνηθες φαινόμενο σε αντίστοιχες απανωτές εκλογικές διαδικασίες, είναι η περαιτέρω ενίσχυση του πρώτου κόμματος και σε ποσοστά και ασφαλώς σε έδρες. 

Με τα σημερινά ποσοστά και το εκλογικό σύστημα της 25ης Ιουνίου, η Νέα Δημοκρατία θα λάμβανε 172 έδρες αντί για 145. Εαν αυξήσει κι άλλο τα ποσοστά της τότε και ο μαγικός αριθμός των 180 βουλευτών που θα τις δίνει την δυνατότητα Συνταγματικών αλλαγών (όχι των άρθρων που δεν αλλάζουν με τίποτα) είναι εφικτός....

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.