Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Τα τρία σενάρια για το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών: Θα σημάνουν το τέλος του Ερντογάν μετά από 20 χρόνια στην εξουσία;

Μέσα σε έντονο κλίμα πόλωσης διεξάγονται αυτή την Κυριακή στη γειτονική Τουρκία οι πιο κρίσιμες εκλογές της τελευταίας εικοσαετίας καθώς αν...




Μέσα σε έντονο κλίμα πόλωσης διεξάγονται αυτή την Κυριακή στη γειτονική Τουρκία οι πιο κρίσιμες εκλογές της τελευταίας εικοσαετίας καθώς αναμένεται να αποδειχθεί εάν θα επιβιώσει πολιτικά ο νυν πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ή θα υπάρχει ομαλή μετάβαση στην εξουσία σε περίπτωση που αυτή περάσει στα χέρια του ηγέτη των συνασπισμένων κομμάτων της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου.



Στις 14 Μαΐου διεξάγονται στην Τουρκία δύο εκλογικές αναμετρήσεις: Μια για την ανάδειξη των 600 μελών της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης, δηλαδή των βουλευτών, και μια για την ανάδειξη του νέου προέδρου. Οι δεύτερες έχουν και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς μπορεί να σημάνουν την αποκαθήλωση του κ. Ερντογάν αφού από τις 15 τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι 13 τον δείχνουν να υπολείπεται, έστω και με μικρή διαφορά που αγγίζει τα όρια του στατιστικού λάθους. Ειδικότερα, η πρόσφατη σφυγμομέτρηση της ORC Research εμφανίζει τον ηγέτη του ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) κ. Κιλιντσντάρογλου να λαμβάνει 48% και τον επικεφαλής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) κ. Ερντογάν 44,6%.

Τι θα γίνει σε περίπτωση που κανείς δεν θα καταφέρει να λάβει το 50% των ψήφων

Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που κανείς από τους δύο δεν καταφέρει να λάβει το 50% των ψήφων, καθώς υπάρχουν κι άλλοι υποδεέστεροι αντίπαλοι, θα υπάρχει δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων που θα διεξαχθεί στις 28 Μαΐου, δηλαδή μετά τις ελληνικές βουλευτικές εκλογές. Ήδη την Πέμπτη πάντως απέσυρε την υποψηφιότητά του από την προεδρία ο Μουαρέμ Ιντζέ, επικεφαλής του κόμματος Memleket (Πατρίδα), που στις τελευταίες δημοσκοπήσεις εξασφάλιζε 2% έως 4% των ψήφων. Φήμες αναφέρουν ότι ο Ιντζέ εξωθήθηκε σε παραίτηση όταν απειλήθηκε πως εάν δεν το κάνει, θα δει το φως της δημοσιότητας από σωματοφύλακα του Ερντογάν (ο Αλί Γεσιλντάγ) ένα «ροζ βίντεο» στο οποίο πρωταγωνιστεί ο μέχρι πρότινος υποψήφιος.

3 σενάρια για την επόμενη μέρα μετά τις εκλογές

Τα σενάρια για την επόμενη μέρα μετά τις εκλογές στην Τουρκία, κάνουν λόγο για μια περίοδο αστάθειας.

Το πρώτο εξ αυτών και πιο πιθανό βάσει των μετρήσεων είναι να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές ο Κιλιτσντάρογλου στον δεύτερο γύρο, αλλά με την Λαϊκή Συμμαχία (δηλαδή το κόμμα AKP του Ερντογάν και την Εθνικιστική Δράση MHP του Ντεβλέτ Μπαχτσελί) να έχει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Σε μια τέτοια περίπτωση ο Ερντογάν θα αμφισβητήσει το αποτέλεσμα, ιδίως εάν η διαφορά είναι μικρή. Δεν αποκλείεται μάλιστα να προκληθούν φαινόμενα αναταραχής στη χώρα που θα έχουν αντίκτυπο και στην πολύπαθη οικονομία. Ακόμη κι εάν ξεπεραστούν αυτά, ο Κιλιτσντάρογλου δύσκολο να κυβερνήσει καθώς ο Ερντογάν θα είναι ακόμη ισχυρός στην Εθνοσυνέλευση και θα είναι ορατή η προοπτική πρόωρων εκλογών.

Το δεύτερο σενάριο θέλει τον κ. Ερντογάν να ανανεώνει τη θητεία στον προεδρικό θώκο και τη Λαϊκή Συμμαχία να έχει και την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. Ο Τούρκος ηγέτης θα εξακολουθεί να είναι ισχυρός ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν φαινόμενα ρεβανσισμού, καθώς ο υπερεθνικιστής Μπαχτσελί, το κόμμα του οποίου αποτελεί τον πολιτικό βραχίονα της ακροδεξιάς παραστρατιωτικής οργάνωσης των Γκρίζων Λύκων, έχει ήδη απειλήσει τους «προδότες», με ισόβιες ποινές και… σφαίρες.

Το τρίτο σενάριο είναι να εξασφαλίσει η αντιπολίτευση την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και να εκλεγεί συνάμα πρόεδρος ο Κιλιτσντάρογλου. Σε μια τέτοια περίπτωση, και αφού ξεπεραστούν τα προβλήματα από την αμφισβήτηση του τελικού αποτελέσματος, ο Ερντογάν θα απομονωθεί και θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα πολιτικής επιβίωσης ενώ είναι πολύ πιθανό να βρεθεί και ενώπιον δικαστικών περιπετειών.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.