Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Με νέο Τσερνόμπιλ απειλείται η Ευρώπη! Έκτακτη επίσκεψη του επικεφαλής του ΙΑΕΑ στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

   Ο ΙΑΕΑ έχει μια ομάδα ειδικών μέσα στο εργοστάσιο από τον Σεπτέμβριο του 2022, αλλά ο Γκρόσι έχει περιγράψει την κατάσταση ως «επισφαλή»...

  



Ο ΙΑΕΑ έχει μια ομάδα ειδικών μέσα στο εργοστάσιο από τον Σεπτέμβριο του 2022, αλλά ο Γκρόσι έχει περιγράψει την κατάσταση ως «επισφαλή»

Οεπικεφαλής της παρακολούθησης της πυρηνικής ενέργειας του ΟΗΕ μετέβη εκτάκτως στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια της Ουκρανίας, σε μια σπάνια επίσκεψη στη μεγαλύτερη ατομική εγκατάσταση της Ευρώπης, η οποία ελέγχεται επί του παρόντος από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο σκοπός της επίσκεψης Γκρόσι

Υπήρχαν επίμονοι φόβοι για την ασφάλεια του πυρηνικού εργοστασίου στη νότια περιοχή Zaporizhzhia, όπου σημειώθηκαν συχνοί βομβαρδισμοί από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων πέρυσι.

Ανακοινώνοντας την άφιξη της αντιπροσωπείας του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) με επικεφαλής τον Ραφαέλ Γκρόσι, ο ουκρανικός φορέας πυρηνικής ενέργειας Energoatom δημοσίευσε πλάνα από μια συνοδεία πολιτικών και στρατιωτικών οχημάτων με το γράμμα Z, ένα ρωσικό ποεμικό σύμβολο.

«Ο Ραφαέλ Γκρόσι σχεδιάζει να δει πώς έχει αλλάξει η κατάσταση στο ZNPP, να μιλήσει με τους πυρηνικούς μηχανικούς του εργοστασίου και να λειτουργήσει ως εγγυητής της εναλλαγής μελών της μόνιμης αποστολής του ΔΟΑΕ», ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτή είναι η δεύτερη επίσκεψη του Γκρόσι στη Ζαπορίζια από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο και ο δεδηλωμένος στόχος του είναι να «αξιολογήσει από πρώτο χέρι τη σοβαρή κατάσταση πυρηνικής ασφάλειας και ασφάλειας στην εγκατάσταση», ανέφερε η ΔΟΑΕ.

Ο οργανισμός έχει μια ομάδα ειδικών μέσα στο εργοστάσιο από τον Σεπτέμβριο του 2022, αλλά ο Γκρόσι έχει περιγράψει την κατάσταση ως «επισφαλή».

Η συνάντηση με τον Ζελένσκι

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Γκρόσι συναντήθηκε με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος είπε ότι δεν ήταν δυνατό να αποκατασταθεί η ασφάλεια στο εργοστάσιο με τη Ρωσία να το διατηρεί υπό τον έλεγχο της.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky και ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Rafael Grossi ανακοίνωσαν την κοινή τους επίσκεψη την Δευτέρα στη νότια περιοχή Zaporizhzhia, η οποία είναι εν μέρει κατεχόμενη από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Συνάντησα τον Zelensky σήμερα στην πόλη Zaporizhzhia και είχα μια πλούσια ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την προστασία του Zaporizhzhia πυρηνικού σταθμού και του προσωπικού του», έγραψε ο Grossi στο Twitter.

«Επανέλαβα την πλήρη υποστήριξη του ΔΟΑΕ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας», είπε.

«Χωρίς την άμεση απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και προσωπικού από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και τα παρακείμενα εδάφη, οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση της πυρηνικής ασφάλειας και ασφάλειας της εγκατάστασης είναι καταδικασμένες σε αποτυχία», είπε ο Ζελένσκι στον Γκρόσι.

Ο Renat Karchaa, σύμβουλος της ρωσικής Rosenergoatom, που διαχειρίζεται την εγκατάσταση, δήλωσε πριν από την επίσκεψη ότι είναι απίθανο να επιφέρει σημαντικές ανακαλύψεις.

"Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις ότι η επίσκεψη του Γκρόσι θα αλλάξει δραματικά κάτι. Για εμάς, αυτό είναι ένα συνηθισμένο εργασιακό γεγονός", ανέφερε ο ίδιος από τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Φυσικά, όλα μπορούν να συμβούν», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.