Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Μετωπική Τούρκων με Ουάσιγκτον! Τούρκοι αναλυτές: Στόχος των ΗΠΑ να κάνουν τη Μαύρη Θάλασσα “λίμνη” του ΝΑΤΟ

   Η Μαύρη Θάλασσα δεν ανήκει σε κανένα έθνος - Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ότι πρέπει να διασφαλίσουμε για τα συμφέροντα της εθνικής μας ασφ...

  



Η Μαύρη Θάλασσα δεν ανήκει σε κανένα έθνος - Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ότι πρέπει να διασφαλίσουμε για τα συμφέροντα της εθνικής μας ασφάλειας σε αυτό το μέρος του κόσμου

Σε ευθεία μετωπική σύγκρουση κινούνται ΝΑΤΟ-Ρωσία, με το περιστατικό στην Μαύρη Θάλασσα να αποτελεί μόνο ένα επεισόδιο ενός ακήρυχτου πολέμου μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι το χθεσινό περιστατικό με το ντρόουν, θα επιφέρει αλλαγές στην περιοχή αυτή, και ενδεχομένως εμπλοκή και άλλων χωρών σε περιπολίες κοντά στα ρωσικά εναέρια σύνορα.

Ο Τούρκος αρθρογράφος Mehmet Ali Güller, αποκάλυψε τα σχέδια των ΗΠΑ για τη Μαύρη Θάλασσα. Σε στήλη του σε τουρκικό μέσο ενημέρωσης , είπε ότι η Ουάσιγκτον προσπαθεί να μετατρέψει τη Μαύρη Θάλασσα σε «λίμνη του ΝΑΤΟ».

«Ποια είναι η στρατηγική των ΗΠΑ; Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να μετατρέψουν τη Μαύρη Θάλασσα σε «λίμνη του ΝΑΤΟ». Προσπαθούν να ανατρέψουν την ισορροπία και την αρμονία που επιδίωκε η Τουρκία στη Μαύρη Θάλασσα καθ' όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου», αναφέρει.

Αφορμή για αυτές τις δηλώσεις, στάθηκε η συντριβή του αμερικανικού μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος (UAV) MQ-9 στη Μαύρη Θάλασσα την προηγούμενη ημέρα, που προκάλεσε ξανά ένταση στην περιοχή. Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία για επιθετικότητα και η Ρωσία κατηγορεί τις ΗΠΑ για κατασκοπεία στα σύνορά της.

Επιπρόσθετα η δυσπιστία ανέβηκε μετά και τις δηλώσεις του Συντονιστή Στρατηγικών Επικοινωνιών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, John Kirby, καθώς τόνισε πόσο σημαντικό είναι να «διατηρηθεί το status quo στη Μαύρη Θάλασσα : « Θα συνεχίσουμε να πετάμε και να δραστηριοποιούμαστε στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από διεθνή ύδατα. Η Μαύρη Θάλασσα δεν ανήκει σε κανένα έθνος. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι πρέπει να διασφαλίσουμε για τα συμφέροντα της εθνικής μας ασφάλειας σε αυτό το μέρος του κόσμου», είπε.

Η Τουρκία αποκαλύπτει τα σχέδια των ΗΠΑ για τη Μαύρη Θάλασσα

Ο «διευθυντής στρατηγικής επικοινωνίας» του Λευκού Οίκου, επέλεξε προσεκτικά τα λόγια του σύμφωνα με τη στρατηγική των ΗΠΑ: Η Μαύρη Θάλασσα δεν ανήκει σε κανένα έθνος, είναι δικαίωμά τους να δραστηριοποιούνται στη διεθνή σκηνή!

Αυτές ακριβώς οι δηλώσεις του, έκαναν τους Τούρκους να βγούν στην «επίθεση» και να ρωτήσουν: Ποιά είναι λοιπόν η στρατηγική των ΗΠΑ; «Οι ΗΠΑ προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τη νέα κατάσταση που προέκυψε με τη διάλυση της ΕΣΣΔ, ως τρόπο για να κάνουν τη Μαύρη Θάλασσα “λίμνη” του ΝΑΤΟ. Προσπαθεί να διαταράξει την ισορροπία και την αρμονία που επιδίωκε η Τουρκία στη Μαύρη Θάλασσα, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου», τονίζουν σε έντονο ύφος.

Υποπτεύονται αν και είναι σχεδόν σίγουροι ότι, οι ΗΠΑ προσπαθούν να κάνουν τη Μαύρη Θάλασσα «λίμνη» του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία πάνω από την ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, καθιστώντας την Ουκρανία και τη Γεωργία εταίρους στη Συμμαχία, κάνοντας δηλαδή 5 από τις 6 χώρες της Μαύρης Θάλασσας συμμάχους του ΝΑΤΟ.

Έτσι, προσπαθεί να δημιουργήσει μια στρατηγική υπεροχή έναντι της Ρωσίας μπαίνοντας στη Μαύρη Θάλασσα, που είναι η μόνη θάλασσα στην οποία δεν μπορεί να εισέλθει ελεύθερα, και να την χρησιμοποιήσει στον παγκόσμιο αγώνα εξουσίας κρατώντας μια πολύ σημαντική περιοχή της Ευρασίας.


Το εμπόδιο των ΗΠΑ


Τι εμποδίζει λοιπόν τις ΗΠΑ να εισέλθουν ελεύθερα στη Μαύρη Θάλασσα; Η Σύμβαση του Μοντρέ.

Η σύμβαση του 1936 εμποδίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες να βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα επ' αόριστον, με το όριο του αριθμού των πλοίων και της χωρητικότητας που μεταφέρονται στις χώρες που δεν έχουν ακτή στη Μαύρη Θάλασσα.

Αποτελεί μια ισχυρή ένδειξη για τους Τούρκους ότι οι ΗΠΑ, άλλοτε υπερασπιζόμενοι ανοιχτά την ενημέρωση του Μοντρέ, και άλλοτε λέγοντας «η Μαύρη Θάλασσα δεν ανήκει σε κανέναν, είναι μια διεθνής θάλασσα», όπως σε αυτή την περίπτωση, προσπαθούν να αφαιρέσουν το εμπόδιο του Μοντρέ.

Η Μαύρη Θάλασσα είναι ημίκλειστη θάλασσα και το σημαντικότερο διεθνές έγγραφο που επηρεάζει το νομικό καθεστώς της Μαύρης Θάλασσας είναι η Σύμβαση του Μοντρέ του 1936. Η Σύμβαση ορίζει χωριστά δικαιώματα και υποχρεώσεις για την Τουρκία, τα κράτη που συνορεύουν με τη Μαύρη Θάλασσα και άλλα κράτη που χρησιμοποιούν τα στενά.

Επομένως, το σημερινό καθεστώς της Μαύρης Θάλασσας, με βάση το Μοντρέ, εμποδίζει τις ελεύθερες και απεριόριστες δραστηριότητες των ΗΠΑ.

Τουρκική στρατηγική «δίπλα» στην Μαύρη Θάλασσα

Η Άγκυρα βλέπει τον στόχο της Ουάσιγκτον στη Μαύρη Θάλασσα, αντίθετο με τη δική της προσέγγιση γενικά. Παρά την ύπαρξη διαχειριστών όπως ο Ερντογάν που καλούν κατά καιρούς το ΝΑΤΟ απευθείας στη Μαύρη Θάλασσα, η Τουρκία διατηρεί «ισορροπία και αρμονία» με τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα από το 1936.

Δεν παύει να τονίζουν ότι, το δόγμα και τα λόγια που συνοψίζουν καλύτερα τη στρατηγική του τουρκικού κράτους στη Μαύρη Θάλασσα, έγιναν το 2008 από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ilker Başbuğ, ο οποίος δήλωσε τα εξής: «Η Μαύρη Θάλασσα είναι ένα ζήτημα που ανήκει στις χώρες που έχουν ακτές στη Μαύρη Θάλασσα».


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.