Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

«Μαρία Τσάλλα»: Αναζητούν στοιχεία στον υπολογιστή που άφησε πίσω η Ρωσίδα κατάσκοπος – Οι περιοχές που επισκεπτόταν συχνά

    Τον ύποπτο ρόλο της της «Μαρίας Τσάλλα» στην χώρα μας ερευνούν οι Αρχές. Φως στην μυστική δράση της Ρωσίδας κατασκόπου ενδέχεται να ρίξ...

   Τον ύποπτο ρόλο της της «Μαρίας Τσάλλα» στην χώρα μας ερευνούν οι Αρχές. Φως στην μυστική δράση της Ρωσίδας κατασκόπου ενδέχεται να ρίξουν ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής που βρέθηκε στο διαμέρισμα της στο Παγκράτι καθώς και τα ταξίδια που πραγματοποιούσε μεταξύ Ελλάδας – Ρωσίας στο διάστημα μέχρι την αποκάλυψη της πραγματικής της ταυτότητας.


Στο μικροσκόπιο της ΕΥΠ η δράση της «Μαρίας Τσάλλα»- «Ξηλώνεται» το δίκτυο των Ρώσων κατασκόπων στην Ευρώπη

Η εσπευσμένη φυγή της 35χρονης κατασκόπου

Η Ιrena Alexandrovna Smireva όπως είναι το πραγματικό της όνομα, από το 2019 είχε ανοίξει κατάστημα με πλεκτά στην οδό Αρριανού στο Παγκράτι όπου και ζούσε. Απασχολούσε υπάλληλο που όμως δεν είχε αντιληφθεί το παραμικρό ενώ είχε ερωτικό δεσμό με Έλληνα που επίσης δεν είχε υποψιαστεί τίποτα για την πραγματική της ταυτότητα και δράση.

Ξαφνικά τον Ιανουάριο εγκατέλειψε την Ελλάδα και ταξίδεψε στην Ρωσία αφήνοντας πίσω όλα τα προσωπικά της αντικείμενα. Όσο απουσίαζε επικοινώνησε τηλεφωνικά με την υπάλληλό της και τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος ενημερώνοντάς τους πως δεν θα επιστρέψει για λόγους υγείας. Παράλληλα φρόντισε να τακτοποιήσει όλες τις οικονομικές εκκρεμότητες που είχε.

Σχεδόν ταυτόχρονα με εκείνη, στη Ρωσία φέρεται να επέστρεψε και ο σύζυγός της ο οποίος δρούσε επίσης με ψεύτικα στοιχεία στην Βραζιλία. Εκεί διατηρούσε κι εκείνος ερωτική σχέση και μάλιστα όταν για κάποιο διάστημα εξαφανίστηκε η σύντροφός του ανησύχησε και δήλωσε στις Αρχές την εξαφάνισή του. Με αυτόν τον τρόπο αποκαλύφθηκε η ταυτότητά του.Μία από τις εκτιμήσεις θέλει τις ρωσικές αρχές να υποχρεώθηκαν να ανακαλέσουν και τους δύο πίσω στη Ρωσία υπό τον φόβο ότι το ανδρόγυνο θα εντοπιζόταν εξαιτίας του θορύβου που προκλήθηκε στην Βραζιλία.

Μία άλλη εκδοχή θέλει την εσπευσμένη φυγή της να αποδίδεται στην σύλληψη δύο Ρώσων κατασκόπων του δικτύου των “Illegals” στην Λουμπλιάνα στις 5 Δεκεμβρίου 2022.

«Μαρία Τσάλλα»: Ο τρόπος που δρούσε παραπέμπει στην κατηγορία «Illegals»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΥΠ «οι “illegals” στρατολογούνται και εκπαιδεύονται από τις Υπηρεσίες συγκεκριμένης ξένης χώρας, με σκοπό να τοποθετηθούν σε χώρες – στόχους, αναλαμβάνοντας στη συνέχεια κατασκοπευτική δράση υπέρ της χώρας τους. Για την προστασία της πραγματικής τους ταυτότητας, χρησιμοποιούν «βαθύ κάλυμμα», το οποίο δημιουργείται με παραποίηση ατομικών εγγράφων και χρήση πιστοποιητικών που προέρχονται από στοιχεία θνησιγενών βρεφών ή ατόμων που έχουν αποβιώσει. Από τη στιγμή τοποθέτησής τους στο εξωτερικό, οι ’’illegals’’ ζούνε και συμπεριφέρονται με βάση την κατασκευασμένη ιστορία που έχει δημιουργηθεί για αυτούς, ώστε να προστατεύσουν την αποστολή τους».

Ακριβώς έτσι έδρασε και η Ρωσίδα κατάσκοπος Ιrena Alexandrovna Smireva στην Ελλάδα. Η 35χρονη χαρακτηρίζεται σημαντικό μέλος του πολυεθνικού δικτύου των “Illegals” που συμμετέχει σε απόρρητο πρόγραμμα της Ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών (SVR).
Ο στόχος της Ρωσίδας κατασκόπου

Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος στο οποίο συμμετείχε η Smireva φέρεται να είναι η προσέγγιση πολιτικών, διπλωματών, στρατιωτικών, ακαδημαϊκών και επιχειρηματιών προκειμένου να αποκτηθεί πρόσβαση σε διαβαθμισμένες πληροφορίες προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα ρωσικά συμφέροντα.

Αναλυτές της ΕΥΠ προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν την δράση της στην χώρα μας, εάν ήταν ενεργή ή «κοιμισμένος πράκτορας» όπως λέγεται, δηλαδή να ήταν σε ετοιμότητα για να ενεργοποιηθεί όταν χρειαζόταν.

Στο διαμέρισμα οι μυστικές υπηρεσίες εντόπισαν και έναν φορητό υπολογιστή (laptop) τον οποίο είχε αφήσει η ίδια. Τα αρχεία, το ψηφιακό αποτύπωμα των περιηγήσεών της, οι συνομιλίες της αλλά και το κατά πόσο η ίδια άφησε εσκεμμένα το laptop ή το ξέχασε, αποτελούν πλέον αντικείμενο ενδελεχούς έρευνας.

Εάν πρόκειται για παράλειψη της Ρωσίδας πράκτορα τότε υπάρχει πιθανότητα να αντληθούν σημαντικά στοιχεία για την δράση της και τους σκοπούς της τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος.

Τα μέρη στην Ελλάδα που επισκεπτόταν συχνά

Η «Μαρία Τσάλλας» μιλούσε αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και άλλες γλώσσες ενώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εμφανιζόταν να επισκέπτεται τακτικά πολλές περιοχές της Πελοποννήσου.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.