Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Πριν ακριβώς 29 χρόνια... Το μπλόκο των ΕΚΑΜ στους τρομοκράτες της 17Ν που κατέληξε στο μέγα φιάσκο της Ριανκούρ

1992: Μια γυναίκα φέρεται να έδωσε τηλεφωνικώς πληροφορίες στην Αστυνομία για πιθανό χτύπημα της 17Ν στην οδό Λουίζης Ριανκούρ. Σύμφ...





1992: Μια γυναίκα φέρεται να έδωσε τηλεφωνικώς πληροφορίες στην Αστυνομία για πιθανό χτύπημα της 17Ν στην οδό Λουίζης Ριανκούρ.






Σύμφωνα με τα στοιχεία που ήρθαν στο φως από τις καταθέσεις των συλληφθέντων ως μελών της οργάνωσης, εκείνο το διάστημα η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» έκανε πρόβες για την επιχείρηση που σχεδίαζε εναντίον ενός αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομίας. Το πρωί της 27ης Μαρτίου 1992 αστυνομικοί των ΕΚΑΜ έστησαν μπλόκο στη Ριανκούρ αλλά τα μέλη της 17Ν τους αντιλήφθηκαν, ετράπησαν σε φυγή και η επιχείρηση κατέληξε σε φιάσκο.




Την Παρασκευή 27 Μαρτίου 1992, στις 08.00 το πρωί, μια ομάδα τεσσάρων ανδρών των ΕΚΑΜ παρακολουθούν τις κινήσεις ύποπτου βαν, το οποίο έχει εμφανιστεί τρεις φορές μέσα στην ίδια εβδομάδα στο ίδιο σημείο. Οι αστυνομικοί δεν αντιλήφθηκαν ότι πρόκειται για μέλη της 17Ν, οι οποίοι έκαναν «πρόβα» χτυπήματος. Ωσπου να αντιδράσουν, οι ύποπτοι είχαν εξαφανιστεί. Τι έλεγε η Αστυνομία

Το θέμα «κρύφτηκε» τότε για περισσότερο από έναν μήνα από την Αστυνομία και όταν τελικά το «φιάσκο» αποκαλύφθηκε, υπήρξαν εκτιμήσεις στελεχών της Αστυνομίας «για μια πολύ καλά οργανωμένη ενέδρα».


Ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης, Θόδωρος Αναγνωστόπουλος, παραδέχθηκε σε μια συνέντευξη Τύπου ότι η «μονάδα των ΕΚΑΜ που πήρε μέρος στην επιχείρηση δεν έκανε καλά τη δουλειά της». Σύμφωνα με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, άγνωστη γυναίκα τηλεφώνησε στην Αστυνομία και ανέφερε ότι στην οδό Λουίζης Ριανκούρ, κοντά στο Γηροκομείο Αθηνών, θα γινόταν συνάντηση μελών της οργάνωσης-φαντάσματος. Ο Θόδωρος Αναγνωστόπουλος είπε ακόμη ότι «από την Αστυνομία υπήρχαν διαρροές προς τις τρομοκρατικές οργανώσεις».

Μετά την αποκάλυψη του «φιάσκου», ο επικεφαλής των ΕΚΑΜ και εκπαιδευόμενος στις ΗΠΑ αξιωματικός Μιχάλης Μαυρουλέας πήρε δυσμενή μετάθεση για τη Σάμο. Τι έλεγε η 17Ν





Η οργάνωση έβγαλε μια προκήρυξη με ημερομηνία 8 Μαΐου 1992 και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι έκανε συχνά «πρόβες», δοκιμάζοντας ένα προσχεδιασμένο χτύπημα. Ανέφερε επίσης ότι ο Μαυρουλέας, ο επικεφαλής της συγκεκριμένης ομάδας των ΕΚΑΜ, «ενήργησε ήρεμα και συνετά και βασιζόμενος στην πείρα του συνειδητοποίησε ότι αν η Αστυνομία είχε κινηθεί εναντίον του βαν της 17Ν, οι πέντε κομάντος θα τους είχαν γαζώσει με σφαίρες».

Στην προκήρυξη η 17Ν γράφει: «Μπορεί βέβαια σήμερα να αποκαλύφθηκε ότι ο περίφημος πληροφοριοδότης στην ασφάλεια ήταν παραμύθι, ότι κατασκεύασαν ολόκληρη 17Ν μαϊμού για να τσεπώσουν τα εκατομμύρια της επικήρυξης και ότι η δική μας εκδοχή της Ριανκούρ ήταν αληθινή, αλλά τέτοια ψιλοπράγματα δεν πτοούν τους πρακτοράρες».

Η 17Ν άφησε να εννοηθεί ότι τα μέλη της ξέχασαν το περίστροφο μέσα στο φορτηγάκι, στην προσπάθειά τους να μεταφέρουν τον υπόλοιπο οπλισμό που υπήρχε μέσα σ' αυτό. «Ας μας επιτραπεί να μην πούμε γιατί αφέθηκε το περίστροφο. Το γεγονός όμως δείχνει το μέγεθος του οπλισμού που υπήρχε μέσα στο αυτοκίνητο». Τι έλεγαν οι εφημερίδες

Εκείνη την εποχή υπήρχε έντονη σεναριολογία για μια γυναίκα πληροφοριοδότη της 17Ν, η οποία ενημέρωνε τις αρχές για τις ενέργειές της. «Αυτό ήταν εν μέρει αλήθεια. Είχε παρουσιαστεί μια γυναίκα πράγματι στις αρχές, αλλά δεν έδωσε αυτή τις πληροφορίες στην Αστυνομία σχετικά με τις κινήσεις της οργάνωσης» εκτιμούν «Τα Νέα» της 5.2.2002.

tovima



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.