Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Υπόθεση «Μαρία Τσάλλα» στην Κύπρο: Η εξαφάνιση του «Κρίστοφερ Ρόμπερτ Μέτσος» το 2010

    Υπόθεση που θυμίζει την «Μαρία Τσάλλα» αντιμετώπισε το 2010 η Κύπρος, με τον «illegal» Κρίστοφερ Ρόμπερτ Μέτσος, ο οποίος κατόρθωσε να ...

   



Υπόθεση που θυμίζει την «Μαρία Τσάλλα» αντιμετώπισε το 2010 η Κύπρος, με τον «illegal» Κρίστοφερ Ρόμπερτ Μέτσος, ο οποίος κατόρθωσε να διαφύγει μέσα από τα χέρια των αμερικανικών, αλλά και των κυπριακών αρχών και ακόμα τον ψάχνουν.

Ο Μέτσος ήταν μέλος μιας ομάδας Ρώσων κατασκόπων οι οποίοι δρούσαν στις ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί τους είχαν εντοπίσει, αλλά περίμεναν την κατάλληλη στιγμή για να τους συλλάβουν. Όταν άρχισαν οι συλλήψεις (τότε συνελήφθη και η περιβόητη κατάσκοπος της Μόσχας Άννα Βασίλιεβνα Τσάπμαν), ο Μέτσος κατάφερε να φύγει από την Αμερική πριν οι αρχές του χτυπήσουν την πόρτα.

Το όνομα Μέτσος ήταν το όνομα στο διαβατήριό του. Το πραγματικό δεν είναι ακόμα γνωστό. Ο ηλικίας περίπου 50 ετών τότε Ρώσος, προτίμησε να καταφύγει στην Κύπρο, θεωρώντας ότι η κυβέρνησή της ήταν πιο φιλική στην κυβέρνηση της Μόσχας. Έφτασε στην Κύπρο, αλλά λίγο μετά έφτασε στην Λευκωσία και ένα διεθνές ένταλμα σύλληψης του που εξέδωσαν οι Αμερικανοί όταν τους ξέφυγε. Ο Μέτσος αντιμετώπιζε κατηγορίες που τον ενέπλεκαν στην χρηματοδότηση των Ρώσων κατασκόπων που συνελήφθησαν στις ΗΠΑ. Επίσης αυτός, αλλά και ακόμα 10 Ρώσοι κατάσκοποι κατηγορούνται ότι προσπαθούσαν να συλλέξουν πληροφορίες για τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ, την εξωτερική πολιτική και για πολιτικά πρόσωπα στις ΗΠΑ.

Η Κύπρος δεν μπορούσε να μην τον συλλάβει. Το έκανε λοιπόν, μετά από αίτημα της Ιντερπόλ, την στιγμή που εκείνος προσπαθούσε να επιβιβαστεί σε αεροσκάφος με προορισμό τη Βουδαπέστη. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας παρουσιάστηκε στο δικαστήριο όπου αποφασίστηκε να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 33.000 δολαρίων. Ο Μέτσος πλήρωσε την εγγύηση και αφέθηκε ελεύθερος. Όρισε ένα ραντεβού με τον δικηγόρο του, Ανδρέα Παστελλίδη, αλλά δεν πήγε ποτέ. Έτσι είπε ο Παστελλίδης στην αστυνομία, όταν άρχισαν να ξαναψάχνουν τον ελεύθερο με εγγύηση Μέτσος, ο οποίος είχε εξαφανιστεί.

Πριν συλληφθεί ο Μέτσος έμενε σε ένα ξενοδοχείο στη Λάρνακα. Ο εκπρόσωπος τύπου της Κυπριακής Αστυνομίας τόνισε, τότε, ότι οι έρευνες εστιάζονταν στα σημεία εξόδου από την Κυπριακή Δημοκρατία καθώς επίσης στα σημεία εισόδου στα κατεχόμενα. Χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος τότε είχε δηλώσει για τη εξαφάνιση του Μέτσος: «Βασικά δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι εγκατέλειψε το νησί. Ακόμα ερευνάται το αν παραμένει ή έφυγε από την Κύπρο».

Ο εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, P. J. Crowley, δήλωσε τότε ότι οι ΗΠΑ είχαν εκφράσει την δυσαρέσκεια τους στην Κυπριακή Κυβέρνηση. «Είμαστε απογοητευμένοι από το γεγονός ότι ο Κρίστοφερ Μέτσος αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση μετά την σύλληψη του στην Κύπρο. Όπως φοβόμασταν, αν του δινόταν η ευκαιρία να διαφύγει θα το έκανε, και το έκανε», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Δεν είναι εξακριβωμένο πώς διέφυγε ο Μέτσος. Το σίγουρο είναι ότι είχε όλα τα απαραίτητα χαρτιά, πραγματικά ή ψεύτικα, για να κυκλοφορεί ελεύθερος. Το πιθανότερο είναι ότι πέρασε στα Κατεχόμενα της Κύπρου και από εκεί στην Τουρκία, μετά στην Συρία και από εκεί κατέληξε στη Μόσχα.

 



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.