Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Τι ώρα αρχίζουν οι Γ’ χαιρετισμοί σήμερα Παρασκευή 17 Μαρτίου

  Τι ώρα αρχίζουν οι Γ’ χαιρετισμοί σήμερα Παρασκευή 17 Μαρτίου – Δείτε πότε ψάλλονται και τι ακριβώς είναι οι χαιρετισμοί της Θεοτόκου Παρ...

 



Τι ώρα αρχίζουν οι Γ’ χαιρετισμοί σήμερα Παρασκευή 17 Μαρτίου – Δείτε πότε ψάλλονται και τι ακριβώς είναι οι χαιρετισμοί της Θεοτόκου

Παρασκευή 17 Μαρτίου είναι οι Γ’ Χαιρετισμοί της Θεοτόκου, σε όλες τις εκκλησίες της Ελλάδας, καθώς και στις ορθόδοξες εκκλησίες του εξωτερικού.

Τι ώρα αρχίζουν οι Γ χαιρετισμοί σήμερα Παρασκευή 17 Μαρτίου

Συνήθως, οι Χαιρετισμοί ξεκινούν μεταξύ 17:00 και 19:00, εντούτοις για τη συγκεκριμένη ώρα θα πρέπει να απευθυνθείτε στην ενορία σας, καθώς τα ωράρια από εκκλησία σε εκκλησία διαφέρουν.



Αναμένεται, πάντως τις στις περισσότερες εκκλησίες να ξεκινήσουν γύρω στις 17:00.

Οι Χαιρετισμοί είναι ένα από τα ωραιότερα εκκλησιαστικά ποιήματα και είναι ένας ευχαριστήριος ύμνος προς την Παναγία, την Υπέρμαχο Στρατηγό.

Οι Χαιρετισμοί ψάλθηκαν πρώτη φορά το το 626 μ.χ. από τους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης με επικεφαλής τον Πατριάρχη Σέργιο, στο Ναό της Παναγίας των Βλαχερνών, όταν οι Άβαροι είχαν πολιορκήσει την Κωνσταντινούπολη, ενώ ο αυτοκράτορας Ηράκλειος, με όλο το στρατό του, πολεμούσε στην Περσία.

Η Πόλη κινδύνευε να πέσει στα χέρια των εχθρών, αλλά τελικά σώθηκε, με την θαρραλέα αντεπίθεση του λαού κατά των πολιορκητών, που έγινε ύστερα από την λιτανεία της εικόνας της Παναγίας, γύρω από τα τείχη.

Από τότε, καθιερώθηκε ο Ακάθιστος ύμνος στην Εκκλησία μας και ψελνόταν πάντα σε παρόμοια περιστατικά, έπειτα, δηλαδή, από νικηφόρα αντίσταση του στρατού και του λαού στις επιθέσεις των επιδρομέων.

Οι Χαιρετισμοί της Παναγίας όπως λέγεται αλλιώς ο Ακάθιστος Ύμνος, είναι ποίημα 24 στροφών, που λέγονται “οίκοι”.

Κάθε “οίκος” αρχίζει στη σειρά από ένα γράμμα του αλφαβήτου από το Α ως το Ω και τελειώνει πάλι στη σειρά με τη λέξη “Χαίρε, Νύμφη ανύμφευτε” ο ένας και “Ἀλληλούια” ο άλλος.

Το ποίημα όλο χωρίζεται σε 4 ίσα μέρη, τις “στάσεις”, που καθεμιά έχει 6 στροφές (οίκους).

Ο Ακάθιστος Ύμνος ψέλνεται τη Μεγάλη Σαρακοστή.

Το βράδυ κάθε Παρασκευής, τις 4 πρώτες βδομάδες, ψέλνεται από μια “στάση” του ύμνου στη σειρά και την Παρασκευή της 5ης βδομάδας, ολόκληρος.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.