Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Κωνσταντινούπολη: Εφιαλτική προειδοποίηση επιστημόνων για τρομακτικό σεισμό – Εκτιμήσεις για 100.000 νεκρούς

Η Τουρκία προσπαθεί να συνέλθει από τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ με τους χιλιάδες νεκρούς και την ίδια ώρα επιστήμονες μεταξύ των...





Η Τουρκία προσπαθεί να συνέλθει από τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ με τους χιλιάδες νεκρούς και την ίδια ώρα επιστήμονες μεταξύ των οποίων ο Σελάλ Σενγκόρ, ένας από τους σημαντικότερους γεωλόγους της Τουρκίας, προειδοποιούν για το ενδεχόμενο ενός τρομακτικού σεισμού στην Κωνσταντινούπολη.

Ο καθηγητής του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης μιλώντας στο CNN ανέφερε ότι «οι προοπτικές για την Κωνσταντινούπολη δεν είναι ευοίωνες. Δεν είναι καθόλου αισιόδοξες. Αν δεν συμβεί ένας μεγάλος σεισμός τα επόμενα είκοσι χρόνια στην Κωνσταντινούπολη, τότε θα εκπλαγούμε όλοι πολύ. Τόσο κοντά είναι. Είναι μόνο μια πιθανότητα, αλλά είναι μεγάλη».

Πρόκειται για μια γεωλογική πραγματικότητα που έχει εντείνει την ανησυχία για την ετοιμότητα της Κωνσταντινούπολης σε περίπτωση νέου σεισμού, καθώς η Πόλη βρίσκεται κοντά στο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας, το οποίο διέρχεται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων (12,4 μίλια) μέσω της Θάλασσας του Μαρμαρά, αναφέρει η Γεωλογική Εταιρεία του Λονδίνου.

Ιστορικά, το ρήγμα έχει οδηγήσει σε αρκετούς καταστροφικούς σεισμούς, συμπεριλαμβανομένου ενός σεισμού 7,6 Ρίχτερ που έπληξε την κοντινή Ιζμίτ (Νικομήδεια) το 1999, σκοτώνοντας πάνω από 17.000 ανθρώπους και εκτοπίζοντας περίπου 500.000 άλλους.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ένας σεισμός στο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας θα μπορούσε να δώσει δονήσεις μεγέθους 7,2 – 7,8 Ρίχτερ, με καταστροφικές συνέπειες για τον εμπορικό και βιομηχανικό κόμβο της Τουρκίας. Η χρονική στιγμή ενός τέτοιου σεισμού, ωστόσο, είναι αδύνατο να προβλεφθεί.

«Μπορούμε να προβλέψουμε ότι ένας σεισμός αυτού του μεγέθους θα συμβεί σύντομα, αλλά αυτό είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε. Δεν υπάρχει τρόπος να προβλέψεις το πότε», λέει ο Σενγκόρ.

Με 7,5 Ρίχτερ οι νεκροί θα φτάσουν τους 100.000

Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από το Παρατηρητήριο Kandilli και το Ινστιτούτο Ερευνών για τους Σεισμούς ο αριθμός των νεκρών θα ξεπεράσει κατά πολύ τους 14.000, αν γίνει ένας σεισμός 7,5 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη.

Για πολύ περισσότερους κάνει λόγο ο Σενγκόρ: «Η εκτίμηση μου είναι περίπου 100.000. Θα είναι όλεθρος. Δεν μπορείς να σκεφτείς μόνο τον άμεσο αντίκτυπο της δόνησης, πρέπει επίσης να σκεφτείς τι θα ακολουθήσει. Θα υπάρξουν λεηλασίες, φωτιές, επιδημίες. Θα είναι τρομερό».

Παράλληλα, οι τρέχουσες προβλέψεις του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης δείχνουν ότι ένας τέτοιος σεισμός θα μπορούσε να οδηγήσει στην καταστροφή περίπου 90.000 κτιρίων στην πόλη, ενώ άλλα 260.000 κτίρια ενδέχεται να υποστούν σημαντικές ζημιές. Είναι μια απογοητευτική πρόβλεψη που θα μπορούσε να αφήσει περίπου 4,5 εκατομμύρια ανθρώπους άστεγους, σύμφωνα με αξιωματούχους της πόλης.

Πώς προετοιμάζεται η Κωνσταντινούπολη

Ο δήμαρχος Εκρέμ Ιμάμογλου παρουσίασε τον λεγόμενο «οδικό χάρτη για την ετοιμότητα σε καταστροφές», στο πλαίσιο των προετοιμασιών για ένα μεγάλο σεισμό.

Το σχέδιο περιλαμβάνει προβλέψεις για μεγαλύτερη κατανομή των πόρων της πόλης στο πρόγραμμα ετοιμότητας για καταστροφές, καθώς και λεπτομέρειες για νέα σημεία έκτακτης ανάγκης που θα δημιουργηθούν για να παρέχουν στους πολίτες κρίσιμες υπηρεσίες όπως στέγη, νερό και ενέργεια. Ωστόσο, η κύρια μεταξύ των προτεραιοτήτων της πόλης είναι το σύστημα ταχείας σάρωσης για την αξιολόγηση της ασφάλειας των κτιρίων της Κωνσταντινούπολης.

Για περισσότερα από τρία χρόνια, ο δήμος διενεργεί αξιολογήσεις κτιρίων για ακίνητα που χτίστηκαν πριν από το 2000, όταν τέθηκαν σε ισχύ οι νέοι κανονισμοί για τους σεισμούς. Η υπηρεσία πλέον παρέχεται δωρεάν και, από τον σεισμό του Φεβρουαρίου, οι αιτήσεις έχουν αυξηθεί κατά περισσότερες από 100.000, σύμφωνα με τον δήμο.

Η Ozlem Tut, επικεφαλής του Τμήματος Διαχείρισης Σεισμών και Αστικής Βελτίωσης του Δήμου, είπε στο CNN ότι από τα 29.000 κτίρια που έχουν επιθεωρηθεί μέχρι στιγμής, το 50% διατρέχει υψηλό κίνδυνο κατάρρευσης. «Έχουμε επίσης εντοπίσει 318 κτίρια… που θα μπορούσαν να καταρρεύσουν χωρίς ζημιές από σεισμό», σημείωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.