Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Οι Αμερικάνοι θέλουν στηρίξουν εμπράκτως τις προσπάθειες ανέλκυσης του μοιραίου F-4 Phantom

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν την επιθυμία τους για την έμπρακτη υποστήριξη των προσπαθειών του Πολεμικού Ναυτικού στον εντοπισμό και στην ανέλκυση του ...

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν την επιθυμία τους για την έμπρακτη υποστήριξη των προσπαθειών του Πολεμικού Ναυτικού στον εντοπισμό και στην ανέλκυση του μοιραίου F-4 Phantom της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «R», ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνης, επικοινώνησε με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, ανακοινώνοντας την πρόθεση της κυβέρνησής του να συνδράμει με όποιο μέσο χρειάζεται για την ανέλκυση της ατράκτου του Phantom, που έφερε τον κωδικό «507» στο ουραίο του. Η αμερικανική βοήθεια θα ενεργοποιηθεί αμέσως μόλις καταλήξουν οι έρευνες για το ακριβές σημείο του βυθού όπου βρίσκεται το κυρίως τμήμα της ατράκτου και όποια άλλα μέρη κρίνονται απαραίτητα για τη συγκέντρωση των στοιχείων που θα δώσουν πλήρεις απαντήσεις στα ερωτήματα που τίθενται για τις συνθήκες του δυστυχήματος.

Ο «Ναυτίλος»

Οι πρώτες απαντήσεις, ωστόσο, αναμένεται να έρθουν από το ωκεανογραφικό-ερευνητικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού «Ναυτίλος». Πρόκειται για χαλύβδινο πλοίο, που φέρει πλήθος υδρογραφικών και ωκεανογραφικών συστημάτων, τα οποία μπορούν να κάνουν «διάφανο» τον βυθό και να φωτίσουν τις έρευνες. Επιπλέον, φέρει μια υδρογραφική άκατο, βάρους πέντε τόνων, εξοπλισμένη με ηχοβολιστικό πολλαπλής δέσμης και υπολογιστή κινηματικών δεδομένων πραγματικού χρόνου.

Η διπλή αποστολή του «Ναυτίλος» έχει να κάνει με τον εντοπισμό του κόκπιτ και την ανάκτηση του Video Hi8, που βρίσκεται στο πίσω δεξί μέρος και λειτουργεί σαν «μαύρο κουτί», καταγράφοντας σημαντικές πληροφορίες από τη στιγμή που απογειώνεται το μαχητικό μέχρι την επιστροφή του. Τα στοιχεία που αναμένεται να αντληθούν από αυτό είναι οι συνομιλίες των πιλότων, οι καταγραφές του ραντάρ, η ταχύτητα και -ίσως το σπουδαιότερο- η εικόνα από την εξωτερική κάμερα του μαχητικού. Σημειώνεται πως τα μαχητικά δεν φέρουν καταγραφέα δεδομένων πτήσεων για να μην πέσουν πολύτιμες πληροφορίες στα χέρια αντιπάλων. Ωστόσο, εν καιρώ ειρήνης, χρησιμοποιείται αυτό το καταγραφικό, που αποτελεί προσθήκη στα Phantom μετά την αναβάθμιση που έγινε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές του 2000, ώστε μετά από κάθε αποστολή να γίνεται αξιολόγηση των στοιχείων και να προκρίνονται τρόποι βελτίωσης για την αποφυγή λαθών στο μέλλον.

Το ωκεανογραφικό άργησε να ριχτεί στη μάχη των ερευνών, καθώς εδώ και 20 ημέρες βρισκόταν στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας με σχετικά μικρή βλάβη στις μηχανές και χρειαζόταν ένα ανταλλακτικό που αναμενόταν να έρθει από τη Γερμανία. Ομως, με εντολή του νέου Αρχηγού ΓΕΝ, αντιναυάρχου Ιωάννη Δρυμούση, το δεύτερο ανταλλακτικό που χρειαζόταν κατασκευάστηκε στον τόρνο, από τα χέρια των έμπειρων τεχνικών του Πολεμικού Ναυτικού. Ο νέος Αρχηγός, που έχει «φάει πολύ θάλασσα» στις λαμαρίνες των πλοίων του Ναυτικού, γνωρίζει καλά από πρώτο χέρι τις ικανότητες των στελεχών-τεχνικών και ήξερε τι έπρεπε να ζητήσει και πώς να το έχει.

Ετσι, με αγώνα ενάντια στον χρόνο και με περίσσια αυταπάρνηση, οι τεχνικοί του ναυστάθμου κατάφεραν να επισκευάσουν πλήρως το βράδυ της Πέμπτης το πρόβλημα στις μηχανές, με το «Ναυτίλος» να βρίσκεται ήδη στο σημείο των ερευνών. Ο κύριος στόχος του Πολεμικού Ναυτικού είναι το ερευνητικό πλοίο να υποδείξει σε ποιο σημείο του βυθού βρίσκεται το κόκπιτ, μιας και στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή το βάθος φτάνει έως και τα 1.000 μέτρα, ενώ υπάρχουν και δύο απότομες τάφροι. Ο εντοπισμός του σημείου θα μπορέσει να παράσχει την κατάλληλη πληροφόρηση, ώστε σε δεύτερη φάση να αξιολογηθεί ποιος θα ήταν ο καταλληλότερος εξοπλισμός που θα μπορούσε να ζητηθεί από τους Αμερικανούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.