Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ο Μάικλ Ρούμπιν προειδοποιεί: Μην αφήσετε τον Ερντογάν να χρησιμοποιήσει ως όπλο τη βοήθεια για τον σεισμό στην Τουρκία

  Ο ιστότοπος «19fortyfive» σε άρθρο γνώμης του Michael Rubin τονίζει ότι όλοι οι Τούρκοι αξίζουν προσευχές και βοήθεια, καθώς εργάζονται γ...

 



Ο ιστότοπος «19fortyfive» σε άρθρο γνώμης του Michael Rubin τονίζει ότι όλοι οι Τούρκοι αξίζουν προσευχές και βοήθεια, καθώς εργάζονται για τη διάσωση επιζώντων και την ανάκαμψη από μια σειρά καταστροφικών σεισμών.

Κάθε χώρα που έχει απειλήσει ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα τελευταία χρόνια – Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Αρμενία, ακόμη και η Κουρδική Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES) – έχει προσφέρει βοήθεια στην Τουρκία την ώρα της ανάγκης.

Τίτλος: Don’t Let Erdogan Weaponize Earthquake Aid for Turkey – Μην αφήσετε τον Ερντογάν να “σταρτικοποιήσει” βοήθεια για τον σεισμό στην Τουρκία

Ο Ερντογάν, ωστόσο, δεν ήταν μία πολιτική προσωπικότητα. Τηλεφώνησε σε πολλούς δημοτικούς και επαρχιακούς ηγέτες στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, αλλά αμέλησε να τηλεφωνήσει σε δημάρχους που ανήκουν στην πολιτική αντιπολίτευση. Για άλλη μια φορά, ο Ερντογάν δείχνει ότι δεν είναι ηγέτης για όλους τους Τούρκους.

Η κυβέρνηση Biden, προς τιμήν της, έχει προσφέρει επίσης βοήθεια στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής ομάδων έρευνας και διάσωσης. Δεδομένης της προθυμίας του Ερντογάν να παίξει με την πολιτική ακόμη και την πιο ακατάλληλη στιγμή, το State Department πρέπει να διασφαλίσει ότι όλοι οι Τούρκοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στη βοήθειά του σύμφωνα με τις ανάγκες τους – και όχι, όπως ο Ερντογάν μπορεί να έχει την τάση να τη χειραγωγήσει, ανάλογα με την εθνικότητα ή την πολιτική τους.

Εάν δεν είναι ήδη εκεί, οι διπλωμάτες των ΗΠΑ θα πρέπει να βρίσκονται στη ζώνη του σεισμού, προσδιορίζοντας ανεξάρτητα τις ανάγκες. Εάν η τουρκική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να βοηθήσει, για παράδειγμα, κουρδικές πόλεις και χωριά στη ζώνη του σεισμού, τότε οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να το κάνουν άμεσα. Εάν ο Ερντογάν εμποδίσει το έργο τους, ο Λευκός Οίκος θα πρέπει να τον καλέσει δημόσια.

Είναι επίσης σημαντικό να υπάρχουν παρατηρητές στο έδαφος, για να διασφαλιστεί ότι ο Ερντογάν δεν αποσπά χρήματα και βοήθεια για την επιδίωξη της εκλογής του. Δικαίως οι Τούρκοι ειρωνεύτηκαν τον Ερντογάν στο παρελθόν, επειδή χάρισε φακελάκια τσαγιού σε προεκλογικές συγκεντρώσεις.

Με την αντιπολίτευση να αναστέλλει τις εκστρατείες της, ο Ερντογάν δεν πρέπει να επιδιώξει πλεονέκτημα και να χρησιμοποιήσει την τεράστια διεθνή βοήθεια, για να αναπληρώσει τους πόρους για τη χρηματοδότηση πολεμικών επιχειρήσεων. Αυτό μπορεί να φαίνεται σκληρό, αλλά η διαφθορά έχει αυξηθεί κατά τη διάρκεια των δύο δεκαετιών του Ερντογάν στην εξουσία, σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια (Transparency International).

Η ίδια ανάγκη για φροντίδα και παρακολούθηση ισχύει και για τη Συρία. Οι φυσικές καταστροφές δεν γνωρίζουν σύνορα. Εάν ο Ερντογάν δεν επιτρέψει την ελεύθερη διέλευση από τα σύνορα της Τουρκίας για τους δυτικούς εργαζομένους στον τομέα της βοήθειας, τότε το State Department θα πρέπει να θεσπίσει ένα Σχέδιο Β (Plan B), για να προσφέρει βοήθεια σε τμήματα της Συρίας που ελέγχονται από την AANES.

Το ίδιο ισχύει και σε περιοχές της βόρειας Συρίας πιο κοντά στο επίκεντρο, που ελέγχονται από πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από την Τουρκία. Πριν από τον σεισμό, οι τουρκικές δυνάμεις και οι πληρεξούσιοί τους προσπάθησαν ενεργά να καθαρίσουν εθνοτικά το Αφρίν από τους Κούρδους κατοίκους του. Με την απουσία διεθνών μέσων ενημέρωσης, ο Ερντογάν μπορεί να επιδιώξει να χρησιμοποιήσει την κρίση για να προωθήσει τον στόχο του εργαλειοποιώντας (χρησιμοποιώντας ως όπλο) την ανακούφιση.

Όταν καθίσει η σκόνη και τελειώσουν οι επιχειρήσεις διάσωσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει επίσης να υπερασπιστούν όλους τους Τούρκους στο όνομα της λογοδοσίας και της διαφάνειας. Ενώ η Τουρκία υφίσταται τακτικούς σεισμούς, η διαφθορά στις κατασκευές – έναν τομέα που μονοπωλούν ο Ερντογάν και οι σύμμαχοί του – επιτρέπει σε πολλούς εργολάβους να μην πληρούν τον κώδικα.

Ο Ερντογάν πρέπει επίσης να απαντήσει γιατί η κυβέρνησή του αγνόησε τις προειδοποιήσεις των σεισμολόγων, ορισμένων μάλιστα την περασμένη εβδομάδα, ότι ένας μεγάλος σεισμός φαινόταν αναπόφευκτος.

Με κάθε μέσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να υποστηρίξουν την Τουρκία έως ότου όλα τα σωστικά συνεργεία κάνουν αναφορά για όλους τους κατοίκους σε κτίρια που έχουν καταρρεύσει. Αλλά δεν πρέπει να εθελοτυφλούμε ότι ο Ερντογάν επιδιώκει πλεονέκτημα σε κάθε κρίση. Όλοι οι Τούρκοι αξίζουν ανακούφιση, είτε είναι Τούρκοι είτε Κούρδοι, Σουνίτες, Αλεβίτες, Γεζίντι ή Χριστιανοί, και είτε ψήφισαν υπέρ του κουρδικού HDP, του κεντροαριστερού CHP ή του AKP του Ερντογάν.

ΠΗΓΗ: Ιστότοπος «19fortyfive» – Άρθρο γνώμης του Michael Rubin

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.