Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να κατασκευάσει μικρούς δορυφόρους που θα στείλει σύντομα στο διάστημα

       Λίγο πριν τα Χριστούγεννα υπήρξε μια είδηση που πέρασε στα ψιλά. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης μετέβη στο Π...

      



Λίγο πριν τα Χριστούγεννα υπήρξε μια είδηση που πέρασε στα ψιλά. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης μετέβη στο Παρίσι, προκειμένου να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και να ενημερωθεί από κοντά για τις δράσεις της.

Κύριος σκοπός του ταξιδιού όμως, ήταν να συζητήσει ενδελεχώς με τους ιθύνοντες, την προοπτική κατασκευής… μικρών ελληνικών δορυφόρων.

Μέγεθος όσο ένα οικιακό πλυντήριο

Όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, η χώρα μας ετοιμάζεται να επενδύσει στο διάστημα, φτιάχνοντας έναν σημαντικό αριθμό δορυφόρων που το μέγεθoς του καθενός θα είναι όσο ένα οικιακό πλυντήριο. Σκοπός του μεγαλεπήβολου προγράμματος είναι η παροχή ασφαλών υπηρεσιών επικοινωνίας για τους φορείς της κυβέρνησης, μέσω αυτού του δικτύου των δορυφόρων που θα τεθούν σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας, ενώ σε δεύτερη φάση οι συγκεκριμένες κατασκευές, μαζί με την προσθήκη νέων, αναμένεται να συμβάλουν στην εξυπηρέτηση εμπορικών υπηρεσιών που θα διευκολύνουν και τον ιδιωτικό τομέα, όπως για παράδειγμα την παροχή δορυφορικού Ίντερνετ και την περαιτέρω ανάπτυξη της ευρωζωνικότητας υψηλών ταχυτήτων σε συνδυασμό με την απρόσκοπτη συνδεσιμότητα, ώστε να μην υπάρχουν πουθενά στην επικράτεια «νεκρές ζώνες» επικοινωνίας. Σε οποιοδήποτε μέρος δηλαδή κι αν βρίσκεται κανείς, να μπορεί να σερφάρει στο Διαδίκτυο και να μιλάει στο κινητό τηλέφωνο, χωρίς να κόβεται ούτε για μια στιγμή το σήμα.

Το κόστος και από που θα βρεθούν τα χρήματα

Σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η πρώτη φάση του προγράμματος ανάπτυξης μικροδορυφόρων θα στοιχίσει 200 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που θα προέλθει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας. «Αντιλαμβανόμαστε το χώρο του Διαστήματος ως ακόμη έναν πολύ σημαντικό στρατηγικό χώρο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό συνολικότερα και σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών και σε ό,τι αφορά την επιτήρηση της Γης και τη χρησιμότητα που μπορεί να υπάρχει, για παράδειγμα σε μία φωτιά» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης. ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.