Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Επιχείρηση «Περιστερά»: Ο Στρατηγός Θρασύβουλος Τσακαλώτος «καθαρίζει» τον ΔΣΕ

Η επιχείρηση «Περιστερά» διήρκεσε από τις 22 Δεκεμβρίου 1948 μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 1949. Στόχος της ήταν η εκκαθάριση της Πελοποννήσου, ...


Η επιχείρηση «Περιστερά» διήρκεσε από τις 22 Δεκεμβρίου 1948 μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 1949. Στόχος της ήταν η εκκαθάριση της Πελοποννήσου, ενόψει της μεγάλης επιθετικής προσπάθειας που σκόπευε να αναλάβει ο Ελληνικός Στρατός (ΕΣ) στο Βίτσι, ώστε να αποκατασταθεί η τάξη στην Πελοπόννησο και να εξοικονομηθούν δυνάμεις για τις κύριες επιχειρήσεις.


Η ανταρτική Διοίκηση Πελοποννήσου μέχρι τέλους Οκτωβρίου 1948 δεν πίστευε ότι υπήρχε περίπτωση ανάληψης σοβαρών εκκαθαριστικών επιχειρήσεων στην Πελοπόννησο από τον ΕΣ. Από τις αρχές όμως Νοεμβρίου μετέβαλε άποψη γιατί από τις πληροφορίες που είχε από το γενικό στρατηγείο του ΔΗΘΕΝ Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) οι δυνάμεις του ΕΣ τηρούσαν αμυντική στάση στο μέτωπο του Βίτσι.



Το γεγονός αυτό ήταν σημάδι ότι ο ΕΣ συγκέντρωνε τις δυνάμεις του για να κτυπήσει κάπου αλλού. Τόσο η ηγεσία του ΔΣΕ όσο και του ΕΣ γνώριζε ότι η Πελοπόννησος αποτελούσε την αχίλλειο πτέρνα των ανταρτών, αφού και λίγοι ήταν στην περιοχή – όχι τυχαία, αν αναλογιστεί κανείς τη δράση του ΕΛΑΣ στην Πελοπόννησο στην περίοδο 1943-44 – αλλά και εξαιρετικά δύσκολο ήταν να ανεφοδιαστούν.

Μέχρι τότε οι εκεί δυνάμεις του ΔΣΕ ανεφοδιάζονταν με μικρά καΐκια συνήθως, τα οποία μετέφεραν όπλα και εφόδια από την Αλβανία. Ωστόσο χάρη στην στενή επιτήρηση που επέβαλε το Πολεμικό Ναυτικό τα καΐκια εξαφανίστηκαν.

Χαρακτηριστικό ήταν το επεισόδιο του μικρού περιπολικού του ΠΝ «Πολεμιστής», το οποίο με κυβερνήτη τον Βορειοηπειρώτη Πύρρο Σπυρομήλιο εντόπισε ένα καΐκι ανεφοδιασμού, το ακολούθησε και εντόπισε και μια από τις απόμερες ακτές όπου ξεφορτώνονταν τα υλικά.

Η ηγεσία του ΔΣΕ Πελοποννήσου, που διέθετε την ΙΙΙ μεραρχία, άρχισε να περιμένει επίθεση, αλλά όχι μέσα στην καρδιά του χειμώνα. Οι επικεφαλής πίστευαν ότι ο ΕΣ δεν θα αποτολμούσε να επιτεθεί πριν την άνοιξη του 1949.

Έτσι υπέστησαν εξ’ αρχής στρατηγικό αιφνιδιασμό, όταν δέχτηκαν τις πρώτες επιθέσεις, τη στιγμή μάλιστα που μέχρι τότε διατηρούσαν την πρωτοβουλία των κινήσεων – επιθέσεις στη Δημητσάνα, Χαλανδρίτσα, Ζαχάρω, σε όλη την έκταση του νομού Ηλείας κ.λπ. Διαβάστε την συνέχεια στο History-point.gr

https://www.history-point.gr/lt-div-gt-epicheirisi-peristera-o-tsakalotos-katharizei-tin-peloponniso-apo-ton-dse-lt-div-gt


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.