Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Εβδομήντα (70) Έλληνες νεκροί στην Αντιόχεια! Κίνδυνος ολοκληρωτικού ξεριζωμού για τους «Ρωμιούς» Ελληνορθόδοξους!

    Περίπου εβδομήντα (70) αριθμούν μέχρι στιγμής στην Αντιόχεια οι νεκροί Ελληνορθόδοξοι, όπως μεταφέρει το Tribune από καλά ενημερωμένες ...

   



Περίπου εβδομήντα (70) αριθμούν μέχρι στιγμής στην Αντιόχεια οι νεκροί Ελληνορθόδοξοι, όπως μεταφέρει το Tribune από καλά ενημερωμένες πηγές. Οι «Ρουμ», δηλαδή οι «Ρωμιοί»-«Ρωμαίοι», όπως αποκαλούνται οι Ελληνορθόδοξοι από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, βιώνουν δραματικές καταστάσεις. Η Αντιόχεια έχει σχεδόν ισοπεδωθεί.

Οι «Ρουμ» που είχαν απομείνει στην Αντιόχεια πριν τον σεισμό ήταν μία μικρή κοινότητα μόνο μερικών χιλιάδων, που σημαίνει ότι οι 70 άνθρωποι που σκοτώθηκαν από τα φονικά Ρίχτερ είναι πολύ υψηλό ποσοστό.

Οι Ελληνορθόδοξοι της Αντιόχειας που σώθηκαν τώρα σκόρπισαν και έγιναν πρόσφυγες σε όλη την Τουρκία.

Μία μεγάλη ομάδα, όπως πληροφορούμαστε, κατέφυγε στην ελληνική ορθόδοξη εκκλησία στη Μερσίνα (Ζεφύριον).

Υπάρχουν περίπου 400 πρόσφυγες στην ορθόδοξη εκκλησία της Μερσίνης, κυρίως Χριστιανοί από όλο το Χατάι αλλά και Μουσουλμάνοι και Αλεβίτες.

Η κατάσταση στο πεδίο μετά τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου είναι πολύ κακή.

Ειδικά στην Αντιόχεια σχεδόν όλα τα σπίτια και οι επιχειρήσεις έχουν καταστραφεί.

Στα γύρω χριστιανικά χωριά είναι λίγο καλύτερα γιατί οι περισσότεροι μένουν σε μονοκατοικίες, ωστόσο και εκεί οι επιχειρήσεις έχουν καταστραφεί.

Στην Αλεξανδρέττα η κατάσταση των σπιτιών είναι λίγο καλύτερη από ό,τι στην Αντιόχεια επειδή ο σεισμός δεν την έπληξε τόσο ισχυρά.

Οι Ρωμιοί πριν τον σεισμό ζούσαν κυρίως στην Αντιόχεια και στα χωριά Αρσούς (Ῥῶσός), Σαμαντάγκ (Σελεύκεια ἐν Πιερίᾳ) και σε δύο χωριά στο Αλτινοζού (Altınözü) που ονομάζονται Sarilar και Cneydo. Όπως μας εξήγησαν, η κατάσταση των σπιτιών εκεί είναι λίγο καλύτερη, αλλά οι περισσότεροι Ρωμιοί εγκατέλειψαν τα σπίτια τους λόγω έλλειψης υποδομών, τροφής, νερού, καυσίμων, ηλεκτρισμού και ούτω καθεξής.

Οι ζημιές στις εκκλησίες

Σχεδόν όλες οι εκκλησίες έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Η εκκλησία που υπέστη τις περισσότερες ζημιές είναι η μητρόπολη των Αγίων Πέτρου και Παύλου στην Αντιόχεια.



Η μόνη εκκλησία που έμεινε ανέπαφη από τα Ρίχτερ είναι του Αγίου Πέτρου, που είναι χτισμένη σε μία σπηλιά [δείτε ΕΔΩ].

Ο Άγιος Πέτρος είναι η παλαιότερη εκκλησία της περιοχής και μια από τις παλαιότερες εκκλησίες στον κόσμο και η μόνη που δεν έχει υποστεί ζημιές.

Κίνδυνος ολοκληρωτικού ξεριζωμού

Ο ελληνορωμαϊκός πληθυσμός της Αντιόχειας εξαιρέθηκε από την ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το 1923 επειδή η Αντιόχεια, μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ήταν εκείνη την περίοδο έδαφος της Συρίας υπό γαλλική εντολή. Το 1939 προσαρτήθηκε στην Τουρκική Δημοκρατία.

Στην ανησυχία μας εάν μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου υπάρχει κίνδυνος η πόλη να εγκαταλειφθεί και από τον εναπομείναντα ελληνορθόδοξο πληθυσμό, οι πηγές μας ήταν δυστυχώς καταφατικές.

«Ναι», μας είπαν, «υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος οι τόποι να εγκαταλειφθούν από τον υπόλοιπο ελληνορθόδοξο πληθυσμό.

»Αν δεν τους βοηθήσουμε να ξαναφτιάξουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους, θα ξεκινήσουν μία νέα ζωή σε άλλες πόλεις μακριά από την Αντιόχεια, διάσπαρτες και απομακρυσμένες μεταξύ τους σε όλη την Τουρκία και κάποιοι από αυτούς θα αφήσουν εντελώς τη χώρα και θα φύγουν μετανάστες στο εξωτερικό».
Τι χρειάζονται οι σεισμόπληκτοι Ελληνορθόδοξοι

Οι σεισμόπληκτοι Ρωμιοί χρειάζονται επειγόντως ζεστές σκηνές, θερμάστρες, ντουσιέρες και τουαλέτες.

Ωστόσο, όλοι οι Έλληνες οφείλουμε να τους στηρίξουμε οικονομικά ώστε να μπορέσουν να ξαναχτίσουν τις εκκλησίες, τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους. Να μην «αδειάσει» η Αντιόχεια από τον εναπομείναντα ελληνορωμαϊκό της πληθυσμό.

Όπως μας διαβεβαίωσαν, ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσουμε άμεσα τον ελληνορθόδοξο λαό είναι να προσφέρουμε χρήματα στο Πατριαρχείο Αντιόχειας.

Συγκροτήθηκε Επιτροπή με σκοπό την ανοικοδόμηση της ελληνορθόδοξης κοινότητας στην Αντιόχεια και τις γύρω περιοχές.

Στον ακόλουθο σύνδεσμο θα βρείτε τους τραπεζικούς λογαριασμούς της Εκκλησίας:

ΕΔΩ: Οργανισμός αρωγής του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αντιόχειας – Πώς θα βοηθήσετε

Οι συνομιλητές μας από την περιοχή κάνουν έκκληση στις κυβερνήσεις Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας να ενημερώσουν το ελληνικό έθνος, σε Ελλάδα, Κύπρο και Διασπορά, για τους Ρωμιούς της Αντιόχειας και να έχουν καλές σχέσεις με το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο, τον Λίβανο και τη Συρία. Προσθέτουν ότι θα ήθελαν καλύτερες σχέσεις και μεταξύ των ιερέων του Οικ. Πατριαρχείου με τους ιερείς του Πατριαρχείου Αντιόχειας στη Διασπορά σε Ευρώπη, Αμερική, Αφρική, Ασία, Αυστραλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.