Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ανοίγει μεθαύριο Τετάρτη (22.2.2023) η πλατφόρμα του Market Pass – Ποια ΑΦΜ προηγούνται, τα κριτήρια, τα ποσά

     Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το Market Pass καθώς την Τετάρτη (22.2.2023) ανοίγει η πλατφόρμα για να κάνουν τις αιτήσεις τους οι δι...

    



Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το Market Pass καθώς την Τετάρτη (22.2.2023) ανοίγει η πλατφόρμα για να κάνουν τις αιτήσεις τους οι δικαιούχοι. Οι δικαιούχοι θα μπουν να κάνουν τις αιτήσεις τους για το Market Pass βάσει του τελευταίου ψηφίου του ΑΦΜ τους.

Ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος τόνισε χθες (19.2.2023) μιλώντας στο Mega ότι τις δυο πρώτες μέρες οι αιτήσεις θα γίνονται τμηματικά βάσει των ΑΦΜ.

«Η διαδικασία θα γίνει τμηματικά, βάσει ΑΦΜ, σε δύο ημέρες. Την πρώτη ημέρα θα είναι διαθέσιμη για τους πολίτες των οποίων οι ΑΦΜ λήγουν από 0 έως 4 (δηλαδή 0, 1, 2, 3, 4), ενώ την επομένη για τους ΑΦΜ με λήγοντα 5, 6, 7, 8, 9», τόνισε ο Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος. Επίσης, διευκρίνισε ότι μετά τη δεύτερη μέρα και συγκεκριμένα από την Παρασκευή (24.2.2023) οι αιτήσεις στην πλατφόρμα του Market Pass θα γίνονται χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν τα τελευταία ψηφία των ΑΦΜ των δικαιούχων.

«Αναμένονται 1 εκατ. αιτήσεις την ημέρα»

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημείωσε ότι στην πρεμιέρα του Market Pass την Τετάρτη, αναμένεται να… σπάσουν τα κοντέρ από τις αιτήσεις. Ο Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος ανέφερε ότι θα γίνει «νέο ρεκόρ υποβολής αιτήσεων με 1 εκατ. αιτήσεις την ημέρα. Αυτός είναι ο στόχος, το επίτευγμα που θέλουμε να φτάσουμε». Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ξεκαθάρισε ότι για το Market Pass «δεν χρειάζεται κανένα δικαιολογητικό, όπως ακριβώς συνέβη και στο Fuel Pass. Είναι εξαιρετικά σημαντικό σε κάθε προσπάθεια που κάνουμε».

Οι πολίτες θα κάνουν τις αιτήσεις τους συμπληρώνοντας απλά τους κωδικούς Taxisnet και την υπόλοιπη δουλειά (ταυτοποίηση, εισοδήματα κ.λ.π) θα την κάνει αυτόματα η πλατφόρμα.

Γιατί συμφέρει η άυλη κάρτα

Ο Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος τόνισε ότι τους πολίτες συμφέρει να πάρουν τα λεφτά για το Market Pass μέσω της άυλης ψηφιακής κάρτας, διότι έτσι θα λάβουν το 100% της οικονομικής ενίσχυσης, ενώ όσοι ζητήσουν την κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό θα πάρουν το 80% του ποσού που δικαιούνται.

Τι γίνεται με το εισόδημα και τους φιλοξενούμενους, πότε μπαίνουν τα λεφτά

Ο Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος έκανε αναφορά και στο τι γίνεται με τους φιλοξενούμενους και το εισόδημά τους και τόνισε ότι: «η ΚΥΑ λέει ότι λαμβάνεται υπ’ όψιν το οικογενειακό εισόδημα και προσαυξάνεται κατά 5.000 για προσαρτώμενα μέλη και φιλοξενούμενους». Εξήγησε πάντως, ότι δεν θα ληφθεί υπ’ όψιν το εισόδημα όλων των φιλοξενούμενων για το Market Pass, παρά μόνο των συζύγων.

Ο Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος επισήμανε επίσης ότι τα ποσά του Market Pass θα καταβάλλονται «τις τρεις πρώτες ημέρες κάθε μήνα. Αν δεν χρησιμοποιήσει ο δικαιούχος όλο το ποσό, τότε τα χρήματα θα μένουν εκεί, έως την 31η Αυγούστου 2023».

To Market Pass είναι ένα μέτρο που θα παραμείνει σε ισχύ έως και τον Ιούλιο. Θα καλύπτει το 10% των αγορών των νοικοκυριών. Οι αγορές θα γίνονται σε σούπερ μάρκετ, φούρνους, μίνι μάρκετ, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία και σε άλλα καταστήματα λιανικής τροφίμων.

Αν κάποιος δει ότι η αίτησή του έχει απορριφθεί, τότε θα έχει τη δυνατότητα να ξανακάνει νέο αίτημα. Η προθεσμία για τις απορριφθείσες αιτήσεις, θα λήξει στις 2 Μαΐου. Οι πρώτες πληρωμές αναμένεται να γίνουν αρχές Μαρτίου και η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 15 Μαρτίου.

Πρώτα, θα πιστωθούν τα ποσά για τις αιτήσεις που θα γίνουν έως τις 28 Φεβρουαρίου και έως τις 20 Μαρτίου για όσες γίνουν μέχρι τις 15 Μαρτίου. Για τους υπόλοιπους μήνες, η πληρωμή θα πραγματοποιείται έως την τρίτη μέρα του κάθε μήνα.

Τα ποσά

Μονομελές νοικοκυριό θα λαμβάνει 22 ευρώ το μήνα
Ζευγάρι χωρίς παιδιά 32 ευρώ
Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο παιδί, επίσης 32 ευρώ
Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα παιδιά 42 ευρώ
Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο παιδί 42 ευρώ
Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα παιδιά 52 ευρώ.

Τα εισοδηματικά κριτήρια

Τα εισοδηματικά κριτήρια για να πάρει κανείς την οικονομική ενίσχυση ξεκινούν από 16.000 ευρώ για τον άγαμο, για ζευγάρι έως 24.000 ευρώ συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, για τις μονογονεϊκές οικογένειες δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 24.000 ευρώ με 5.000 για κάθε επιπλέον παιδί.

Τα περιουσιακά στοιχεία των δικαιούχων είναι έως 250.000 ευρώ για άγαμους, χήρους ή ζευγάρια σε διάσταση.

Από την ενίσχυση εξαιρούνται φυσικά πρόσωπα που το 2021 δηλώθηκαν ως εξαρτώμενα ή σαν φιλοξενούμενα καθώς και όσοι εμπίπτουν στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης για το 2021.

Από το Market Pass εξαιρούνται επίσης οι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού και όλοι όσοι δεν υπέβαλλαν δήλωση φορολογίας εισοδήματος του 2021 έως και την 31 Δεκεμβρίου 2022.

Η υποβολή αιτήσεων θα γίνεται μέσω του vouchers.gov.gr.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.