Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Άγκυρα: Οργή για βίντεο του PKK στη Σουηδία που δείχνει το ομοίωμα του Ερντογάν κρεμασμένο ανάποδα από σχοινί

   Η Τουρκία κατήγγειλε βίντεο που επεξεργάστηκε ομάδα προσκείμενη στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) στη Σουηδία, το οποίο δείχνει δι...

  



Η Τουρκία κατήγγειλε βίντεο που επεξεργάστηκε ομάδα προσκείμενη στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) στη Σουηδία, το οποίο δείχνει διαδηλωτές να κρεμάνε από τα πόδια ένα ομοίωμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έξω από το δημαρχείο της Στοκχόλμης, αποκαλώντας «δικτάτορα» τον Τούρκο πρόεδρο.



Το βίντεο που ανάρτησε στο Twitter η Επιτροπή της Ροζάβα (όπως αποκαλούνται τα κουρδικά εδάφη στη βόρεια Συρία) δείχνει την εκτέλεση του Ιταλού δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι το 1945, και μετά το ομοίωμα του Ερντογάν κρεμασμένο από σχοινί. «Η Ιστορία έδειξε ότι αυτό το τέλος έχουν οι δικτάτορες» υπογραμμίζεται και προστίθεται: «Είναι καιρός ο Ερντογάν να παραιτηθεί προτού καταλήξει κρεμασμένος στην Ταξίμ», την εμβληματική πλατεία της Κωνσταντινούπολης.


Ο πρεσβευτής της Σουηδίας στην Άγκυρα κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών

Ο πρεσβευτής της Σουηδίας στην Άγκυρα, Στάφαν Χέρστρομ, κλήθηκε σήμερα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, και του επιδόθηκε διαμαρτυρία. Του μεταφέρθηκε η αντίδραση της Άγκυρας, ανέφερε τουρκική διπλωματική πηγή. «Τονίστηκε η προσδοκία μας ότι οι δράστες του περιστατικού πρέπει να εντοπιστούν, να διεξαχθούν οι απαραίτητες διαδικασίες και η Σουηδία να τηρήσει τις υποσχέσεις της», πρόσθεσε η πηγή.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας επιβεβαίωσε ότι ο πρεσβευτής είχε κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα, αλλά αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για το τι συζητήθηκε.

Ο Χέρστρομ είχε κληθεί και τον Οκτώβριο στο τουρκικό ΥΠΕΞ, το οποίο διαμαρτυρήθηκε τότε για ένα «προσβλητικό περιεχόμενο» για τον Ερντογάν που προβλήθηκε στη σουηδική δημόσια τηλεόραση, ανακοίνωσε διπλωματική πηγή.

Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τόμπιας Μπίλστρομ δήλωσε σήμερα ότι η Στοκχόλμη καταδίκασε το περιστατικό. «Η κυβέρνηση προστατεύει μια ανοιχτή συζήτηση για πολιτικές επιλογές, αλλά αποστασιοποιείται ανεπιφύλαχτα από τις απειλές και το μίσος κατά των πολιτικών εκπροσώπων», έγραψε στο Twitter. «Το να απεικονίζεται η εκτέλεση ενός εκλεγμένου προέδρου, έξω από το Δημαρχείο, είναι αποτρόπαιο».

Το νέο αυτό περιστατικό σημειώνεται ενόσω η Τουρκία μπλοκάρει από τον Μάιο την ένταξη της Σουηδίας - όπως και της Φινλανδίας - στο ΝΑΤΟ, κατηγορώντας την ότι φιλοξενεί στο έδαφός της μέλη του ΡΚΚ και οργανώσεις που έχουν συμμαχήσει με αυτό, τους οποίους θεωρεί τρομοκράτες.

Για το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, «πρόκειται για σαφή παραβίαση των υποσχέσεων της Σουηδίας στο πλαίσιο του μνημονίου συνεννόησης (σ.σ. που υπογράφηκε στη Μαδρίτη τον Ιούνιο). Απαιτούμε αυτού του είδους οι τρομοκρατικές ενέργειες να μην επιτρέπονται πλέον».

Η Άγκυρα «επιμένει οι υπαίτιοι» αυτού του βίντεο «να ταυτοποιηθούν, να εντοπιστούν και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα», πρόσθεσε το υπουργείο.

Για τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν, «ότι το PKK αψηφά τις σουηδικές αρχές στην καρδιά της Στοκχόλμης αποδεικνύει ότι αυτές δεν πήραν τα αναγκαία μέτρα κατά της τρομοκρατίας, σε αντίθεση με αυτά που διαβεβαίωναν πρόσφατα».

«Η Σουηδία πρέπει να τηρεί τις υποσχέσεις της», αναφέρει σε σειρά μηνυμάτων στο Twitter.

Ο Αλτούν προειδοποιεί ότι, υπό αυτές τις συνθήκες, «θα ήταν μάταιο από την πλευρά της Τουρκίας να κάνει παραχωρήσεις» και θυμίζει ότι η χώρα είναι «μέλος του ΝΑΤΟ εδώ και 70 χρόνια».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.