Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Nordic Monitor: Ο Ιμπραήμ Καλίν ήταν ενεργό μέλος του Quds Force, παραρτήματος των Φρουρών της Ιρανικής Επανάστασης στην Τουρκία

    Σε μια τρομακτική αποκάλυψη για τον Ιμπραήμ Καλίν, εξ απορρήτων συνεργάτη του ισλαμιστή προέδρου Ερντογάν προχωρά το γνωστό αντικαθεστω...

   



Σε μια τρομακτική αποκάλυψη για τον Ιμπραήμ Καλίν, εξ απορρήτων συνεργάτη του ισλαμιστή προέδρου Ερντογάν προχωρά το γνωστό αντικαθεστωτικό διαδικτυακό μέσο Nordic Monitor.

Σε άρθρο του αυτοεξόριστου στη Στοκχόλμη Abdullah Bozkurt, παρατίθενται στοιχεία που ξεσκεπάζουν την εμπλοκή του Ιμπραήμ Καλίν στο παρακλάδι των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, δίκτυο Quds Force, στην Τουρκία και περιγράφεται πως στελέχη που είχαν καταδικαστεί για τρομοκρατική δράση μέσα στην Τουρκία αθωώθηκαν μεθοδικά ή απλώς απελευθερώθηκαν σταδικά από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία το σύστημα Ερντογάν. Και επισημαίνεται ο κομβικός ρόλος του Καλίν που μετέχει ενεργά σε διαπραγματεύσεις με το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και άλλες συμμαχικές χώρες και μάλιστα γίνεται κοινωνός εξαιρετικά ευαίσθητων συμμαχικών πληροφοριών.

Γράφει αναλυτικά ο Abdullah Bozkurt, στο Nordic Monitor

Ο İbrahim Kalın, εκπρόσωπος του προέδρου και επικεφαλής βοηθός του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανατράφηκε στο δίκτυο Quds Force του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), σύμφωνα με έρευνα του Nordic Monitor.

Το ιστορικό της σχέσης του Καλίν με το μακρύ χέρι του καθεστώτος των μουλάδων στο εξωτερικό εγείρει ανησυχίες, δεδομένου ότι γνωρίζει άκρως απόρρητες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων αυτών που διαβιβάστηκαν από τους συμμάχους της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ καθώς και από το Ισραήλ.

Αν και δεν κατέχει τον επίσημο τίτλο του συμβούλου εθνικής ασφάλειας, ο Καλίν είχε συνομιλίες ανώτατου επιπέδου με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Jake Sullivan και ηγήθηκε τουρκικής αντιπροσωπείας για να διαπραγματευτεί με σουηδικές και φινλανδικές αντιπροσωπείες σχετικά με τις τουρκικές απαιτήσεις πριν από την έγκριση της Άγκυρας για την ένταξη των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με την έρευνα του Nordic Monitor, ο Καλίν φαίνεται να συνδέθηκε με ένα δίκτυο της Quds Force στην Άγκυρα, τα μέλη του οποίου επικεντρώνονταν γύρω από ένα σκληροπυρηνικό, ριζοσπαστικό περιοδικό που ονομάζεται Yeryüzü, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το ιρανικό καθεστώς των μουλάδων και προωθούσε μια θρησκευτική επανάσταση ιρανικού τύπου στην Τουρκία.

Το περιοδικό κατονομάστηκε ως σημείο συγκέντρωσης για τη Δύναμη Κουντς στην τουρκική πρωτεύουσα σε κατηγορητήριο που ετοίμασε το γραφείο του γενικού εισαγγελέα στο Δικαστήριο Κρατικής Ασφάλειας το 2000.

Η «κυψέλη» διοικούνταν από τον Φερχάν Οζμέν, ο οποίος είχε εκπαιδευτεί σε όπλα και εκρηκτικά στο Ιράν και καταδικάστηκε για μια σειρά δολοφονιών, συμπεριλαμβανομένης αυτής του δημοσιογράφου Uğur Mumcu τη δεκαετία του 1990.


Σελίδες από την έκδοση της 15ης Δεκεμβρίου 1990 του περιοδικού Yeryüzü που χρηματοδοτήθηκε από το Ιράν, στο οποίο συμμετείχε ο İbrahim Kalın

Σε κάθε τεύχος, το περιοδικό δημοσίευε σκληρά αντισημιτικό και αντιδυτικό περιεχόμενο, υποστήριζε τη βίαιη και ένοπλη τζιχάντ και συχνά παρουσίαζε εξέχοντα μέλη των ιρανών μουλάδων ως σεβαστές προσωπικότητες.

Ο Καλίν εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην έκδοση του Yeryüzü στις 15 Δεκεμβρίου 1990, σε ένα άρθρο με τίτλο «Οι Μουσουλμάνοι μπορούν να πολεμήσουν μόνο για τον Αλλάχ».

Το άρθρο γράφτηκε για να προωθήσει μια άποψη κατά της εμπλοκής της Τουρκίας στον Πρώτο Πόλεμο του Κόλπου για να βοηθήσει έναν υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, πολυεθνική συμμαχία να απαντήσει στην ιρακινή εισβολή στο Κουβέιτ στις 2 Αυγούστου 1990.

Ο τότε Τούρκος Πρόεδρος Τουργκούτ Οζάλ υποστήριζε την Τουρκία συμμετοχή στον συνασπισμό, ενώ οι στρατιωτικοί ήταν απρόθυμοι να το κάνουν.

Οι απόψεις Καλίν

Ο Καλίν, ένας νεαρός φοιτητής στη σχολή φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης εκείνη την εποχή, είπε στο άρθρο ότι πρέπει να οργανωθούν μεγάλες διαδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο και ότι ο κόσμος πρέπει να αντιδράσει σε ενέργειες όπως η κινητοποίηση του στρατού ή η αποστολή στρατευμάτων από την Τουρκία για ένταξη στον αμερικανικό συνασπισμό.

Στο ίδιο άρθρο αναφέρθηκαν άλλοι ότι αν τους έστελναν να πολεμήσουν, θα σκότωναν πρώτα Αμερικανούς ή Βρετανούς αξιωματικούς στις μονάδες τους αντί να πυροβολούσαν εναντίον των ιρακινών στρατευμάτων.

Οι μουσουλμάνοι πρέπει να διεξάγουν πόλεμο εναντίον των Αμερικανών και των συνεργατών τους και όχι να πολεμούν για τα συμφέροντα των ΗΠΑ, είπαν κάποιοι στο ίδιο άρθρο.

Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Πολέμου του Κόλπου, η Τουρκία δεν έστειλε στρατεύματα για να πολεμήσει ενάντια στις δυνάμεις εισβολής του Ιράκ, αλλά επέτρεψε σε αμερικανικά αεροσκάφη να επιχειρήσουν από τη βάση Ιντσιρλίκ στη νοτιοανατολική περιοχή της Τουρκίας.

Η Τουρκία ενίσχυσε επίσης την παρουσία των στρατευμάτων της κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, εμποδίζοντας το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν να μετακινήσει ορισμένες από τις δυνάμεις της σε ενεργές συγκρούσεις στο νότο ενάντια στις δυνάμεις του συνασπισμού.
Αποθεώνοντας του Μουλάδες

Μετά την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο, η δέσμευση του Kalın με το δίκτυο Quds Force συνεχίστηκε. Σε ένα άρθρο με τίτλο «Geç Kalmış Bir Tanıtım» (Μια καθυστερημένη εισαγωγή) που δημοσιεύτηκε στο Kitap Dergisi (Book Journal) τον Δεκέμβριο του 1989, επαίνεσε την ισλαμική επανάσταση του Ιράν και τον ηγέτη της Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί, δανειζόμενος ρητορική από το καθεστώς των μουλάδων.

Ο Καλίν χαρακτήρισε τον Χομεϊνί ως «οδηγό [rehber] της εξέγερσης [kıyam]», «αρχηγό της ισλαμικής επανάστασης», «ιμάμη επαναστατών μουσουλμάνων» και «παράδειγμα πιστών μουσουλμάνων».

Οι επιχειρήσεις της Δύναμης Quds που επικεντρώθηκαν γύρω από το περιοδικό Yeryüzü τεκμηριώθηκαν καλά από Τούρκους ερευνητές σε μια ποινική υπόθεση ορόσημο στις αρχές του 2000.

Σύμφωνα με δικαστική μαρτυρία του αρχηγού της τουρκικής αστυνομίας Erkan Ünal, ο οποίος ερεύνησε γραφεία της Quds Force μεταξύ 2011 και 2014, Ιρανοί πράκτορες χρησιμοποίησαν το περιοδικό για να διευθύνουν τις μυστικές επιχειρήσεις τους.

Είπε στους δικαστές του 14ου Ανώτατου Ποινικού Δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης στις 19 Μαρτίου 2018 ότι πολλά περιουσιακά στοιχεία της Δύναμης Quds που ενεργοποιήθηκαν εκ νέου, μερικά μάλιστα αργότερα προσδιορίστηκαν υπό κυρώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, ήταν μέλη αυτού του πυρήνα Yeryüzü στην Άγκυρα.


Ο αρχηγός της τουρκικής αστυνομίας Erkan Ünal, ο οποίος ερεύνησε κελιά της Δύναμης Quds μεταξύ 2011 και 2014, αναγνώρισε τον Yeryüzü ως μέρος της δομής του πυρήνα της Quds Force σε μια ακροαματική διαδικασία το 2018

Σχεδόν κάθε τεύχος του περιοδικού υποβλήθηκε σε νομική έρευνα από τις αρχές και εκδόθηκαν αποφάσεις για την κατάσχεση όλων των αντιτύπων του περιοδικού που κυκλοφορούσε.

Το περιοδικό αναγκάστηκε να κλείσει μετά από μια σειρά ποινικών ερευνών που κατηγόρησαν πολλούς από τους υπαλλήλους του, συμπεριλαμβανομένου του αρχισυντάκτη Burhan Kavuncu, ενός κορυφαίου στελέχους της Quds Force, για άρθρα για την αντιτρομοκρατία.

Οι δίκες που ακολούθησαν αποκάλυψαν πώς το Ιράν σχεδίαζε και διέπραξε δολοφονίες, βομβιστικές επιθέσεις και απαγωγές στην Τουρκία χρησιμοποιώντας Τούρκους πράκτορές του που εργάζονταν σε συντονισμό με Ιρανούς χειριστές.

Πολλοί ταυτοποιήθηκαν ως μέλη της «κυψέλης» Yeryüzü. Τα στοιχεία επιβεβαίωσαν ότι τα γραφεία περιοδικών και εφημερίδων που χρηματοδοτούνται από το Ιράν, όπως το Yeryüzü, το Tevhid και το Selam, χρησιμοποιήθηκαν ως τόποι συνεδριάσεων για στελέχη της Quds Force και ότι οι δημοσιεύσεις χρησίμευσαν επίσης ως μέσο για την προσέγγιση νέων στρατολογημένων.

Οι περισσότεροι ύποπτοι της Δύναμης Quds που καταδικάστηκαν για σοβαρές κατηγορίες αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την άνοδο του Ερντογάν στην εξουσία στις εκλογές του Νοεμβρίου 2002, άλλοι μέσω νομοσχεδίων αμνηστίας που προωθήθηκαν στο κοινοβούλιο από την κυβέρνηση και άλλοι μέσω σχεδίων επανάληψης δίκης που ενορχηστρώθηκαν από το υπουργείο Δικαιοσύνης, στο οποίο κυριαρχούν οι ισλαμιστές.


Το κατηγορητήριο που κατατέθηκε το 2000 από έναν Τούρκο εισαγγελέα που ονόμασε το περιοδικό Yeryüzü ως τμήμα πυρήνα της δύναμης Quds στην Άγκυρα

Ωστόσο, η ανανεωμένη αντιτρομοκρατική έρευνα κατά της Δύναμης Quds, γνωστή με το τουρκικό της όνομα, Selam Tevhid, ξεκίνησε το 2011 από εισαγγελείς στην Κωνσταντινούπολη μετά από πληροφορίες και πληροφορίες που συλλέγονται στην εγχώρια τουρκική αστυνομία καθώς και πληροφορίες που διαβιβάστηκαν από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Το Ιράν είχε επανενεργοποιήσει πολλούς από τους πρώην λειτουργούς του, οι οποίοι στην πραγματικότητα εντοπίστηκαν σε έρευνες κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 και των αρχών του 2000.

Καθώς η έρευνα εμβάθυνε, ορισμένοι ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων δύο συμβούλων του Προέδρου Ερντογάν, καθώς και του επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών MIT Hakan Fidan, ενοχοποιήθηκαν για διασυνδέσεις με πυρήνες της ιρανικής δύναμης Quds και Ιρανούς στρατηγούς.

Όλοι αθώοι και ελεύθεροι από τον Ερντογάν

Ο Ερντογάν «σκότωσε» την έρευνα τον Φεβρουάριο του 2014 μόλις ειδοποιήθηκε γι’ αυτό και η υπόθεση δεν πήγε ποτέ στο δικαστήριο. Αντίθετα, οι ερευνητές που σχεδίασαν το δίκτυο της δύναμης Quds στην Τουρκία τιμωρήθηκαν από το καθεστώς Ερντογάν και ορισμένοι φυλακίστηκαν με ψευδείς κατηγορίες.

Τα αποδεικτικά στοιχεία που συλλέχθηκαν στην τουρκική έρευνα μεταξύ 2011 και 2014 επιβεβαιώθηκαν και από τις ΗΠΑ όταν ένας χαρακτηρισμός, που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ τον Μάιο του 2021, επέβαλε κυρώσεις σε βασικούς στελέχη της Δύναμης Quds που είχαν ήδη εντοπιστεί κατά τη διάρκεια της έρευνας που διεξήγαγε το τουρκικό κοινό. εισαγγελείς και αστυνομία μέχρι το 2014.

Σύμφωνα με το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (OFAC), οι Τούρκοι υπήκοοι Hakkı Selçuk Şanlı, Abdulhamit Çelik και Seyyid Cemal Gündüz συνεργάστηκαν με τον αξιωματούχο του IRGC Behnam Shahriyari σε ένα διεθνές δίκτυο λαθρεμπορίου πετρελαίου και ξεπλύματος χρήματος που παρήγαγε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για λογαριασμό του Ιράν και της αντιπροσώπου του Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Ο Σανλί συνελήφθη στις 13 Μαΐου 2000 και καταδικάστηκε σε 12 χρόνια και έξι μήνες φυλάκιση για συμμετοχή σε τρομοκρατικά σχέδια που στόχευαν τουρκικά και αμερικανικά συμφέροντα.

Η δίκη αποκάλυψε πώς αυτός και οι συνεργάτες του βοήθησαν στη δημιουργία του δικτύου Quds Force τη δεκαετία του 1990 με εντολή του τότε στρατηγού του IRGC Nasir Takipur.

Ωστόσο, αφέθηκε ελεύθερος το 2004, όταν η κυβέρνηση του τότε πρωθυπουργού Ερντογάν προώθησε ένα νομοσχέδιο αμνηστίας στο κοινοβούλιο, μειώνοντας τις ποινές για ορισμένους κατάδικους. Χρησιμοποιήθηκε ξανά από τους χειριστές του, αφού κράτησε χαμηλό προφίλ για χρόνια και άρχισε να διευθύνει πολλές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς κεφαλαίων για λογαριασμό της Quds Force, της παροχής οικονομικής υποστήριξης σε στελέχη της Quds Force στη φυλακή και της διαχείρισης ενός προγράμματος στρατολόγησης και ανάπτυξης περιουσιακών στοιχείων για Ιρανούς νοημοσύνη στην Άγκυρα.

Όπως ο Σανλί, ο συνεργάτης του Τσελίκ έχει επίσης ένα μεγάλο φάκελο στο τουρκικό σύστημα ποινικής δικαιοσύνης. Το 1996 ο Τσελίκ καταδικάστηκε για τη δολοφονία δύο αντιπάλων του ιρανικού καθεστώτος στην Τουρκία και καταδικάστηκε σε 12 χρόνια και έξι μήνες φυλάκιση, αν και αφέθηκε ελεύθερος το 2004 ως αποτέλεσμα αμνηστίας.

Παραδέχτηκε σε κατάθεσή του τον Μάιο του 2000 ως μέρος της έρευνας Tevhid Selam ότι είχε εκπαιδευτεί για πάνω από δύο μήνες στο Ιράν για να οργανώνει επιθέσεις στην Τουρκία και να διεξάγει επιχειρήσεις πληροφοριών για λογαριασμό του Ιράν.

Ο Γκουντούζ, άλλος συνεργάτης του Σανλί, ήταν επίσης κόκκινη σημαία στην τουρκική έρευνα. Παντρεμένος με μια Ιρανή, ο Gündüz είχε επαφές με τις ιρανικές μυστικές υπηρεσίες από τη δεκαετία του 1980 και ίδρυσε επιχειρήσεις τόσο στο Ιράν όσο και στην Τουρκία.

Ο κομβικός ρόλος Καλίν σήμερα

Σήμερα ο Καλίν, ο οποίος συνδέθηκε με τη δύναμη Quds, εργάζεται στο προεδρικό μέγαρο ως αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής, το οποίο ενεργεί ως το κύριο όργανο «υπεύθυνο για την πρόταση νέων πολιτικών, την επίβλεψη της εφαρμογής των πολιτικών και τη λήψη μακροοικονομικών αποφάσεων».

Αν και ο Ερντογάν είναι ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, ο Καλίν διευθύνει ουσιαστικά τη διαδικασία διαμόρφωσης και λήψης αποφάσεων της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής μέσω αυτού από το 2018, όταν η Τουρκία υιοθέτησε ένα ιμπεριαλιστικό προεδρικό σύστημα σε βάρος της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Πηγή Nordic Monitor / Abdullah Bozkurt
Στοκχόλμη, Σουηδία


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.