Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Στέβο Πενταρόφσκι: Πέρασε η εποχή που η Αλβανία θεωρούνταν εχθρός μας

    Ο πρόεδρος των Σκοπίων, Στέβο Πενταρόφσκι, χαρακτήρισε «περιττές» και «ξεπερασμένες» τις αντιδράσεις σχετικά με τη συνάντηση στα Τίρανα...

   



Ο πρόεδρος των Σκοπίων, Στέβο Πενταρόφσκι, χαρακτήρισε «περιττές» και «ξεπερασμένες» τις αντιδράσεις σχετικά με τη συνάντηση στα Τίρανα του πρωθυπουργού Έντι Ράμα με τους αρχηγούς των αλβανικών πολιτικών κομμάτων στα Σκόπια.

Σχετικά με τη συνάντηση αυτή, στην οποία, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την επιτάχυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και των δύο χωρών, υπήρξαν πολλές αντιδράσεις στα Σκόπια, ιδίως από την αντιπολίτευση των Σκοπίων, η οποία κάλεσε τον Αλβανό πρωθυπουργό ως «προσπάθεια να σωθεί η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι», αλλά και ως «επιβλαβής για το «μακεδονικό» κράτος και τα εθνικά συμφέροντα».

Το VMRO DPMNE έχει επίσης αντιδράσει στη συζήτηση σε αυτή τη συνάντηση για την τροποποίηση του συντάγματος των Σκοπίων, ως προϋπόθεση που προκύπτει από τη συμφωνία με τη Σόφια για την ένταξη των Βουλγάρων στο σύνταγμα.

Ωστόσο, σε δήλωση στα ΜΜΕ, ο Πρόεδρος Pendarovski είπε ότι «έχει περάσει ο καιρός που οι πολιτικές διεργασίες, τα γεγονότα ή οι συναντήσεις που λαμβάνουν χώρα στα Τίρανα θα πρέπει να θεωρούνται απειλή για την ασφάλειά μας.

«Πριν από δεκαετίες, η τότε Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Αλβανίας ήταν απειλή για την ασφάλεια μας. Έχει περάσει καιρός που οι πολιτικές διεργασίες ή γεγονότα ή συναντήσεις που λαμβάνουν χώρα στα Τίρανα πρέπει να θεωρούνται απειλή για την ασφάλεια μας. Ας μην ξεχνάμε, η Δημοκρατία της Αλβανίας είναι μέλος του ΝΑΤΟ και έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την ΕΕ μαζί με εμάς. Η Αλβανία είναι φίλη μας και δεν έχω καμία αμφιβολία για τυχόν μυστικές προθέσεις του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα. Δεν νομίζω ότι δημιουργείται κάποιο αντιμακεδονικό σενάριο εκεί», δήλωσε ο Πενταρόφσκι.

Σχετικά με τα σχόλια ότι οι Αλβανοί ηγέτες κλήθηκαν στα Τίρανα για να συμφωνήσουν για τις συνταγματικές αλλαγές, ο Πενταρόφσκι είπε ότι για το θέμα αυτό δεν χρειάζεται να πάει στη συνάντηση, καθώς όπως είπε, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί που βρίσκονταν στα Τίρανα και στο παρελθόν δήλωσαν ότι θα υποστηρίξουν την τροποποίηση του Συντάγματος για την ένταξη των Βουλγάρων στο Προοίμιο, ως απαραίτητη προϋπόθεση για να μην επαναληφθεί το βουλγαρικό βέτο στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των Σκοπίων.

Τη συνάντηση που είχαν οι αρχηγοί των κομμάτων του αλβανικού μπλοκ με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας αξιολόγησε θετικά ο πρωθυπουργός Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι ο οποίος δήλωσε την Τετάρτη ότι «κάθε συνάντηση με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα είναι ευπρόσδεκτη» γιατί σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κοβάτσεφσκι, «Ο Έντι Ράμα είναι φίλος, αποδεδειγμένα της Βόρειας Μακεδονίας και αποδεδειγμένος ευρωατλανιστής».

Η συνάντηση που έγινε την Τρίτη στα Τίρανα έγινε με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα και συμμετείχαν οι ηγέτες όλων των αλβανικών κομμάτων από τη Βόρεια Μακεδονία, εκτός από τον επικεφαλής του κινήματος Besa, Μπιλάλ Κασάμι, ο οποίος, αν και προσκεκλημένος , αρνήθηκε να παραστεί με το σκεπτικό ότι δεν ήθελε να καθίσει σε τραπέζι με τον επικεφαλής του DUI, Αλί Αχμέτι.

Ο Κασάμι είχε αξιολογήσει τη συνάντηση ως «προσπάθεια να σωθεί ο Αχμέτι μετά τις διαφωνίες στο κόμμα του».

Όμως, μετά τη συνάντηση, οι ηγέτες των αλβανικών κομμάτων εκτίμησαν ότι η συνάντηση ήταν χαλαρωτική και σε «αδελφικό πνεύμα» και ότι στο επίκεντρο ήταν το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον της Αλβανίας και των Σκοπίων.

REL
The Hellenic Information Team

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.