Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Η τουρκία δεν θα αλλάξει ακόμη κι αν ο Ερντογάν πεθάνει είτε από σφαίρα στο κεφάλι είτε από καρκίνο... λέει ο Μαϊκλ Ρουμπιν!

  Λες και διαβάζει "Στόχο" (αλλά μπορεί και να διαβάζει) ο Αμερικανός Αναλυτής και πρωην Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Μαϊκλ Ρούμπιν...

 


Λες και διαβάζει "Στόχο" (αλλά μπορεί και να διαβάζει) ο Αμερικανός Αναλυτής και πρωην Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Μαϊκλ Ρούμπιν για όσα λέει για την τουρκία του Ερντογάν  αλλά και για την τουρκία χωρίς τον Ερντογάν.

Αυτά να τα βλέπουν κάποιοι σαχλαμάρες εδώ που πιστεύουν και λένε πως η πρωτόγνωρη επιθετική ρητορική και οι απειλές κατά της Ελλάδος έχουν προεκλογικό χαρακτήρα... Διαβάστε τι λέει ο Ρούμπιν: 

"Απείλησε η Τουρκία με πόλεμο την Ελλάδα;

Μιλώντας σε συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη την Παρασκευή, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε με στρατιωτική δράση κατά της Ελλάδας.

«Κοίτα Μητσοτάκη, μιλάς εδώ κι εκεί ξανά», είπε, αναφερόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. «Έχετε υπόψη σας ότι οι Τρελοί Τούρκοι θα έρθουν αν επιχειρήσετε να κάνετε το λάθος».

Καθώς η οικονομία της Τουρκίας έχει καταρρεύσει, ο Ερντογάν προσπάθησε να αποσπάσει την προσοχή του τουρκικού κοινού κυματίζοντας την εθνικιστική σημαία.

Συχνά, ρίχνει το βιτριόλι του κατά των ΗΠΑ. Μερικές φορές, στόχος του είναι το Ισραήλ ή η Αρμενία. Η αντικουρδική πολεμική λειτουργεί πάντα. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, οι απειλές της Τουρκίας προς την Ελλάδα έχουν γίνει πιο συχνές. Αυτά συχνά εκδηλώνονται με αλυτρωτικές διεκδικήσεις στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου.

Το ότι η Τουρκία παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο με υπερπτήσεις τζετ και drone υπογραμμίζε ότι το πρόβλημα δεν είναι απλά ρητορικό.

Το Κογκρέσο έχει από καιρό αναγνωρίσει το πρόβλημα της Τουρκίας.

Σήμερα λίγοι γερουσιαστές ή βουλευτές θέλουν να διασυνδέσουν το όνομά τους με μια δικτατορία που διώκει μειονότητες, φυλακίζει δημοσιογράφους και παρέχει υλικοτεχνική υποστήριξη και όπλα σε τρομοκρατικές ομάδες όπως η Χαμάς, η Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αργεί να πάρει θέση.Υπάρχουν τρεις λόγοι για αυτό.

Πρώτον, πολλοί Αμερικανοί διπλωμάτες αξιοποιούν τις επαφές τους με την Τουρκία σε επιχειρηματικές ευκαιρίες μετά τη συνταξιοδότησή τους. Αν ανταγωνίζονταν την Τουρκία με κριτική, ο χρυσός θα γινόταν άνθρακας. Το παραπάνω είναι διεφθαρμένο, αλλά είναι η πραγματικότητα της Ουάσιγκτον.

Δεύτερον, το τμήμα Τουρκίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σύγκριση με εκείνα που εργάζονται σε άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διατηρεί μια πρεσβεία και δύο προξενεία στην Τουρκία. Η πραγματικότητα της γραφειοκρατίας, η προσέγγιση που βασίζεται στη συναίνεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η τάση πολλών διπλωματών να υποστηρίζουν τις χώρες στις οποίες τους αναθέτει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μεταφράζεται σε επιφυλακτικότητα στην κριτική.

Τέλος, κυριαρχεί η ευχή. Καθώς η Τουρκία οδεύει προς τις εκλογές αργότερα αυτό το έτος, πολλοί διπλωμάτες θέλουν πρώτα να πιστέψουν ότι οι εκλογές θα είναι ελεύθερες και δίκαιες.

Επίσης, πολλοί διπλωμάτες ελπίζουν ότι ο Ερντογάν μπορεί να χάσει και, εάν αυτό συμβεί η Τουρκία μπορεί να επιστρέψει στο status quo ante.


Ωστόσο η συγκέντρωση της Παρασκευής θα πρέπει να μας αφυπνίσει. Η προεκλογική εκστρατεία της Τουρκίας δεν έχει ακόμη ξεκινήσει επίσημα, αν και κάθε συγκέντρωση αποτελεί ουσιαστικά μέρος της προσπάθειας του Ερντογάν να επεκτείνει την κυριαρχία του σε μια τρίτη δεκαετία. Ο Ερντογάν είναι πολιτικά έξυπνος.

Το ότι πιστεύει πως τέτοιες υποκινήσεις κατά της Ελλάδας λειτουργούν είναι μια ένδειξη του πόσο μακριά αντιευρωπαϊκό και συνωμοτικό είναι το τουρκικό κοινό.

Δεν ήταν μια συγκέντρωση στη γενέτειρά του Ρίζε ή στα ιδεολογικά του προπύργια, το Ικόνιο και το Καϊσέρι. Η Κωνσταντινούπολη ήταν μια πόλη που το κόμμα του Ερντογάν έχασε δύο φορές στις τελευταίες εκλογές και έχει τη φήμη ότι είναι κοσμοπολίτικη και δυτική.

Ο Ερντογάν μια μέρα θα φύγει, είτε με ψηφοδέλτιο, είτε με σφαίρα, είτε με καρκίνο μένει να φανεί , αλλά η ζημιά που έχει κάνει στην Τουρκία παραμένει τεράστια. Η Ελλάδα μπορεί να αμυνθεί, ειδικά αν έχει F-35. Καθώς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναλύει την Τουρκία, θα πρέπει να επικεντρωθεί όχι μόνο στην απειλή που δημιούργησε ο Ερντογάν, αλλά και πού και πώς την έκανε.

Η αισιοδοξία για το μετεκλογικό μέλλον της Τουρκίας είναι άστοχη.

Το 30% των Τούρκων γεννήθηκαν υπό τον Ερντογάν και περισσότεροι ενηλικιώθηκαν στο σχολικό του σύστημα. Οι περισσότεροι ψηφοφόροι ζούν σε μια φούσκα των μέσων ενημέρωσης που αυτός ελέγχει. Η κατήχηση λειτουργεί.

Επίσης η αυτοσυγκράτηση και η αυτολογοκρισία που κάνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με την ελπίδα ότι η Τουρκία θα μπορούσε να αλλάξει είναι μια χαμένη στρατηγική. Ήταν ένα δώρο στον Ερντογάν και ενθαρρύνει μεγαλύτερο εξτρεμισμό.

Το λυπηρό γεγονός είναι ότι, όπως δείχνουν οι υπολογισμοί του Ερντογάν, το πρόβλημα σήμερα δεν είναι ένας άνθρωπος αλλά η χώρα που έχει διαμορφώσει ."


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.