Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Πτώση Φάντομ στην Ανδραβίδα: Η μαρτυρία για έκρηξη στη θάλασσα.. Ρίχνεται και το «ΝΑΥΤΙΛΟΣ» στις έρευνες

  Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας συνεχίστηκαν οι έρευνες στην θαλάσσια περιοχή 8 ναυτικά μίλια ανοιχτά του Κατάκολου για τον εντοπισμό του...

 



Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας συνεχίστηκαν οι έρευνες στην θαλάσσια περιοχή 8 ναυτικά μίλια ανοιχτά του Κατάκολου για τον εντοπισμό του αγνοούμενου 31χρονου Σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη, κυβερνήτη του μοιραίου Phantom F-4 της 338 Μοίρας, από την 117 Πτέρυγα Μάχης της Ανδραβίδας, που συνετρίβη χθες στις 10.40 το πρωί.

Η αλήθεια είναι ότι όσο περνούν οι ώρες οι ελπίδες εξανεμίζονται. Ωστόσο, όλη τη νύχτα δεν σταμάτησε να πετά στην περιοχή ένα C-130Η της Πολεμικής Αεροπορίας το οποίο πετούσε φωτιστικές φωτοβολίδες ενώ πετούσαν εναλλάξ όλη τη νύχτα ένα Super Puma της ΠΑ και ένα Sikorsky SeaHawk του ΠΝ.

Ταυτόχρονα, σημαντική είναι η συνδρομή από τα 4 πλωτά του Λιμενικού Σώματος μαζί με το ναυαγοσωστικό, που με μεγάλες μονάδες φώτιζαν την θαλάσσια περιοχή.

Το συγκεκριμένο σημείο της συντριβής έχει βάθος 1.000 μέτρα ενώ η μορφολογία του βυθού παρουσιάζει μία χαράδρα, μήκους άνω των 100 μέτρων. Γι’ αυτό τον λόγο λοιπόν, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του enikos.gr, επιστρατεύεται το ΝΑΥΤΙΛΟΣ του Πολεμικού Ναυτικού.

Πρόκειται για χαλύβδινο πλοίο – ωκεανογραφικό, που φέρει πληθώρα υδρογραφικών και ωκεανογραφικών συστημάτων, τα οποία μπορούν να κάνουν τον βυθό διάφανο και να φωτίσουν τις έρευνες.

Επιπλέον, φέρει μία υδρογραφική άκατο με γάστρα «trimaran», βάρους 5 τόνων εξοπλισμένη με ηχοβολιστικό πολλαπλής δέσμης (Multibeam) Seabat Τ-20P και υπολογιστή κινηματικών δεδομένων πραγματικού χρόνου (RTK) Applanix POS MV.

Η μαρτυρία για έκρηξη στη θάλασσα

Την τραγωδία με τα μάτια του είδε ο κυβερνήτης του δεύτερου F4 – Φάντομ, το οποίο πετούσε στην άσκηση μαζί με αυτό που συνετρίβη νότια της Ανδραβίδας το πρωί της Δευτέρας (30.01.2023), με τον συγκυβερνήτη υποσμηναγό Μάριο – Μιχαήλ Τουρούτσικα να έχει βρεθεί ήδη νεκρός.

Τα μαχητικά αεροσκάφη F-4 Φάντομ που σηκώθηκαν από την 177 Πτέρυγα Μάχης της Ανδραβίδας, πραγματοποιούσαν εκπαιδευτικές ασκήσεις σε εξαιρετικά χαμηλό ύψος, «μηδενίζοντας» σχεδόν τα περιθώρια αντίδρασης των χειριστών σε περίπτωση λάθους. Οι πιλότοι του πρώτου αεροσκάφους αντιλήφθηκαν ότι κάτι «πάει στραβά» με το δεύτερο Phantom και ειδοποίησαν άμεσα τον πύργο ελέγχου.

Σύμφωνα με τα όσα μέτεδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR, ο κυβερνήτης του F-4 Phantom (ήταν το νο1) είδε με τα μάτια του τη συντριβή του μοιραίου μαχητικού.

«Στη διάρκεια μιας παρατεταμένης στροφής κι ενώ πετούσαμε σε ύψος 300 ποδών περίπου, γύρισα το κεφάλι μου να δω τον No2, αλλά δεν τον είδα. Ξανακοίταξα προς τα κάτω και είδα μια έκρηξη, μια φωτιά στη θάλασσα», δήλωσε ο πιλότος του 1ου αεροσκάφους στους συναδέλφους του μόλις προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας, σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο Κώστας Συμεωνίδης.

Η άσκηση που πραγματοποιούσε το ζεύγος των μαχητικών, ήταν μια δύσκολη άσκηση χαμηλών τακτικών στροφών, που συνήθως γίνεται σε ύψος ως 100 μέτρων. Στην άσκηση αυτή με τις πτήσεις και τους ελιγμούς σε χαμηλό υψόμετρο, οι πιλότοι των αεροσκαφών προσπαθούν να αποφύγουν τα εχθρικά ραντάρ.

Μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει σαφή τα αίτια της τραγωδίας, ενώ ποικίλλουν τα σενάρια, από την πιθανότητα τεχνικής δυσλειτουργίας του αεροσκάφους, μέχρι και ανθρώπινο λάθος.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.