Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Τουρκική Ναυτική Ομάδα Κρούσης με ορμητήριο τη νέα Βάση στην κατεχόμενη Καρπασία…

   Η Ναυτική Βάση την οποία ετοιμάζει η Τουρκία στην περιοχή της Καρπασίας συνοδεύεται, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, από «Ναυτική Ομάδα Τ...

  



Η Ναυτική Βάση την οποία ετοιμάζει η Τουρκία στην περιοχή της Καρπασίας συνοδεύεται, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, από «Ναυτική Ομάδα Ταχείας Κρούσης», που θα αποτελείται από σκάφη επιφανείας και θα αναβαθμίζει ακόμη περισσότερο την Άγκυρα στην περιοχή μας. Όπως προστίθεται: «Από τα στοιχεία που υπάρχουν, πρόκειται για προκεχωρημένο σταθμό που θέλει να εξασφαλίσει τον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό της νοτιοανατολικής πτέρυγας της ‘Γαλάζιας Πατρίδας’».

Διάθεση μέσων… και διπλωματικές κινήσεις

Εκτός των πλοίων επιφανείας (από πυραυλακάτους ώς κορβέτες, φρεγάτες, drones θαλάσσης), στη Βάση της Καρπασίας, οι Τούρκοι προγραμματίζουν να στήσουν ραντάρ, αισθητήρες, πυραυλικά συστήματα και άλλα σύγχρονα μέσα συλλογής πληροφοριών για την επιτήρηση των θαλασσών και του εναέριου χώρου σε συνδυασμό με ήδη υπάρχοντα στην οροσειρά του Πενταδακτύλου. Επειδή η Τουρκία διαθέτει τα μέσα, μπορεί να αποπερατώσει τη ναυτική Βάση στην Καρπασία, ακόμη και σε διάστημα δύο ετών, οπότε θα αλλάξει ακόμη περισσότερο η γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή μας. Υπό αυτές τις συνθήκες, εκτιμάται ότι διαγράφεται άπαξ και διά παντός η περίπτωση επιστροφής της Χερσονήσου της Καρπασίας σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού. Για την αποφυγή νέων τετελεσμένων, η νέα Κυβέρνηση θα πρέπει αμέσως να προχωρήσει σε διπλωματικές κινήσεις διεθνώς, καταγγέλλοντας τη νέα επιθετική ενέργεια της Άγκυρας, η οποία δεν στρέφεται μόνο σε βάρος της Κύπρου, αλλά και σε βάρος γειτονικών λαών και κρατών.

Οι στρατηγικές επιπτώσεις

Σύμφωνα με τις ίδιες στρατιωτικές πήγες, η τουρκική Ναυτική Βάση στην Καρπασία:

  1. Ελέγχει τον δίαυλο από το Σουέζ μέχρι την Αλεξανδρέττα με ό,τι αυτό σημαίνει, εάν λάβει κάποιος υπόψη τη σύνδεση της περιοχής με το Μπακού και τη διέλευση φυσικού αερίου ή/και με τους στρατιωτικούς σχεδιασμούς της Τουρκίας στη Συρία.
  2. Είναι συναφής: Α) Με την αναβάθμιση της ρωσικής Βάσης στην Ταρτούς, υπό την εξής έννοια: Συνιστά στρατηγική κίνηση που σχετίζεται με τα συριακά παράλια, διότι ενδέχεται μελλοντικά να υπάρχει απόληξη αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου από τις αραβικές χώρες ή/και το Ιράν. Υπήρχαν τέτοιοι σχεδιασμοί πριν από τον πόλεμο στη Συρία και αποτελούσαν μιαν από τις αιτίες του. Β) Με την αναβάθμιση που θέλει να επιτύχει η Τουρκία στη νέα αρχιτεκτονική της ανατολικής Μεσογείου, ώστε να είναι σημαντικός και αναγκαίος δρων τόσο για το ΝΑΤΟ όσο και για τη Ρωσία, με την οποία συγκατοικεί στη Συρία. Η Άγκυρα δεν θα ήθελε στην περιοχή της να αφήσει τα γεωπολιτικά πλεονεκτήματα στη Ρωσία, αλλά να ενισχύσει τη θέση της έναντι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για να μπορεί να εφαρμόζει καλύτερα την πολιτική του εκκρεμούς. Μια με τη Μόσχα, μια με την Ουάσιγκτον, αναλόγως των τουρκικών συμφερόντων.
  3. Συνδέεται με τη Βάση στο Λευκόνοικο για «μη επανδρωμένα αεροσκάφη», που ανήκουν σε ένα ευρύτερο δίκτυο της Τουρκίας που επεκτείνεται από τη μια προς το Αιγαίο και από την άλλη προς τη Συρία και την ευρύτερη Μέση Ανατολή. Ο τουρκικός σχεδιασμός είναι εκ των πραγμάτων συναφής με τον εναέριο έλεγχο που θέλει να εμπεδώσει η Άγκυρα περιφερειακά. Όπως πρόσθετα επισημαίνεται από στρατιωτικές πηγές, η Βάση στο Λευκόνοικο δεν είναι παράξενο να αποτελέσει μελλοντικά χώρο στάθμευσης των υπό κατασκευή μη επανδρωμένων αεροσκαφών «Kizilelma» («κόκκινο μήλο»), στα οποία οι Τούρκοι προσδοκούν να προσδώσουν υπερηχητικό χαρακτήρα με πυραύλους που θα έχουν βεληνεκές περί τα 100 χιλιόμετρα.
  4. Ενισχύει τη λογική της τουρκικής λίμνης, που ξεκινά από τη Μαρμαρίδα και καταλήγει στην Αλεξανδρέττα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.