Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Προκλητικός ξανά ο Τατάρ: «Το 2023 θα είναι η χρονιά του Βαρωσιού»

    Το 2023 και οι χρονιές που θα ακολουθήσουν θα είναι χρονιές της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου υποστήριξε ο Ερσίν Τατάρ σε αποκλειστ...

   Το 2023 και οι χρονιές που θα ακολουθήσουν θα είναι χρονιές της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου υποστήριξε ο Ερσίν Τατάρ σε αποκλειστική του συνέντευξη στην Κίπρις, η οποία δημοσιεύθηκε την Πρωτοχρονιά.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι με το άνοιγμα του Βαρωσιού έδωσαν το μήνυμα στην διεθνή κοινότητα και την τ/κ πλευρά πως η περιφραγμένη περιοχή είναι υπό την κυριαρχία του ψευδοκράτους. «Από τη μια θα είμαστε κυρίαρχοι και από την άλλη δεν θα κυβερνούμε εκεί. Δεν υπάρχει αυτή η πολιτική πλέον. Το άνοιγμα του κλειστού Βαρωσιού είναι με μια έννοια η βάση της νέας πολιτικής μας με την οποία βάλαμε σε πρώτο πλάνο την κυριαρχία μας. Θα ανοίξει σταδιακά ολόκληρο το Βαρώσι. Πρώτα ως πιλοτική πρακτική, αφαιρέθηκε μια περιοχή από του να είναι στρατιωτική και μεταβιβάστηκε στην πολιτική αρχή».

Οι αιτήσεις για επιστροφή, συνέχισε, αξιολογούνται στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας», λαμβανομένων υπόψη των αποφάσεων του ΕΔΑΔ. «Μπορεί να υπάρξουν και κάποιες καθυστερήσεις επειδή είναι εμπλεκόμενο μέρος και η Διοίκηση των Βακουφιών, όμως οπωσδήποτε θα υπάρξει κατάληξη».

Όμως, συνέχισέ, όλα τα πάρκα, οι δημόσιοι χώροι και η παραλία είναι ανοικτά για το κοινό και έστω και αν πέρασε με την πανδημία το μεγαλύτερο μέρος των δύο τελευταίων χρόνων, ο αριθμός των επισκεπτών του Βαρωσιού ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο. Πιστεύω ότι το 2023 και οι χρονιές που θα ακολουθήσουν θα είναι χρόνια του Βαρωσιού. «Και είμαι βέβαιος ότι αυτό θα προσθέσει νέες και θετικές διαστάσεις τόσο στο Κυπριακό όσο και στην οικονομία μας».

Ερωτηθείς κατά πόσο θα καταστεί δυνατόν να προωθηθεί πιο πολύ η αναβάθμιση του καθεστώτος του ψευδοκράτους ο κ. Τατάρ είπε ότι αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο για αυτούς και την Τουρκία, αλλά και για τον ισλαμικό κόσμο, τον τουρκικό κόσμο «και μάλιστα για όλους όσοι θέλουν ειλικρινώς την κατάληξη του Κυπριακού, την ανάπτυξη της Μέσης Ανατολής, της Ανατολικής Μεσογείου, των ελληνοτουρκικών σχέσεων, της συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας, των δεσμών Τουρκίας-ΗΠΑ. Όλοι πρέπει να κοιτάξουν το κυπριακό ζήτημα βγαίνοντας έξω από τα γνωστά καλούπια πλέον. Βλέπω ότι ενισχύεται συνεχώς στους τομείς της άμυνας, της διπλωματίας και της οικονομίας η μητέρα πατρίδα Τουρκία, νιώθω περήφανος και ελπίζω ότι θα επιτύχουμε τους σκοπούς μας εντός της προσεχούς διαδικασίας με την επήρεια αυτού του γεγονότος».

Ερωτηθείς κατά πόσον είναι εφικτό να προσεγγίσει θετικά την πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς για κυριαρχική ισότητα και λύση στη βάση δύο κρατών ο υποψήφιος που θα κερδίσει τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι παρακολουθεί την προεκλογική διαδικασία, ότι υπάρχει σοβαρή σύγκρουση και ότι φαβορί φαίνεται να είναι ο τέως Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος στο προεκλογικό του πρόγραμμα αναφέρει ότι τάσσεται κατά των εγγυήσεων της Τουρκίας και της χωριστής κυριαρχίας του τουρκοκυπριακού «λαού».

«Καλά, μήπως εμείς έχουμε την πολυτέλεια να αποκόψουμε τις σχέσεις μας με την Τουρκία που σημαίνουν ασφάλεια ζωής και περιουσίας και ελευθερία για εμάς, να παραιτηθούμε των δραστικών και αποτελεσματικών εγγυήσεων της Τουρκίας; Σύμφωνα με απόφαση που έλαβε ομόφωνα η βουλή μας το 2010, οι αποτελεσματικές και δραστικές εγγυήσεις της Τουρκίας είναι ζωτικές για εμάς και η συνέχισή τους είναι εκ των ων ουκ άνευ για την λύση. Γιατί να παραιτηθούμε της κυριαρχίας μας; Γιατί εμείς δεν τους λέμε ‘δεν είστε κυρίαρχοι’ και εκείνοι μας λένε ‘δεν είστε κυρίαρχοι;’ Διότι η πρόθεσή τους είναι να εξαπλώσουν την κυριαρχία τους σε ολόκληρο το νησί μια μέρα, να χρησιμοποιήσουν την Κύπρο όπως πάρα πολλά νησιά του Αιγαίου. Επομένως, δεν πιστεύω ότι θα μπορούσε να υπάρξει αλλαγή μετά τα αποτελέσματα των εκλογών στον νότο» είπε, αναφερομενος στην Κυπριακή Δημοκρατία.

«Για να υπάρξει αλλαγή στην ελληνοκυπριακή στάση είναι απαραίτητη προϋπόθεση το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να θέλει πραγματικά λύση στην Κύπρο, να δει τις υπάρχουσες πραγματικότητες και να πει στους Ελληνοκύπριους ό,τι είστε εσείς είναι και οι Τουρκοκύπριοι, αν εσείς είστε κυρίαρχοι, είναι και εκείνοι κυρίαρχοι, αν εσείς είστε κράτος είναι και εκείνοι κράτος» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για τις προσδοκίες του από τις εκλογές που θα διεξαχθούν το 2023 στην Τουρκία, ο κ. Τατάρ είπε ότι γι’ αυτούς η Τουρκία είναι η «μητέρα πατρίδα» τους και αποτελεί ενιαίο σύνολο και πρόσθεσε ότι κατά τις επισκέψεις του στην Τουρκία προσπαθεί για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων τους με θεσμούς, οργανισμούς, συνδέσμους, οργανώσεις, ενώσεις και πανεπιστήμια.

«Ευχή μας είναι να βγει το πιο σωστό αποτέλεσμα για το έθνος μας στην Τουρκία, να συνεχιστεί με τον ισχυρότερο τρόπο η υπεράσπιση της εθνικής υπόθεσης και να μην πάνε άδικα τα βήματα που έγιναν. Και πιστεύω ότι θα γίνει αυτό».

Ερωτηθείς κατά πόσον πρέπει να υπάρξουν «πρόωρες εκλογές» στα κατεχόμενα, ο Τατάρ απάντησε ότι «εκλογές» έγιναν αρχές του 2022. Αυτή την στιγμή δεν βλέπει, συνέχισε, ν’ ανοίγει ο δρόμος για πρόωρες «εκλογές», όμως φυσικά στην πολιτική είναι δυνατά τα πάντα σε συνάρτηση με τις εξελίξεις. Όμως, πρέπει να ξέρουμε ότι ο «λαός» περιμένει από εμάς, από όλους μας, λύση στα προβλήματά του, δεν μπορούμε να φτάσουμε πουθενά με συγκρούσεις κάθε τόσο, με «εκλογές» κάθε τόσο, κατέληξε.Πηγή ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.