Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Σαν σήμερα ο «καρκίνος» κάνει μετάσταση... 1991: Η Βουλή των Σκοπίων ψηφίζει διακήρυξη ανεξαρτησίας με την ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Στις 16 Ιανουαρίου του 1991 η Βουλή των Σκοπίων που εως τότε λειτουργούσε εντός των πλαισίων της Ενιαίας Γιουγκοσλαβίας (Ομοσπονδία) ψηφίζει...



Στις 16 Ιανουαρίου του 1991 η Βουλή των Σκοπίων που εως τότε λειτουργούσε εντός των πλαισίων της Ενιαίας Γιουγκοσλαβίας (Ομοσπονδία) ψηφίζει διακήρυξη ανεξαρτησίας από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία με την ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας.

τον Σεπτέμβριο το 65% των Σκοπίων θέλει η χώρα να αποσχιστεί από τη Γιουγκοσλαβία, ενώ λίγο αργότερα ο Κίρο Γκλιγκόροφ αναλαμβάνει την προεδρία της νεοσύστατης «Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

Στις 17 Νοεμβρίου 1991, η Βουλή της αυτοαποκαλούμενης «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» ψηφίζει το νέο Σύνταγμα της χώρας. Σε μήνυμά του ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης καλεί την ηγεσία της να σταματήσει την οικειοποίηση του μακεδονικού ονόματος και τις εδαφικές βλέψεις κατά ελληνικών περιοχών.

Στις 3 Δεκεμβρίου ο Γκλιγκόροφ με επιστολή του προς τους ξένους ηγέτες ζητεί τη διεθνή αναγνώριση της χώρας του ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Στις 16 Δεκεμβρίου 1991 με πρωτοβουλία της Γερμανίας, το το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδέχεται τη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά την κρατική οντότητα της Κροατίας, της Σλοβενίας και της αυτοαποκαλούμενης «Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Τα Σκόπια καλούνται να προσφέρουν συνταγματικές και πολιτικές εγγυήσεις στους γείτονές τους για τα εξής: α) Δεν έχουν εδαφικές διεκδικήσεις, β) Δεν ασκούν εχθρική προπαγάνδα, γ) Δεν χρησιμοποιούν ονομασία που υπονοεί εδαφικές διεκδικήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.