Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ιανουάριος 1961: Το γραμματόσημο του διαδόχου και χρυσού Ολυμπιονίκη, Κωνσταντίνου

Του Ιωάννη Καστρινάκη Στις 18 Ιανουαρίου 1961 τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛ.ΤΑ.) κυκλοφόρησαν μια σειρά γραμματοσήμων σε ανάμνηση της ολυμπια...





Του Ιωάννη Καστρινάκη

Στις 18 Ιανουαρίου 1961 τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛ.ΤΑ.) κυκλοφόρησαν μια σειρά γραμματοσήμων σε ανάμνηση της ολυμπιακής νίκης του τότε πρίγκιπα διαδόχου Κωνσταντίνου, ο οποίος είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγώνες της Ρώμης το 1960 στο άθλημα της ιστιοπλοΐας. Ως γνωστόν ο Κωνσταντίνος, στις 8 Σεπτεμβρίου 1960 με το σκάφος του «Νηρεύς», τύπου «Ντράγκον», ως πηδαλιούχος και με πλήρωμα τους Οδυσσέα Εσκιτζόγλου και Γιώργο Ζαΐμη, χάρισαν στην Ελλάδα το πρώτο της Χρυσό Ολυμπιακό Μετάλλιο μετά από την Ολυμπιάδα της Στοκχόλμης το 1912. Οι αγώνες είχαν διεξαχθεί στον κόλπο της Νάπολης στην Ιταλία.



Η εν λόγω αναμνηστική σειρά αποτελείτο από ένα γραμματόσημο αξίας 2,50 δραχμών όπου απεικόνιζε τον Κωνσταντίνο και το σκάφος του. Σχεδιάστηκε από τον διακεκριμένο χαράκτη Α. Τάσσο (Αναστάσιος Αλεβίζος), τυπώθηκε στο τυπογραφείο Ασπιώτη ΕΛΚΑ και εκδόθηκε σε 2.000.000 κομμάτια σε φύλλα των 40 και 50 τεμαχίων. Επίσημοι Φάκελοι Πρώτης Μέρας Κυκλοφορίας (Φ.Π.Η.Κ.) δεν εκδόθηκαν από τα ΕΛ.ΤΑ. (Φ.Π.Η.Κ.: πρόκειται για φάκελο που εκδίδεται από την Υπηρεσία Φιλοτελισμού των Ταχυδρομείων και κυκλοφορεί την επίσημη ημέρα κυκλοφορίας μιας σειράς γραμματοσήμων. Στην αριστερή πλευρά του φακέλου απεικονίζεται μία παράσταση σχετική με το θέμα της σειράς, ενώ στην άνω δεξιά γωνία του επικολλούνται τα γραμματόσημα της σειράς, τα οποία είναι σφραγισμένα με ειδική σφραγίδα που φέρει την ονομασία της σειράς και την ημερομηνία της πρώτης ημέρας κυκλοφορίας). Η μη έκδοση επίσημων Φ.Π.Η.Κ. στην σειρά του «Διαδόχου Ολυμπιονίκη» οδήγησε πολλούς φιλοτελιστές να εκδώσουν ανεπίσημους Φ.Π.Η.Κ. οι οποίοι έχουν σφραγίδα των ΕΛ.ΤΑ την ημέρα που κυκλοφόρησε η σειρά. Η ποικιλία τους είναι μεγάλη και μερικοί από αυτούς παρουσιάζονται ακολούθως:

















Γραμματόσημα και φάκελοι από την προσωπική συλλογή του κυρίου Καστρινάκη.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.