Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Η «Yeni Safak» «χαίρεται» επειδή οι Έλληνες έχουν δυσπεψία στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Η εθνοϊσλαμιστική ερντογανική φυλλάδα «Yeni Safak» «χαίρεται» επειδή, σύμφωνα με δημοσίευμά της, «Η Ελλάδα δεν μπορεί ακόμα να χωνέψει τη ε...




Η εθνοϊσλαμιστική ερντογανική φυλλάδα «Yeni Safak» «χαίρεται» επειδή, σύμφωνα με δημοσίευμά της, «Η Ελλάδα δεν μπορεί ακόμα να χωνέψει τη επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί: Προσπάθησαν να την παρουσιάσουν ως εκκλησία».

Η ερντογανική εθνοϊσλαμιστική χαμηλοτάτου επιπέδου εφημερίδα αναφέρεται στο δημοσίευμα της ελληνικής Greek City Times στο οποίο απεικονίζεται η Αγία Σοφία ως εκκλησία.

Το δημοσίευμα το οποίο υπογραμμίζει εκ νέου την δυσπεψία των Ελλήνων για την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας, παραθέτει ελληνικό απόκομμα στο οποίο η Αγία Σοφία απεικονίζεται με σταυρό στον τρούλο και χωρίς μιναρέδες.

Επίσης αναφέρεται ότι στο ελληνικό δημοσίευμα υπάρχει η ιστορική αναδρομή του μνημείου, το χρονικό της μετατροπής της σε τζαμί και η επισήμανση ότι η επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας στις 24 Ιουνίου δεν είναι τυχαία, καθώς η συγκεκριμένη ημερομηνία είναι η επέτειος της υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης.

«Η Αγία Σοφία άνοιξε ξανά για λατρεία ως τζαμί το 2020, μετά από 86 χρόνια», γράφει η τουρκική εφημερίδα.

«Μετά από χρόνια έγινε η πρώτη προσευχή της Παρασκευής στο τζαμί, το οποίο ενώθηκε ξανά με την απαγγελία του Κορανίου.

»Η Greek City Times προσπάθησε να παρουσιάσει το ιστορικό κτίριο ως “εκκλησία” και με τον σταυρό τοποθετημένο στην εικόνα που συνοδεύει την είδηση που αναφέρεται στην ιστορία και το παρόν της Αγίας Σοφίας.

»”Χτίστηκε με πρωτοβουλία του αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Χρησιμοποιήθηκε ως ελληνορθόδοξος καθεδρικός ναός. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα κτίρια και ορόσημα του Χριστιανικού κόσμου. Ήταν επίσης η έδρα του Οικουμενικού Πατριάρχη μέχρι το 1453», γράφει.





»Υπενθυμίζοντας ότι ο Αγιάσοφια μετατράπηκε σε τζαμί μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης από τον Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ και “παρέμεινε έτσι μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα”.

»”Κατόπιν αιτήματος μιας ισλαμικής ένωσης που αντιτάχθηκε στην απόφαση του 1934, το Συμβούλιο της Επικρατείας ήρε την απόφαση που μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε μουσείο. Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε ένα διάταγμα για τη μετατροπή του μουσείου σε τζαμί και είπε ότι ήταν μεγάλο λάθος που δεν χρησιμοποιήθηκε ο χώρος για λατρεία. Μια νέα σελίδα στην ιστορία της αρχαίας βασιλικής άνοιξε”.

»Αναφέρθηκε ότι ο Ερντογάν παρευρέθηκε επίσης στην τελετή μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και έγραψε:

»”Πρώτα επισκέφτηκε τον τάφο του Φατίχ και μετά άρχισε να προσεύχεται απαγγέλλοντας τη Σούρα που ονομάζεται Φατίχ από το Κοράνι. Στην πραγματικότητα, η ημερομηνία 24 Ιουλίου δεν επιλέχθηκε τυχαία. 24 Ιουλίου 1923 υπογράφηκε η Λωζάνη, είναι η επέτειος της Συνθήκης». tribune.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.