Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Το παράδοξο Fermi: Γιατί δεν επικοινωνούν μαζί μας οι εξωγήινοι; Οι τρεις νέες επικρατέστερες επιστημονικές θεωρίες

Μια νέα δημοσίευση ισχυρίζεται ότι οι ευφυείς εξωγήινοι θα ενδιαφερόντουσαν να έρθουν σε επαφή μόνο με τους πιο προηγμένους τεχνολογικά πλα...





Μια νέα δημοσίευση ισχυρίζεται ότι οι ευφυείς εξωγήινοι θα ενδιαφερόντουσαν να έρθουν σε επαφή μόνο με τους πιο προηγμένους τεχνολογικά πλανήτες και η Γη δεν τους… κάνει.

Γιατί λοιπόν, οι εξωγήινοι δεν έχουν έρθει σε επαφή; Ίσως νομίζουν ότι η Γη είναι βαρετή.

Όπως γράφει η Stephanie Pappas στο LiveScience

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στη βάση δεδομένων arXiv υποστηρίζει ότι οι ευφυείς εξωγήινοι μπορεί να μην βρουν πλανήτες που φιλοξενούν ζωή ιδιαίτερα ενδιαφέροντες. Εάν η ζωή έχει εξελιχθεί σε πολλούς πλανήτες του γαλαξία, τότε οι εξωγήινοι πιθανώς ενδιαφέρονται περισσότερο για εκείνους όπου υπάρχουν σημάδια όχι μόνο της βιολογίας αλλά και της τεχνολογίας. Αυτό έγραψε ο συγγραφέας της μελέτης Amri Wandel, αστροφυσικός στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, αλλά το έγγραφο δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους του.

Η μελέτη διερευνά το παράδοξο Fermi, το οποίο υποστηρίζει ότι δεδομένης της ηλικίας του σύμπαντος, είναι πιθανό ότι οι ευφυείς εξωγήινοι θα είχαν αναπτύξει διαστημικά ταξίδια μεγάλων αποστάσεων μέχρι τώρα, και επομένως είναι πιθανό να είχαν επισκεφτεί τη Γη.

Το γεγονός ότι δεν το έχουν κάνει (από όσο γνωρίζουμε) μπορεί να αποτελεί απόδειξη ότι δεν υπάρχει άλλη νοήμονα ζωή στον γαλαξία του Γαλαξία.

Αλλά οι ειδικοί έχουν προσφέρει άλλες εξηγήσεις για τους εξωγήινους που αγνοούνται:

Ίσως επισκέφτηκαν τη Γη στο παρελθόν, πριν οι άνθρωποι εξελιχθούν ή ήταν σε θέση να καταγράψουν την επίσκεψη.

Ίσως το ταξίδι στο διάστημα μεγάλων αποστάσεων είναι πιο δύσκολο από ό,τι πιστεύεται. Ίσως οι εξωγήινοι εξέλιξαν τον προηγμένο πολιτισμό πολύ πρόσφατα για να φτάσουν στη Γη. Έχουν αποφασίσει σκόπιμα να μην εξερευνήσουν τον κόσμο. Είναι ακόμη πιθανό να έχουν αυτοκτονήσει .

Στο νέο έγγραφο, ο Wandel προσφέρει μια άλλη πιθανή εξήγηση: ότι η ζωή είναι πραγματικά συνηθισμένη στον Γαλαξία. Εάν πολλοί από τους βραχώδεις πλανήτες που βρίσκονται σε τροχιά στην κατοικήσιμη ζώνη των άστρων φιλοξενούν ζωή, οι εξωγήινοι πιθανότατα δεν πρόκειται να σπαταλήσουν τους πόρους τους στέλνοντας σήματα σε όλους – πιθανότατα θα καταλήξουν να προσπαθούν να επικοινωνήσουν με εξωγήινα φύκια ή αμοιβάδες.

Εάν η ζωή είναι κοινή, οι ευφυείς εξωγήινοι πιθανότατα ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο για τα σημάδια της τεχνολογίας. Αλλά τα τεχνολογικά σήματα μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν.

Η Γη εκπέμπει σήματα ανιχνεύσιμα από το διάστημα (με τη μορφή ραδιοκυμάτων) μόνο από τη δεκαετία του 1930. Θεωρητικά, αυτά τα σήματα έχουν πλέον φτάσει σε περίπου 15.000 αστέρια και πλανήτες που βρίσκονται σε τροχιά, αλλά αυτό είναι ένα μικρό κλάσμα από τα έως και 400 δισεκατομμύρια αστέρια στον Γαλαξία μας.

Επιπλέον, έγραψε ο Wandel, χρειάζεται χρόνος για οποιοδήποτε μήνυμα επιστροφής από εξωγήινους να ταξιδέψει πίσω, έτσι μόνο αστέρια σε απόσταση 50 ετών φωτός είχαν χρόνο να απαντήσουν από τότε που η Γη άρχισε να εκπέμπει εκτός πλανήτη.

Ακόμη χειρότερα, τα παλαιότερα ραδιοφωνικά σήματα της Γης δεν μεταδόθηκαν σκόπιμα στο διάστημα, επομένως είναι πιθανό να είναι τόσο αλλοιωμένα μετά από περίπου ένα έτος φωτός που οι εξωγήινοι δεν θα μπορούσαν να τα διακρίνουν, σύμφωνα με το Universe Today.

(Οι γήινοι έστειλαν την πρώτη σκόπιμη εκπομπή υψηλής ισχύος σε εξωγήινους με το μήνυμα Arecibo το 1974, που κατευθύνθηκε στο σφαιρωτό αστρικό σμήνος M13. Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι ήρθε η ώρα να στείλουν ένα άλλο .)

Ο Wandel διαπίστωσε ότι εκτός και αν οι ευφυείς πολιτισμοί είναι πολύ άφθονοι, με περισσότερους από 100 εκατομμύρια τεχνολογικά προηγμένους πλανήτες στον Γαλαξία μας, είναι πιθανό τα σήματα της Γης να μην έχουν φτάσει σε άλλη μορφή ευφυούς ζωής. Ωστόσο, με τον καιρό, και καθώς ο πλανήτης μας εκπέμπει όλο και περισσότερες ραδιοφωνικές συνομιλίες, γίνεται πιο πιθανό τα τεχνολογικά σήματα της Γης να βρουν έξυπνους ακροατές, έγραψε ο Wandel.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ίσως δεν υπάρχουν ευφυείς πολιτισμοί σε απόσταση περίπου 50 ετών φωτός από τον πλανήτη μας, έγραψε. Αλλά η ευφυής ζωή θα μπορούσε να είναι ακόμα εκεί έξω – απλώς περιμένουν την κλήση μας.

Με πληροφορίες από livescince.com / Stephanie Pappas


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.